Slatina:Prima casă este prea scumpă pentru slătineni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Slatina:Prima casă este prea scumpă pentru slătineni
Slatina:Prima casă este prea scumpă pentru slătineni

Slătinenii care reuşesc să îşi ia o locuinţă prin programul „Prima casă“ sunt dezamăgiţi de cheltuielile neanunţate pe care trebuie să le suporte.

Dacă vrei să îşi iei o locuinţă cu „Prima casă“, informează-te la cei care au accesat deja acest program. Ăsta este sfatul tinerilor care au trecut prin coşmarul taxelor şi comisioanelor interminabile pentru a putea lua casă cu ajutor de la stat. Pe lângă avansul de 5% din valoarea locuinţei, tinerii trebuie să mai aibă încă 10.000 lei puşi deoparte pentru a putea plăti taxe şi comisioane „surpriză“. „Ne-am bucurat că dobânda creditului este mică şi am avut banii pe care trebuia să îi dăm ca avans. Când am aflat că ni s-a aprobat creditul eram în culmea fericirii, fără să ştim ce ne aşteaptă. Pentru un apartament cun trei camere am plătit taxe şi comisioane de peste 10.000 lei. Acum stăm tot cu părinţii, pentru că nu mai avem bani nici măcar pentru un pat“, spune dezamăgită Elena, o tânără de 27 de ani, din Slatina. Pe lângă banii cheltuiţi pentru întocmirea dosarului stufos cu acte, slătineanca şi soţul său au mai avut de suportat şi zecile de drumuri şi orele pierdute între bancă şi notar.

„Piaţa imobiliară e în comă“


Agenţii imobiliar sperau că „Prima casă“ îi va scoate din criză, dar acum spun că nu au reuşit să vândă mai nimic. „În august am mai vândut câteva locuinţe ieftine, dar de atunci şi până acum nu am mai dat nimic. Am înţeles că în oraş s-au aprobat foarte puţine credite prin acest program. Piaţa imobiliară este în comă“, a spus, dezamăgit, Cătălin Neaga, directorul agenţiei Imobiliar Consult din Slatina.


„Am pierdut câteva mii de lei“

O altă familie din Slatina povesteşte amintirile neplăcute legate de „Prima casă“. „Am dus dosarul la bancă şi de acolo ni s-au dat asigurări că vom primi credit măcar pentru o garsonieră. Am găsit casa, am negociat pentru ea, am făcut precontractul şi am plătit câteva mii de lei la notar, plus că banca ne-a cerut zeci de acte. Peste puţin timp cei de la bancă ne-au spus că avem salariile prea mici şi nu ne-au dat creditul. Am rămas fără casă şi cu banii daţi. Dacă ştiam cât este de complicat, nu ne mai băgam“, mărturiseşte Ramona, de 30 de ani.

Taxe la „Prima casă“

-    3000 lei contracte la notar
-    1000-1200 lei asigurarea imobilului
-    Comisioane ale băncii şi ale Fondului de Garantare- aproximativ 3000 lei
-    Două rate în avans- câteva sute de euro
-    Taxe de eliberare a cărţii funciare- între 50 şi 150 lei
-    Racordare la apă, gaze, curent (dacă locuinţa este nouă)- peste 500 lei

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite