Slatina: Cerealele din sudul Oltului vor fi tranzacţionate la Bursă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bursa va funcţiona într-un edificiu impozant
Bursa va funcţiona într-un edificiu impozant

Peste doi ani, la Corabia va funcţiona Bursa de cereale, investiţia cuprinzând un edificiu modern cu dotările necesare, laborator de cercetare a calităţii cerealelor şi activitate de tranzacţionare la Bursă. Consiliul Judeţean a semnat ieri contractul cu finanţare europeană, în valoare de 8,048 milioane lei.

locul bursei de cereale

Bursa va funcţiona pe locul unei clădiri vechi, dezafectate (foto)


Economia din zona de sud a judeţului Olt va fi resuscitată cu ajutorul unui proiect cu finanţare europeană, depus în cadrul Programului Operaţional Regional (POR). Contractul privind Bursa de cereale de la Corabia a fost semnat ieri de către preşedintele Consiliului Judeţean Olt Paul Stănescu şi directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia Marilena Bogheanu. Investiţia, cu termen de finalizare 24 de luni, are o valoare totală de 8,048 milioane lei, finanţarea nerambursabilă fiind de 3,158 milioane lei.

„Vom elimina speculaţiile de pe piaţa agricolă”
„Zona Corabia se află într-o situaţie precară economic. Investiţia privind o bursă de cereale reprezintă o necesitate, iar oraşul are avantajul de a deţine un port care funcţionează, este adevărat, în condiţii reduse. Nu putem vorbi de o piaţa a cerealelor la nivelul întregii ţări. Producătorii agricoli vând pe unde apucă, pe unde pot. Sunt speculaţii mari pe această piaţă pe care le vom elimina prin această bursă.”, a declarat preşedintele Stănescu.
Pe locul unei clădiri dezafectate va fi construit un edificiu modern, în suprafaţă de 1.019 metri pătraţi, cu un sediu dotat cu active specifice dezvoltării activităţii de tranzacţionare la bursă şi un un laborator pentru certificarea calităţii seminţelor.
Consiliul Judeţan Olt a depus pe POR 13 proiecte, fiind semnate nouă contracte în valoare de circa 27 milioane euro. „Absorbţia fondurilor pe acest program este foarte mare, fapt ce nu s-a întâmplat pe celelalte programe”, susţine Stănescu. Directorul Marilena Bogheanu a precizat că „POR este singurul program extrem de performant”.

paul stanescu- bogheanu

Preşedintele Stănescu şi directorul Bogheanu au semnat al zecelea contract cu finanţare europeană (foto)

CITAT
„Regiunea SV Oltenia a depus 778 de proiecte, dintre care 668 sunt în implementare, cu o valoare d epeste 1,2 milioane euro. Avem proiecte la dublul valorii alocate”.
Marilena Bogheanu,
Director ADR SV Oltenia

INFO BOX

O şansă şi pentru oraşele mici
Directorul Bogheanu a precizat că în următoarea etapă, 2014- 2020, se anticipează că fiecare regiune de dezvoltare îşi va negocia propriul program, iar sumele alocate ar putea fi şi de cinci ori mai mari. „Vom milita ca şi oraşele cu mai puţin de zece mii de locuitori să poată obţină finanţare”, spune Bogheanu.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite