FOTOGALERIE Chinezul cu suflet de român

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patronul unui magazin cu produase fabricate în China din Slobozia, Yan Yi Chun (51 de ani) spune că Bărăganul este pentru el cea de a doua casă. Întreaga sa familie a venit în România şi toţi sunt comercianţi în mai multe oraşe ale ţării.

La doar câţiva paşi de piaţeta gării din Slobozia, pe partea dreaptă a unuia din bulevardele micului oraş din inima Bărăganului, în rând cu alte buticuri de duzină şi alimentare, se află şi magazinul pe care  Yan Yi Chun (51 de ani) l-a deschis în urmă cu mai bine de un an, când a lăsat China natală şi a decis să se mute la Slobozia.

Magazinul seamană cu oricare altul din oraş. Geamuri şi uşi de termopan, o firmă luminoasă şi câteva manechine, frumos aşezate într-o vitrină strâmtă, menite să atragă atenţia oamenilor care merg pe stradă. Deasupra uşii de la intrare pe un banner de culoare roşie scrie mare cu litere negre: „Hong Kong Magazin“. Este numele pe care Yan l-a dat micului său centru comercial pe care l-a deschis la Slobozia. De ce acest nume?

„Eu am venit aici tocmai din sudul Hong-Kongulului şi am zis să dau acestui magazin acelaşi nume cu cel al oraşului meu natal, de care sunt foarte ataşat“, spune comerciantul chinez într-o română pe care nu o stăpâneşte foarte bine, însă, pe care a promis că o va învăţa pentru a se putea înţelege mult mai bine cei din oraşul care l-a adoptat.

Produse made in China

În magazinul său Yan are de toate şi pentru toţi. Imediat lângă casa de marcat se află raftul de cosmetice. După câţiva paşi, clienţii descoperă raftul cu jucării şi articole pentru copii.
Maşinuţe, roboţei, păpuşi cu părul viu colorat sau ursuleţi de pluşi sau hăinuţe pentru micuţi sunt doar câteva din surprizele de fabricaţie sută la sută chinezească pe care vânzătorul le pune la dispoziţia clienţilor săi.

Ceva mai în spate, aşezate cu precizie nemţească se află atricolele vestimentare destinate domnilor şi doamnelor. Pantaloni, geci, fulare, eşarfe, pulovere sau cămăşi toate au pe eticheta lor aceeaşi inscripţie: made in china.

image

Preţurile produselor din magazinul lui Yan sunt accesibile pentru toate buzunarele. De exemplu, o pereche de pantaloni nu depăşeşte 35 de lei, în timp ce bluzele, fie ele de damă sau bărbăteşti, nu costă mai mult de 15 lei. Gecile de iarnă au preţuri cuprinse între 45 de lei şi 55 de lei.

„Tot ceea ce este aici este fabricat în China şi preţurile sunt accesibile pentru buzunarul clientului“, spune vânzătorul.

România...ţara soarelui răsare


În timp ce ambala două bluze cumpărate de o doamnă între două vârste, Yan vorbeşte cu scânceala omului care nu a deprins încă dulcele grai românesc despre el şi familia sa. Acasă în Hong Kong îl aşteaptă mama sa şi alţi cinci fraţi.

Primii care au venit în România au fost fiica şi fiul său, care, la rândul său sunt comercianţi, având deschise două magazine cu produse chinezeşti, în Complexul Dragoul Roşu din Capitală şi în Timişoara.

Alături de el la Slobozia sta doar soţia sa, care a ajuns aici în urmă cu cinci luni şi care îi mai dă o mână de ajutor cu magazinul.

„Îmi este dor de casă şi de mama şi de fraţii mei, însă şi aici la Slobozia îmi place foarte mult. Am afacerea aceasta, care sper să meargă bine“,a spus comerciantul chinez. După ce a terminat de împachetat cele două bluze i le dă clientei, iar femeia îi mulţumeşte pentru amabilitate. Bărbatul îşi pleacă uşor capul şi îi zâmbeşte, semn că este încântat de faptul că a doamna a ales produsele sale.

Amatori de chilipiruri chinezeşti


Între timp, clineţii începuseră să intre în magazinul chinezesc al lui Yan şi să admire produsele expuse pe rafturi şi umeraşe. Printre cumpărători s-a aflat şi Ionel Buga (36 de ani).

Bărbatul venise să caute câteva jucării pentru băieţelul său de doar cinci anişori. El spune că face deseori cumăpărturi datorită preţurilor mici pe care le au produsele.

„De aici ne permitem să cumpărăm orice, pentru că preţurile produselor sunt foarte mici. E drept că la capitolul calitate unele nu sunt foarte bine, însă în ziua de azi banii contează mai mult“, a spus bărbatul.

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite