FOTOGALERIE S-a şters „Faţa Gării“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Magazinele din „Faţa Gării“ au ajuns astăzi o adevărată ruină
Magazinele din „Faţa Gării“ au ajuns astăzi o adevărată ruină

Pe celebra stradă din Ţăndărei unde, până în anii 80, se afla centrul oraşului,  felinarele  nu se mai aprid.Pe vremuri   în „Faţa Gării“ din Ţăndărei se aduna întreaga suflare a oraşului. Aici se aflau prăvăliile, restaurantele, altelierele meşteşugăreşti şi locurile de promendă ale micului oraş din inima Bărăganului.

Zona a fost denumită aşa deoarece, peste drum, se află gara oraşului, construită de nemţi aproape de începutul secolului al XX-lea. Până în anii 80, momentul în care a început construcţia acutualului centru al oraşului,  toate evenimentele din Ţăndărei se petreceau pe strada, denumită sugestiv „Faţa Gării“.

Acolo a fost construită Casa de Cultură a oraşului şi Biblioteca, ce-i poartă numele marelui dramatug român Ion Luca Caragiale.  În fiecare vară,  nume mari ale scenei din ţara noastră au trecut prin „Faţa Gării“ şi au susţinut spectacole. Tot aici era locul de promenadă al tinerilor.

Multe perechi de îndrăgostiţi au păşit, cu gândul la iubirea eternă, pe strada care a ajuns acum o adevărată mahala. Zecile de magazine deschise pe vremuri, din care puteai să cumperi absolut orice, au devenit ruine. Peste firmele luminoase şi vânzătorii amabili au fost trase obloanele definitiv, când au început să fie contruite blocurile.

Tineri la promenadă în „Faţa Gării“

image

Doar câteva clădiri paraginite mai amintesc de „Faţa“ frumoasă şi curată pe care o avea gara. Casele marilor bogătaşi ai acelor vremuri, au fost transformate în palate ţigăneşti. Numai câinii şi puradeii mai mişună acum pe celebra stradă din Ţăndărei.

„Era frumos înainte aici. Magazinele erau aprovizionate cu de toate şi îţi puteai cumpăra orice din ele. Toată suflarea oraşului ieşea din casă să se plimbe prin «Faţa Gării».“ rememorează profesorul de istorie Iosif Tătăreanu ( 69 ani).

„Faţa Gării“ era locul de promenadă al tinerilor

Bătrânul , s-a născut şi a crescut foarte aproape de strada, denumită „Faţa Gării“.  De câte ori ajunge acolo îşi aminteşte de copilărie şi de cât de frumos era în momentele în care, pleca la cumpărături cu mama sa.

„Vitrinele erau viu colorate şi pline de tot felul de produse. Peste tot unde mergeam eram foarte bine serviţi. Oamenii erau de treabă, calzi şi primitori. Păcat că nu mai este un asemenea loc în oraşul nostru“, spune cu mâhnire profesorul.

Motor ... acţiune


Puţini sunt cei care îşi amintesc de faptul că strada  aflată vis-a-vis de gară a fost, la mijlocul anilor 70, transformată în platou de filmare. Aici s-a turnat pelicula „Doctorul Poenaru“.

Subiectul filmului l-a reprezentat viaţa celui mai iscusit medic din Ţăndărei, doctorul internist Dumitru Georgescu. Celebrul medic a fost nimeni altul decât tatăl scriitorului ialomiţean, Paul Georgescu,  originar din Ţăndărei.

„Faţa Gării“ a ajuns o ruină

Magazinele din „Faţa Gării“ au ajuns ruine

„Toată lumea a vrut să îl recompenseze pe doctorul Dumitru Georgescu, tocmai de aceea autorităţile locale de atunci au făcut un film despre viaţa şi activita lui. Oamenii erau curioşi şi stăteau lângp actori să îi vadă cum joacă“, îşi mai aminteşte profesorul de istorie Iosif Tătăreanu.

Filmările au durat aproximativ o lună. În tot acest timp actorii şi regizorii au lucrat zi şi noapte fără încetare. Imediat filmările s-au încheiat producţia cinematografică a fost difuzată pe postul naţional de televiziune. 

Citiţi mai multe amănunte în ediţia de Muntenia a ziarului Adevărul !

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite