Contaminare cu substanţe toxice la Albeşti VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un teren închiriat de Consiliul Local unei firme care susţinea că va construi un depozit de combustibil bio a fost contaminat cu substanţe toxice. Până acum, autorităţile nu ştiu exact despre ce fel de substanţe este vorba şi cum ar putea fi afectaţi oamenii din Albeşti, informează Realitatea Tv.

UPDATE: ora 18.25: Maricel Bartic şi Constantin Furtună, administratorii firmei care abandona deşeuri toxice, sunt doi dintre apropiaţii controversatului om de afaceri Sergiu Băhăian. Potrivit anchetatorilor, societatea din Bucureşti a încheiat mai multe contracte de preluare a deşeurilor toxice în ultimele cinci luni, contracte care au adus un profit estimat la aproximativ un milion de euro. Pentru a câştiga încrederea clienţilor, societatea respectivă propunea sloganul „Prin noi, renaşte natura“.

UPDATE: ora 18.00: „Societatea respectivă avea ca domeniu de activitate transportul de substanţe periculoase. Acestea trebuiau duse la o firmă specializată pentru neutralizare. Cu ajutorul lui Nelu Găină, ei aduceau aceau aici, la noi, toate deşeurile. Făceau gropi în care îngropau toate containerele. Ziceau că sunt recipiente pentru combustibil bio. În momentul de faţă, zona a fost securizată şi se află sub pază. Oamenii au fost sfătuiţi să nu folosească apa din puţuri“, a mai declarat Marin Constantin, primarul comunei Albeşti.

UPDATE: ora 17.52: Patronii societăţii din Bucureşti inteţionau să construiască la Albeşti, un depozit de materiale bio. Cel care a intermediat legătura dintre autorităţile locale şi cei doi administratori, a fost Nelu Găină (58 ani), ultima persoană arestată de oamenii legii în acest dosar. Bărbatul a mers la primărie şi a cerut concesionarea terenului în suprafaţă de 18.000 de metri pătraţi. „A venit la noi să ceară suprafaţa în concesiune, dar, în momentul în care a trebuit să aducă documentele pentru a primi avizele de construcţie ale depozitului, s-a făcut nevăzut“, a declarat Marin Constantin, primarul comunei Albeşti.

UPDATE: ora 17.41: În zona Albeşti, pe terenul concesionat societăţii în cauză, au fost descoperite cinci bazine (patru îngropate şi unul la suprafaţă) de 20 de tone fiecare, două dintre ele fiind pline cu, după toate probabilităţile, ulei uzat. De asemenea, pe suprafaţa respectivă de teren poliţiştii au depistat 38 de butoaie, fiecare cântărind 160 de kilograme, inscripţionate ,,damisol”, şi alte şase butoaie, a 100 de kilograme fiecare, care conţineau o substanţă lichidă de culoare mov-violet. Totodată, au mai fost descoperite trei containere (de o tonă fiecare) în care se aflau reziduuri de vată minerală şi încă 13 saci (de 25 kilograme fiecare) pe care se găsea inscripţia ,,phthalic anhidrida” .

UPDATE: ora 17.34: Nelu Găină este cercetat pentru neluarea sau nerespectarea măsurilor obligatorii în desfăşurarea activităţilor de colectare, tratare, transport, valorificare şi eliminare a deşeurilor periculoase, fals în declaraţii şi poluarea prin evacuare, cu ştiinţă, în apă, în atmosferă sau pe sol a unor deşeuri sau substanţe periculoase. Instanţa de judecată a dispus ieri arestarea preventivă a lui Nelu Găină pentru 29 de zile.

UPDATE: ora 17.28: „Am fost la fața locului, am securizat zona și, apoi, am formulat plângere penală împotriva societății și a administratorului firmei care a depozitat acele containere acolo. În următoarele zile, vom trece la lucrări de decontaminare a zonei, cu metode specifice. Biroul de Arme, Muniții, Explozivi și Substanțe Toxice Ialomița a prelevat probe de la fața locului, iar rezultatele vor fi cunoscute săptămâna viitoare“, spune Ion Grigore, șeful Gărzii de Mediu Ialomița.

UPDATE: ora 17.19: Reamintim că la mijlocul acestei luni aproape 50 de tone de deşeuri periculoase au fost găsite pe câmpul de la Albeşti. Descoperirea a fost făcută după ce poliţiştii au extins cercetările împotriva administratorilor unei firme care se ocupa de colectarea, transportul şi distrugerea deşeurilor toxice. Cei doi administratori, aflaţi deja în arest, ar fi abandonat peste 250 de tone de materiale periculoase pe terenuri virane, în curţi sau la gropile de gunoi.

UPDATE: ora 17.13: În urma cercetărilor amănunţite făcute de poliţişti, un al treilea reprezentant al respectivei societăţii, Nelu Găină (58 ani), a fost prins de oamenii legii. Bărbatul este acuzat că a colectat, transportat şi depozitat deşeurile periculoase în mod ilegal, punând în pericol mediul încojurător şi sănătatea localnicilor. Mai mult, pe o suprafaţă de peste 18.000 de metri pătraţi suspectul a deversat substanţele nocive.

UPDATE: ora 17.08: Doi reprezentaţi ai unei societăţi din Bucureşti, al cărei obiect de activitate îl reprezenta colectarea, transportul şi distrugerea de deşeuri periculoase, au fost săltaţi de Poliţie. Ei au fost acuzaţi că au depozitat peste 200 de tone de substanţe nocive şi 55 de kilograme de mercur în spaţii necorespunzătoare, amenajate pe raza mai multor localităţi. Una dintre acestea este şi comuna ialomiţeană Albeşti.

Terenul a fost închiriat unei firme, care, în loc să construiască un depozit de combustibil bio, aşa cum a promis, a îngropat containere conţinând deşeuri toxice. Autorităţile din Albeşti se tem că aceste substanţe s-ar putea infiltra adânc în sol şi ar putea contamina pânza freatică. Potrivit autorităţilor locale, citate de Realitatea Tv, substanţele ar proveni de la Electroputere Craiova. În prezent, s-a depus plângere penală împotriva administratorului terenului.

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite