Angajaţii Primăriei Slobozia ameninţă cu Curtea Europeană a Drepturilor Omului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Funcţionarii sunt frustraţi că nu şi-au primit drepturile câştigate în instanţă foto: M.S.
Funcţionarii sunt frustraţi că nu şi-au primit drepturile câştigate în instanţă foto: M.S.

Bugetarii Primăriei Slobozia au câştigat în instanţă lefuri majorate cu până la 15%. Prefectura a atacat, însă, decizia la Curtea de Apel Bucureşti. Acum, în funcţie de decizia instanţei din Capitală, cazul s-ar putea muta la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

După ce Guvernul le-a tăiat lefurile cu 25%, cei peste 300 de bugetari din primărie au solicitat Consiliului Local, în baza legii 330/2009, privind salarizarea unitară a personalului plătit din bani publici, acordarea unui spor salarial de până la 15%, astfel încât salariile lor să fie asemănătoare cu cele ale colegilor din Prefectură şi Consiliul Judeţean.

Prefectura a făcut recurs

Sumele pe care ar fi trebuit să le primească urmau să fie acordate din bugetul local, iar valoarea lor varia în funcţie de vechimea angajatului. Un funcţionar debutant ar fi primit în plus 5 lei, în vreme ce unul cu state vechi ar fi putut beneficia de 150 de lei în plus la leafă. După ce instanţa a dat câştig de cauză primăriei, Prefectura a atacat decizia la Curtea de Apel Bucureşti. Acum, instanţa din Capitală este cea care urmează să stabilească dacă bugetarii din primărie îşi vor primi sau nu lefurile majorate. „Este criză şi toată lumea trebuie să înţeleagă acest lucru. Într-adevăr, am făcut recurs în acest caz deoarece nu mi se pare normală iniţiativa Primăriei“, susţine Mădălin Teculescu, prefectul judeţului Ialomiţa.

În schimb, edilul municipiului, Gabi Ionaşcu, spune că decizia Prefecturii este una imorală, care încalcă drepturile omului. „Moral, recursul făcut de Prefectură nu este bun, dar poate că aşa înţeleg reprezentanţii Guvernului să respecte drepturile omului“, a afirmat Gabi Ionaşcu. „Noi suportam acordarea sporurilor din bugetul local, iar sumele nu erau foarte mari. Este un abuz ceea ce a făcut Prefectura“, spune şi Valerian Matache, liderul de sindicat al funcţionarilor din Primăria Slobozia.

Ameninţă cu CEDO

Angajaţii primăriei Slobozia spun că sunt hotărâţi să ducă această luptă până în pânzele albe şi, în cazul în care decizia Curţii de Apel va fi una defavorabilă, sunt hotărâţi să îşi caute dreptatea la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. „E dreptul Prefecturii să deschidă o cale de atac la Curtea de Apel, dar nu mi se pare normal ceea ce au făcut. Ne vom adresa şi noi la CEDO, dacă decizia Curţii ne va fi potrivnică“, a declarat Valerian Matache, liderul de sindicat al funcţionarilor din Primăria Slobozia.

Citiţi mai multe în ediţia de astăzi a cotidianului „Adevărul de Seară“ Slobozia!

Slobozia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite