Slobozia: Criminaliştii din Ialomiţa: „Oamenii ne confundă cu Deratizarea“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sunt cei din linia întâi, iar probele adunate de ei pot demonta sau consolida realizarea unei fapte sau a făptașului. Ei sunt criminaliştii.

Apar la locul infracțiunilor calmi și parcă pe nesimțite. Îmbrăcați în costumele lor albe, multă lume îi confundă cu angajaţii de la Deratizare. În momentul în care scot aparatele de fotografiat, pensetele și praful pentru amprente realizezi pe cine ai în față: experții criminaliști.

Teoretic, orice faptă comisă de un infractor lasă urme. În momentul producerii ei, primii care sunt chemați la fața locului sunt criminaliștii. Exact așa cum vedeți în filme, se încercuiește perimetrul locului unde s-a comis fapta, iar în interiorul lui au acces doar polițiștii Biroului de Cercetare la fața locului, corespondentul român al celor de CSI-Crime Scene Investigation.

Cu ochii în patru

„Prima componentă a Serviciului Criminalistic este Biroul de Cerecetare la fața locului. Țelul nostru, indiferent de fapta comisă, este unul singur: aflarea adevărului.

image

Cercetarea la fața locului este izvorul de date al faptei comise și reprezintă, poate, cel mai important moment al anchetei“, spune comisarul Corneliu Popovici, șeful Biroului de Investigare Tehnico-Științifică a Locului Faptei Ialomița.

Ajunși la fața locului, experții criminaliștii analizează fiecare centimetru pătrat din perimetru, colectând amprente, fire de păr, fibre textile, vopsea şi sol, fluide biologice, arme sau obiecte. În funcție de fapta comisă, sunt chemați și medicii legiști (dacă e vorba de omor), Poliția Economică (în cazul unei infracțiuni economice), ofițeri de la Judiciar (dacă e vorba de furt) sau Poliția Rutieră (în cazul accidentelor). „Cercetarea la fața locului are rolul să stabilească locul săvârșirii faptei, să identifice și să ridice probe și să stabilească împrejurările în care s-a produs infracțiunea“, adaugă comisarul Corneliu Popovici.

Poligraf şi portret robot

După „curățarea“ locului unde s-a comis fapta, în scenă apar alte categorii de criminaliști: specialiștii de la la Expertiză și Constatare Tehnico-Științifică și, apoi, ofițerii de la Identificări Judiciare. În cazul compartimentului Expertiză, se analizează grafica documentelor, cercetarea balistică, amprentele și, în final, testarea suspectului cu detectorul de minciuni. După această etapă, urmează introducerea amprentelor în programul național AFIS (Automated Fingerprint Identification System), realizarea portretului robot al suspectului și testarea cu poligraful.

Citiți mai multe amănunte în ediția de astăzi a „Adevărului de Seară“ Slobozia!

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite