Tinerele genii cu care Oltul se mândreşte: liceenii care au uimit NASA şi “stăpâna” limbii engleze

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei patru elevi slătineni care au impresionat NASA - Alexandra Gabriela Dobrică, Victor Badea, Cristian Ştefan Voica şi Ionuţ Cătălin Drăghici, alături de profesorul coordonator Cristian Miu şi şefa IŞJ Olt, Felicia Man  (FOTO: Mugurel Manea)
Cei patru elevi slătineni care au impresionat NASA - Alexandra Gabriela Dobrică, Victor Badea, Cristian Ştefan Voica şi Ionuţ Cătălin Drăghici, alături de profesorul coordonator Cristian Miu şi şefa IŞJ Olt, Felicia Man  (FOTO: Mugurel Manea)

Patru elevi din judeţul Olt au uimit şi impresionat, anul trecut, pe membrii comisiei organizatorice a unui concurs internaţional organizat şi cofinanţat de NASA. Cei patru liceeni, elevi în Slatina, au elaborat proiectul unei staţii spaţiale care se deosebeşte de toate celelalte nave spaţiale de până acum, proiect luat în calcul pentru viitor de NASA. De asemenea, o elevă tot din Slatina a reprezentat România la un concurs de traducători.

Elevii care i-au impresionat pe membrii comisiei organizatorice a concursului organizat şi co-finanţat de NASA sunt elevi în clasa a XI-a D la Colegiul Naţjonal “Ion Minulescu” din Slatina. Competiţia respectivă, intitulată “NASA Space Settlement Contest”, este organizată în fiecare an, ţara noastră participând constant abia din anul 2005.  Rolul acestui concurs este acela de a selecta anumite tehnici, procedee, metode ingenioase cu care vin participanţi, copii de până în clasa a XII-a din toată lumea, selecţie având în vedere colonizarea spaţiului, în speţă a planetei Marte sau a Lunii, şi explorarea sau exploatarea resurselor pe care acestea le pot aduce. De asemenea, un alt rol al concursului este acela de a selecta, prin intermediul proiectelor participante, şi “creiere”.

Pe data de 23 martie 2014 au fost anunţate proiectele selectate şi premiate de NASA la concursul menţionat, România fiind prezentă pe podium, chiar dacă doar cu menţiune. Juriul şi membrii NASA au fost impresionaţi de ideea lui Alexandra Gabriela Dobrică, Victor Badea, Cristian Ştefan Voica şi Ionuţ Cătălin Drăghici, care au gândit şi realizat proiectul unei staţii spaţiale orbitale numite “Pharos”. În literatura de specialitate, o staţie spaţială se deosebeşte de alte nave spaţiale prin faptul că îi lipsesc sistemele specifice de propulsie sau de aterizare, pentru transport fiind utilizate alte vehicule. Elevii slătineni au ţinut cont de toate acestea, staţia lor fiind structurată pe trei module numite “tori”, capabile să susţină viaţa cotidiană a circa 10.000 de persoane. Transpunerea în realitate a proiectului elevilor slătineni a fost apreciată că ar costa aproape 250 miliarde dolari americani.

“Proiectul nostru a avut în vedere realizarea unei staţii spaţiale orbitale în jurul unei planete, noi alegând Marte. Deoarece NASA încurajează asemenea staţii spaţiale, proiectul nostru s-a numărat printre cele apreciate de către aceştia la acest concurs”, a spus Victor Badea, “căpitanul” echipei, care s-a ocupat de realizarea tehnică şi designul proiectului.

La concursul organizat de NASA au participat peste 500 de proiecte ale unor elevi provenind din 40 de ţări. O parte dintre proiecte au fost descalificate pentru plagiat.

Andreea Florina Săndiţă, cea mai bună elevă traducătoare din ţară în 2014

O altă tânără cu care judeţul Olt se mândreşte este Andreea Florina Săndiţă, acum elevă în clasa a XII-a la Colegiul Naţional “Radu Greceanu” din Slatina. Aceasta a reprezentat România la Bruxelles în vara trecută după ce a fost desemnată câştigătoarea concursului “Juvenes Translatores” organizat de Comisia Europeană şi dedicat elevilor de liceu. La competiţia menţionată, slătineanca s-a dovedit cea mai înzestrată din ţară la limba engleză dintre cei aproape 3.000 de elevi de liceu din 751 de şcoli din întreg spaţiul Uniunii Europene, dintre care 150 de liceeni au fost din România.

image

De altfel, eleva de la Liceul “Radu Greceanu” din Slatina se poate mândri cu multe realizări extracurriculare în domeniul lingvistic: a participat la etapa naţională a concursului de limba română “Lectura ca abilitate de viaţă”, a scris numeroase articole pentru revista internaţională ”EFRIT” şi a jucat în piese de teatru în limba engleză pe scena liceului unde studiază. A doua limbă străină studiată de adolescentă este limba germană, ea obţinând şi aici premiul I la Olimpiada Judeţeană de Limba Germană doi ani la rând.

Elevii care au participat la acest concurs au susţinut testul propriu-zis în luna noiembrie 2013 şi au putut alege oricare dintre sutele de combinaţii posibile între cele 24 de limbi oficiale ale UE, în total folosindu-se 157 de combinaţii lingvistice, cel mai mare număr înregistrat până în prezent. În cadrul concursului “Juvenes Translatores”, adolescenta din Slatina a tradus un etxt din limba engleză, în limba română.

Concursul “Juvenes Translatores” (“tineri traducători”) este organizat în fiecare an de către Direcţia Generală Traduceri din cadrul Comisiei Europene. Obiectivul său este de a promova studiul limbilor străine în şcoli şi de a le oferi tinerilor elevi posibilitatea să vadă cum este să fii traducător. Concursul este deschis elevilor de liceu în vârstă de 17 ani (în cazul ediţiei 2013-2014 - celor născuţi în anul 1996) şi se desfăşoară simultan în toate şcolile selectate din întreaga Uniune Europeană.
 

Vă mai recomandăm pe aceeaşi temă:

Tinerii din Botoşani  care ne fac mândri că suntem români: olimpicul internaţional la ştiinţe, campionul logicii,  aşii roboticii şi ”romania în our hearts”

Super tinerii cu minţi geniale cu care se mândreşte Bistriţa-Năsăud

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite