Un şef de Parchet din Olt cere turul doi în alegerile CSM pentru funcţia de reprezentant al parchetelor de pe lângă judecătorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consiliul Superior al Magistraturii FOTO: Wikipedia
Consiliul Superior al Magistraturii FOTO: Wikipedia

Procurorul Sorin Lia din Olt, candidat la postul de reprezentant în CSM al procurorilor din parchetele de pe lângă judecătorii, solicită organizarea turului doi al alegerilor, pentru că niciunul din cei trei candidaţi intraţi iniţial în cursă nu a obţinut majoritate de voturi. Această soluţie ar fi evitată de către CSM, suspectează Lia.

Sorin Lia este prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Corabia şi unul din cei trei candidaţi pe postul de reprezentant al procurorilor de pe lângă parchetele judecătoriilor în Consiliul Superior al Magistraturii. Postul pentru care a candidat este, practic, singurul rămas în cursă, componenţa CSM fiind stabilită în urma alegerilor desfăşurate în această perioadă.

Primul tur al alegerilor pentru poziţia în discuţie a fost organizat cu o săptămână în urmă, în 22 iunie, în majoritatea parchetelor din ţară, în urma centralizării voturilor stabilindu-se că niciunul din cei trei candidaţi (Sorin Marian Lia de la Olt, Nicolae Niculicea de la Vâlcea, Marioara Cătălina Sîntion de la Bucureşti) nu a obţinut majoritate de voturi (jumătate plus unu din voturile valabil exprimate). 

Prin urmare este necesar un tur doi, în care să intre primii doi clasaţi, respectiv Cătălina Sântion, procuror şef al Parchetului Sectorului 3 Bucureşti, şi Sorin Lia, procuror şef al parchetului de pe lângă Judecătoria Corabia. Suspiciunea care planează este însă că acest tur doi nu va avea loc.

Miercuri, 29 iunie 2022, în ţară au fost organizate alegeri şi la nivelul parchetelor în care nu s-a întrunit în turul întâi cvorum, însă, indiferent de rezultat, numărul voturilor exprimate nu este în măsură să schimbe situaţia din primul tur, spune în cererea sa procurorul Sorin Lia, care a solicitat în scris, în 27 iunie 2022, organizarea turului doi pentru poziţia pentru care candidează.

Procurorul Lia foloseşte în cererea sa mai multe argumente, printre acestea fiind procedura de alegere a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii dintre judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (doi membri) şi dintre procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (un membru). Asta pentru că textul de lege care reglementează alegerea reprezentantului parchetelor legale - respectiv art. 16 alin. 3 din Legea 317/2004 - face trimitere tocmai la procedura desemnării PICCJ. 

„Aceştia sunt aleşi în adunarea generală prin vot direct, secret şi personal dintre magistraţii care şi-au depus candidatura. Potrivit dispoziţiilor art.8 alin.4 din lege (n. red. – legea 317/2004), în cazul în care niciunul dintre candidaţi nu obţine majoritatea de voturi, se organizează turul doi al alegerilor la care participă judecătorii şi procurorii clasaţi pe primele două locuri. Este ales membru al Consiliului Superior al Magistraturii candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi în turul doi al alegerilor“, spune procurorul, citând normele legale. 

Un alt algoritm folosit în alegerea reprezentantului procurorilor din parchetele de pe lângă judecătorii ar însemna inechitate, susţine procurorul, pentru că „aceste diferenţieri ar fi contrare principiului egalităţii în drepturi, consacrat în dispoziţiile art. 16 alin.1 din Constituţia României“.

„Nu poate fi trecut cu vederea nici ultimul exemplu generat de practica recentă, în care, după primul tur de scrutin, cele mai multe voturi la PÎCCJ le-a obţinut doamna procuror Alina Albu, fără a obţine majoritatea, secondată fiind de domnul procuror Daniel Horodniceanu, iar după organizarea celui de-al doilea tur de scrutin, ordinea s-a inversat, fiind ales ca membru în Consiliul Superior al Magistraturii domnul procuror Daniel Horodniceanu“, mai argumentează procurorul Sorin Lia în cererea sa. 

Un alt argument adus în discuţie este chiar o hotărâre a Comitetului Electoral Pemanent cu privire la desemnarea candidaţilor, care se referă exact la situaţia în care niciunul dintre candidaţi nu obţine majoritate de voturi. „Chiar dacă interpretarea vizează procedura de desemnare a candidaţilor, între procedura de desemnare şi cea de alegere nu există nicio diferenţiere notabilă“, mai menţionează procurorul candidat.

„Adevărul“ a solicitat în scris Consiliului Superior al Magistraturii un punct de vedere cu privire la situaţia semnalată, însă până la ora redactării acestui articol nu ne-a fost transmis.  

Conform calendarului aprobat, până la 5 iulie, cel mai târziu, are loc centralizarea voturilor, legalitatea procedurilor de alegeri putând fi contestată în termen de 15 zile de la data la care s-a stabilit rezultatul votului. Soluţionarea contestaţiilor se face în 5 zile de la data sesizării, 27 iulie fiind termenul final pentru publicarea rezultatelor alegerilor pe pagina de internet a CSM. 

Conform G4 Media, care citează surse judiciare, noua componenţă (mai puţin reprezentantul procurorilor din parchetele de pe lângă judecătorii) a CSM este următoarea:

• Secţia pentru judecători
Reprezentanţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie:
- Daniel Grădinaru – preşedintele Secţiei Penale a ÎCCJ, unicul candidat;
- Denisa Stânişor – preşedintele Secţiei de contencios administrativ şi fiscal de la ÎCCJ;

Reprezentanţii Curţilor de apel:
- Liviu Odagiu – preşedintele Curţii de Apel Alba;
- Raluca Elena Costache – vicepreşedinte CAB;
- Ramona Graţiela Milu – judecător la Curtea de Apel Braşov;

Reprezentanţii tribunalelor în CSM:
- Laura Radu – preşedintele şi purtătorul de cuvânt al Tribunalului Bucureşti, cea mai mare instanţă din ţară;
- Mihai Ghica – judecător la Secţia penală a Tribunalului Cluj.

Reprezentanţii judecătoriilor în CSM:
- Claudiu Drăguşin – judecător la Sectorul 4 Bucureşti;
- Alin Ene – preşedintele Judecătoriei Ploieşti;

• Secţia pentru procurori
Reprezentantul Parchetului Înaltei Curţi:
- Daniel Horodniceanu – fost şef DIICOT;

Reprezentantul parchetelor Curţilor de apel:
- Emilia Ion – procuror adjunct la Parchetul Curţii de Apel Bucureşti;

Reprezentanţii parchetelor de pe lângă tribunale:
- Bogdan Staicu – şeful Parchetului Tribunalului Bucureşti;
- Claudiu Sandu – procuror la Parchetul judeţean Braşov.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Şeful Inspecţiei Judiciare se pensionează. Lucian Netejoru va încasa lunar o sumă mai mare decât salariul net pe care l-a avut

Surse. Cine sunt viitorii judecători din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite