Deportările din Bărăgan, idee pentru teroristul din Norvegia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-un manifest publicat pe internet, Anders Behring Breivik, asasinul care a ucis peste 90 de oameni, încurajează tragicul eveniment petrecut în România în vara anului 1951. Documentul are 1.500 de pagini şi a fost intitulat „2038. O declaraţie europeană de independenţă“. 

Respectivul document a fost publicat on line pe internet cu câteva ore înainte ca atentatorul norvegian să bombardeze clădirea Guvernului de la Oslo şi să înceapă măcelul din insula Utoya.

În paginile declaraţiei sale, teroristul aminteşte şi de deportările comuniste din Bărăgan a celor peste 12.000 de bănăţeni, care au avut loc la începutul anilor '50.

În Aalesund, un oraş aflat la 375 de kilometri distanţă de capitala Oslo, oamenii au ieşit în stradă şi au aprins torţe în memoria victimelor lui Breivik

image

Breivik descrie în paginile manifestului său felul în care au fost făcute deportările, dar şi faptul că acest eveniment sumbru, care a marcat profund istoria României, a fost unul care merită încurajat.

Urmaşii deportaţilor condamnă gestul lui Breivik


Faptul că teroristul Anders Behring Breivik aminteşte în manifestul său de deportările comuniste i-a scandalizat pe urmaşii celor care au fost aruncaţi în praful Bărăganului în  1951.

Medicul Valeriu Sârbu, preşedintele Fundaţiei „Memoria unei Deportări“ din Ialomiţa, susţine că pasajul din manifestul „2038. O declaraţie europeană de independenţă“, în care se face referite la deportări este o blasfemie.

Citiţi mai multe amănunte în „Adevărul“ de astăzi !

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite