Blocurile - bunkar din Slobozia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Blocurile sunt extrem de rezistente
Blocurile sunt extrem de rezistente

Chiar dacă sunt vechi de şase decenii, specialiştii în construcţii susţin că blocurile Armatei din Slobozia ţin piept oricărui cutremur. Imobilele au fost construite de către comunişti din cărămidă, iar zidurie lor au o grosime de peste 43 de centimetri.

Cei mai mulţi locatari trăiesc aici de peste 40 de ani. Oamenii au prins chiar şi cutremurul din ’77 de care nu le-a fost teamă. La Slobozia există cele mai vechi blocuri din întreg judeţul Ialomiţa. Imobilele au fost ridicate la începutul anilor 50 şi au aparţinut Ministerului Apărării Naţionale.

Imobilele au câte două nivele şi 24 de apartamente, toate cu câte două camere. Chiar dacă la exterior, locatarii au mai schimbat pe ici pe colo vechile geamuri cu cele noi din termopan, în interior, clădirile îşi păstrează vechea arhitectură.

Atât scările, cât şi pereţii arată la fel ca în momentul în care au fost construite, acum şase decenii. Specialiştii în construcţii susţin că blocurile sunt foarte rezistente la cutremurele de pământ, de aceea, în urma expertizelor pe care le-au făcut imobilele au fost trecute în categoria a treia de risc seismic.
Acest lucru înseamnă că, în cazul producerii unui cutremu cu magnitudinea de peste şapte grade Richter,  imobilele ar suferi doar câteva crăpături şi fisuri, fără să pună în pericol viaţa locatarilor care locuiesc în ele.

„Blocurile Armatei, aşa cum le-a rămas denumirea, sunt foarte sigure. Sunt construite din cărămidă rezistentă, iar zidurile au peste 40 de centimetri grosime“, susţine inginerul Nicolae Condruţ, directorul Inspectoratului de Stat în Construcţii Ialomiţa. 

„Mi-a fost drag de această casă“

Bătrânul Matei Ştefan (70 de ani) trăieşte într-unul din cele două imobile de peste 40 de ani şi ştie pe de rost fiecare filă din istoria clădirilor. Fost locotenent de securitate, bătrânul locuieşte alături de soţia sa, Dumitra Matei (68 de ani),  într-un apartament de două camere, situat la parter. Bătrânul susţine că a prins drag de casa pe care statul i-a dat-o  şi a refuzat să mai plece de aici.

image

                            SOȚII ȘTEFAN

După Revoluţie, noii proprietarii care achiziţionaseră blocurile puseseră fiecare apartament la vânzare. Omul  scos din buzunare 100.000 de lei vechi şi şi-a păstrat locuinţa.

Slobozia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite