Comisarul Sorin Goagă, cu ochii în patru după şoferii certaţi cu legea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comisarul Sorin Goagă este șeful Poliției Rutiere Ialomița din 2009
Comisarul Sorin Goagă este șeful Poliției Rutiere Ialomița din 2009

De când a preluat conducerea Serviciului Poliţiei Rutiere, numărul celor care îşi găsesc sfârşitul pe şoselele ialomiţene a scăzut considerabil. Încă de la vârsta de 10-11 ani îşi conturase mental un traseu pe care viaţa sa avea să îl parcurgă. Se uita cu admiraţie la filmele poliţiste difuzate pe posturile tv şi ştia că peste ani va îmbrăca şi el uniforma de om al legii.

“Îmi plăceau filmele cu poliţişti apărute după 1990. Mă uitam le televizor şi mă întrebam dacă aşa este şi în realitate munca lor. De asemenea l-am avut ca model pe poliţistul din localitatea unde trăiau bunicii mei. Acesta avea foartă multă prestanţă şi îmi inspira încredere”, povesteşte comisarul de poliţie.

După ce a absolvit Liceul de Matematică Fizică şi-a încercat norocul la Academia de Poliţie ”Alexandru Ioan Cuza” din Bucureşti. Nu a reuşit din prima, aşa că pentru un an a urmat cursurile Facultăţii de Drept. Nici eşecul de început şi nici părinţii care, ştiind cât de dur este regimul din cadrul Academiei se opuneau voinţei sale, nu au stat în calea dorinţei arzătoare de a deveni poliţist. În paralel cu pregătirea universitară a continuat să înveţe pentru Academie, iar în anul următor a promovat examenele de admitere cu brio, în ciuda concurenţei foarte mari.

„După probele sportive am rămas 12 pe loc. M-am bucurat foarte mult când am aflat rezultatul”, rememorează poliţistul Sorin Goagă.

Anii de facultate
Nu păstrează foarte multe amintiri frumoase din anii de studenţie. Realitatea care i s-a înfăţişat dincolo de porţile Academiei, nu l-a convins însă nici măcar pentru o secundă să regrete alegerea făcută.

“Am fost un pic mâhnit, dar nu am regretat niciodată că am ales această cale. Ne trezeam la 6 dimineaţa şi indiferent că era ploaie sau zăpadă trebuia să alergăm trei kilometri. În oraş nu aveam voie decât patru ore pe săptămână. Nu eram trataţi ca nişte studenţi ci exact ca nişte militari în termen” îşi aminteşte comisarul Sorin Goagă .

Dacă luau o singură notă sub şapte studenţii de la Academia de Poliţie nu mai primeau învoire să plece acasă.
“Trăgeam foarte tare ca să iau note mari pentru că eram foarte legat de părinţii mei şi vroiam să îi văd la fiecare sfârşit de săptămână”, adaugă comisarul.

Primul accident
Pentru că posturile din Ialomiţa erau blocate în anul în care a terminat Academia, Sorin Goagă a lucrat timp de 10 luni la postul de poliţie din Buftea. Aici a ocupat simultan două funcţii, cea de şef al Biroului de Poliţie Rutieră dar şi funcţia de şef al Biroului de Ordine Publică.

S-a transferat mai apoi la Inspectoratul de Poliţie Ialomiţa însă în cadrul Compartimentului Furturi Auto, pentru că la Rutieră nu erau locuri. Aici s-a legat atât de tare de colegii săi încât în 2004, când a fost solicitat să se mute la Serviciul de Poliţie Rutieră a acceptat cu foarte mare greutate.

A activat ca adjunct al şefului Poliţiei Rutiere până în 2009 când, prin concurs a preluat el însuşi conducerea serviciului. În toţi aceşti ani a fost martorul multor tragedii produse pe şoselele din judeţ. Îşi aminteşte şi acum primul accident de circulaţie la care a intervenit.

„Erau patru morţi. Când am ajuns la Sineşti, acolo unde se întâmplase accidentul, şoseaua era plină de bucăţi din trupurile celor decedaţi. Pentru că ne aşteptam ca la faţa locului să ajungă şi rudele, ne-am grăbit să luăm cadavrele de pe carosabil pentru a-i cruţa de acele imagini înfiorătoare. Am aflat mai apoi că unii dintre ei erau bolnavi de Hiv, iar noi fără mănuşi ridicasem corpurile şi ne tăiasem la mâini împingînd maşinile. Am vrut să ne facem datoria fără să ştim la ce riscuri ne expunem. A doua zi am mers la spital să ne facem analizele medicale”, rememorează comisarul.

În momentul în care a preluat frâiele Serviciului Judeţean de Poliţie Rutieră, cea mai mare dorinţă a comisarului Sorin Goagă a fost să le ofere ialomiţenilor mai multă siguranţă în trafic şi a reuşit.
”Nu este numai meritul nostru. Poate şi datorită mediatizării evenimentelor rutiere, oamenii au înţeles la ce riscuri se expun, poate şi creşterea valorii amenzilor i-a făcut să se tempereze atunci cînd sunt la volan. Cert este că în 2010  numărul victimelor accidentelor rutiere a fost cu 25 mai mic decât în 2009”, spune comisarul Sorin Goagă.

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite