Bărăganul în lumină eco

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sudiţi este prima comună din ţară iluminată ecologic, după ani în care a stat în beznă. Localitatea se află ascunsă printre colinele de loess ale Bărăganului, pe malul drept al râului Ialomița. Comuna se află amplasată pe traseul drumului județean ce face legătura între Slobozia și Țăndărei.

Până în 2008, Sudiți era localitatea în care stâlpii de iluminat lipseau cu desăvârșire. „Până în urmă cu doi ani, în comună existau becuri doar în intersecții și în dreptul caselor așa zișilor șmecheri de Sudiți. Mergeai noaptea pe stradă și riscai să-ți rupi gâtul, că nu vedeai nimic“, spune Emil Vlante, primarul comunei.
Lucrurile au început să se schimbe la începutul anului 2009, când administrația locală a realizat un proiect de iluminat stradal ecologic. Astfel, au fost cumpărate peste 500 de becuri ecologice, care au fost amplasate pe fiecare stradă din Sudiți și satul aparținător, Gura Văii. „Acum, poți să te plimbi fără griji prin comună, noaptea. Fiecare stradă e luminată și poți ieși chiar la promenadă, după lăsarea întunericului. Aducem și noi a localitate a secolului 21“, spune localnicul Nicolae Lipoveanu (39 ani).

Las Vegas de Bărăgan

Costurile lucrării au fost suportate în totalitate de la bugetul local, suma ridicându-se la peste 400.000 de lei. „Când am inaugurat acest sistem, comuna arăta ca Las-Vegas-ul. Era chiar în Săptămâna Mare, a fost un moment bine ales. Sistemul folosit de noi este ecologic, ergonomic și economic și este cel mai modern din lume la această oră. Costurile lucrării se vor amortiza în trei-patru ani“, spune edilul comunei.
Citiți mai multe amănunte în săptămânalul ADS Slobozia!

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite