Slobozia: Câinii poliţişti „muşcă“ din infractori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patrupedele au parte de un regim de antrenament special. Fiecare misiune este o adevărată provocare. Duff este unul din câinii poliţişti cu rezultate absolut remarcabile.

Marian Pîrvu este unul dintre dresorii câinilor poliţişti ai Inspectoralului de Poliţie Ialomiţa. Împreună cu Duff, partenerul său necuvântător, a participat la sute de misiuni. Colaborarea lor a dat mereu rezultate în prinderea infractorilor periculoşi.

S-au „cunoscut“ la Sibiu

Pentru agentul principal de poliţie Marian Toader Pîrvu (34 ani), fiecare zi de muncă este specială. Bărbatul este tot timpul pregătit să plece în căutarea infractorilor care fac legea pe străzile oraşului.

În misiunile sale, este în permanenţă ajutat de Duff, un ciobănesc german de şapte ani . Acestea este unul dintre cei opt „agenţi“ de poliţie necuvântători, cu care se poate lăuda Inspectoratul Poliţie al Judeţului Ialomiţa.

Întâlnirea dintre cei doi parteneri a avut loc în urmă cu şapte ani, la Sibiu, la Centrul Chinologic „Aurel Greblea“, singurul centru de pregătire a câinilor poliţişti din ţară. Marian Pîrvu a urmat, timp de şase luni, cursurile de conductor pentru câinii poliţişti, adică un fel de dresor pentru patrupedele care participă la misiunile speciale.

„Duff avea, la vremea respectivă, doar trei luni. Odată cu pregătirea lui, am învăţat şi eu care sunt principalele tehnici de dresaj“, rememorează Marian Pîrvu.

După terminarea celor şase luni de stagiu de pregătire, în care a învăţat cum să îngrijească animalul, care sunt principalii paşi de dresaj şi cum pot fi citite dispoziţiile câinelului, introctorul, împreună cu Duff, au ajuns la Slobozia, după o călătorie de mai bine de 13 ore.
 Regim special de antrenamente
Instructorul se pregăteşte să înceapă antrenamentele. Acestea se desfăşoară în fiecare zi şi durează cinci ore.  Duff este foarte bucuros că îşi vede „camaradul“ cu care participă în misiuni. Se agită în boxa în care este închis şi începe să latre.

Când Marian Pîrvu îl eliberează, câinele aleargă în jurul insctuctorului şi se alintă. Omul îl mângăie şi îi dă câteva cubuleţe de caşcaval, mâncarea favorită a lui Duff.

„Deşi primeşte rană specială pentru câini, Duff adoră să mănânce caşcaval. Este cea mai mare plăcere a sa, când vine vorba de mâncare“, spune instuctorul.

Imediat, încep şi antrenamentele. Duff face încălzirea cu ajutorul câtorva exerciţii de disciplinare. El ascultă cu atenţie indicaţiile dresorului său: „Atenţie, la pas! Mergi! Şezi! Întoarce-te!“. Animalul execută mişcările fără probleme şi imediat primeşte recompensa din partea dresorului său, cubuleţele de caşcaval.

După disciplinare, încep exerciţiile de specialitate. Duff învaţă cum trebuie să caute un obiect pierdut şi cum să prelucreze o urmă.

„Instructorul trebuie să fie foarte atent cum lucrează cu animalul. Nu câinele este cel care greşeşte, ci instructorul care îl antrenează.  Dacă el are o atitudine nefirească şi devinie agresiv cu animalul, patrupedul nu mai poate fi receptiv la ceea ce încearcă să îi transmită“, adaugă instructorul lui Duff.

După ce a treminat exerciţiile speciale, Duff mai primeşte câteva cubuleţe de caşcaval şi, apoi, ia o pauză de câteva minute.

Citiţi mai multe în ediţia de astăzi a cotidianului „Adevărul de Seară“ Slobozia!

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite