Surpriza medicilor la testarea pentru virusurile hepatice B şi C: „Doar unul era cu condiţii precare de viaţă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Analiza care poate depista hepatitele în faze tratabile este accesibilă la orice laborator, însă rar se regăseşte pe lista de investigaţii FOTO: Pixabay
Analiza care poate depista hepatitele în faze tratabile este accesibilă la orice laborator, însă rar se regăseşte pe lista de investigaţii FOTO: Pixabay

Virusurile hepatice B şi C nu ţin cont de vârstă, stare materială, mediu social, loc de muncă etc., iar ultimele date raportate în cadrul unui proiect de testare susţinut cu fonduri europene, dar şi medicii, întăresc acest adevăr.

În condiţiile în care depistarea unei infecţii cu virusul hepatic B şi C este, astăzi, aproape la îndemâna oricui, aproximativ 2.000 pacienţi au aflat că sunt infectaţi doar atunci când un medic de familie cooptat în program le-a propus să fie de acord cu o testare rapidă, cu rezultat transmis în 15 minute. Din cei aproximativ 2.000, peste 1.200 au ajuns între timp într-un centru universitar, unde au fost investigaţi amănunţit şi s-a stabilit în ce stadiu se află boala. Cum era de aşteptat, în multe cazuri boala a evoluat în tăcere, aproape fără semne, prin urmare şi drumul spre vindecare va fi mai anevoios.

„Ar trebui ca testarea să se facă la toată lumea, măcar o dată pe an“

Campania de testare pentru depistarea virusurilor hepatice B şi C din cadrul Proiectului LIVE(RO)2-SUD a fost lansată cu un an în urmă, 12 judeţe fiind cuprinse în acest proiect. Un alt proiect, care se desfăşoară „în oglindă“, a cuprins alte 12 judeţe din estul ţării, dorinţa specialiştilor care luptă pentru eradicarea hepatitelor fiind aceea ca în anii următori pacienţi din toate judeţele României să beneficieze de această oportunitate. Un câştig enorm este că datele pacienţilor testaţi în program au fost înregistrate în primul Registru Naţional de Hepatite.

În şase judeţe din regiunile Sud-Vest Oltenia şi Sud-Muntenia au fost testate în cabinetele medicilor de familie, în anul scurs de la demararea campaniei, aproape 90.000 persoane, dintre acestea 1.961 fiind depistate ca infectate cu virusul B sau C. Următorul pas a fost stabilirea stadiului bolii într-un centru de prevenţie din cele înfiinţate în cadrul proiectului. Astfel, 1.218 pacienţi au ajuns deja în mari clinici din ţară, stabilindu-se în ce stadiu se află boala şi ce este de făcut în continuare.

Surpriza mare a fost însă în cabinetele medicilor de familie. „Din cei testaţi la mine în cabinet şi descoperiţi am avut o persoană cu condiţii precare de viaţă, dar restul sunt din categoria celor care îşi fac analize, care se investighează, care au grijă de starea lor de sănătate, dar s-a trecut peste analiza aceasta“, a declarat medicul de familie Mihai Ungureanu, coordonatorul programului de testare în judeţul Olt. După această experienţă, medicul spune că „ar trebui ca testarea să se facă la toată lumea, măcar o dată pe an“.

Testul realizat gratuit pacienţilor cuprinşi în program este disponibil în oferta oricărui laborator de analize medicale. O testare pentru virusurile hepatice B şi C costă între 60 - 100 lei, poate şi puţin peste, în funcţie de laborator. Dacă aceste teste indică prezenţa virusului, urmează analize mult mai amănunţite. Toate acestea au fost, în schimb, realizate gratuit în program, cel mai mare câştig, după cum a apreciat Mihaela Debu, specialist in comunicare LIVE(RO)2-SUD, fiind faptul că eligibili au fost şi pacienţii neasiguraţi. În cazul acestora, serviciile oferite (testare, transport în centrul de prevenţie, stadializare) sunt gratuite până în faza de tratament. Neasiguraţii au fost consiliaţi cum pot să obţină calitatea de asigurat, costul tratamentului, dacă pacientul ar fi obligat să-l suporte, depăşind cu mult costul plăţii sumelor în baza cărora pacientul obţine calitatea de asigurat în sistemul public de sănătate şi astfel beneficiază de tratament gratuit.

Conform datelor transmise în cadrul programului, în judeţul Olt au fost testate în cabinetele medicilor de familie peste 16.600 persoane, fiind depistate 390 de persoane cu hepatita B sau C (250 persoane cu virus B  -prevalenţă 1.50%, 137 persoane cu virus C - prevalenţă 0.82% şi trei persoane cu virus B+C). 

Vă recomandăm să citiţi şi:

Cât de mare este riscul să fii infectat cu virusul hepatitic B sau C. „Dacă răspunsul este DA, fă-ţi un test!

 

Cum poţi afla gratuit dacă suferi de boala tăcută care te poate doborî. „România a fost întotdeauna „lider“ în Europa“ 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite