Oltul începe să-şi promoveze obiectivele turistice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judeţul Olt va avea, abia de anul acesta, un program turistic propriu prin care îşi va promova obiectivele şi monumentele istorice din teritoriu demne pentru a fi vizitate. Cei care s-au trezit primii la realitate că Oltul are nevoie de aşa ceva au fost diriguitorii Prefecturii, scoşi din reverie la finele anului trecut de intenţia americanilor de la Deveselu de a vizita judeţul.

Mai exact, autorităţile judeţene de la vârf în jos au fost făcute de râs chiar de “oaspeţii” de la Deveselu, respectiv o delegaţie americană care, în a doua jumătate a anului trecut, a dorit să viziteze judeţul Olt despre care nu ştia mai nimic. Reprezentanţii autohtoni ai instituţiilor publice aşa-zis “descentralizate” s-au văzut puşi în penibila postură de a nu avea exact ce să le prezinte americanilor, aceasta în lipsa oricărei idei concrete în acest sens.

După ce au dat din colţ în colţ contrazicându-se şi încercând să se pună de acord asupra câtorva obiective turistice pe care să le recomande americanilor, conducătorii instituţiilor statului din judeţ au ajuns la concluzia că o asemenea situaţie jenantă nu mai trebuie să aibă loc. Astfel, la sediul Prefecturii Olt a avut loc o şedinţă în cadrul căreia s-a stabilit elaborarea unui proiect de promovare a obiectivelor turistice din judeţ. Angrenate în această acţiune sunt în primul rând instituţiile culturale ale judeţului în frunte cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Olt, dar vor fi implicate şi Agenţia pentru Protecţia Mediului, Direcţia Silvică ş.a.

“Prefectura Olt a demarat un proiect unde sunt partenere toate instituţiile cu profil cultural din judeţ, proiect ce va presupune elaborarea unor pliante şi a unui film de prezentare cu obiective turistice din judeţ. Noi avem monumente istorice care pot fi şi trebuie puse în valoare, avem meşteri populari ce pot fi mediatizaţi etc.”, a declarat Gheorghe Iorga, consilier al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Olt.

Realizarea pliantului şi a filmului de prezentare va fi completat de înfiinţarea unor centre de informare turistică, pentru început fiind preconizate a fi create asemenea centre la Slatina, Caracal şi în comuna Dobrosloveni. În acest fel, turiştii vor avea la dispoziţie informaţii suficiente care să le permită să aleagă ce colţ al judeţului să viziteze şi ce vor găsi în acele locuri.

Oltul, pe locul 14 pe ţară la obiective turistice

Deşi, la prima vedere, s-ar crede că Oltul nu are un potenţial turistic, se pare că lucrurile stau puţin altfel deoarece datele oficiale relevă că în judeţ există aproape 780 de monumente istorice, fiecare cu propria poveste. Printre obiectivele turistice de neratat din judeţ se numără: Arheoparcul de la Drăgăneşti-Olt, Teatrul Naţional din Caracal, Troiţele de la Pietriş (Baldovineşti), Biserica de lemn de la Ştefăneşti (1594, Leleasca), Cetatea Sucidava (Corabia), Mănăstirea Brâncoveni,  Mănăstirea Clocociov, Mănăstirea Măineşti (Balş) etc., la acestea urmând să se adauge, din această vară, şi Cetatea dacică reconstituită de la zero la marginea orăşelului Drăgăneşti-Olt (la iniţiativa lui Traian Zorzoliu), obiectiv unicat în ţara noastră şi nu numai.

Faptul că cei care au sesizat că judeţul nu are un program clar cu obiective istorice pentru eventuali vizitatori, în ciuda faptului că se află pe locul 14 în ţară în acest sens, nu au fost instituţiile cu profil cultural, ci Prefectura, ar trebui spună multe despre modul cum sunt cheltuiţi banii în judeţ, de către cine şi pentru ce.

Vă mai recomandăm, pe aceeaşi temă:

VIDEO  Unic în România. O cetate dacică, cu locuri de cazare ca acum 2000 de ani, se ridică din temelii la Drăgăneşti-Olt

VIDEO-FOTO  Sat vechi de 4.500 de ani, reconstruit la Drăgăneşti-Olt

VIDEO-FOTO   Vacanţă în România: mănăstirile Brâncoveni, Clocociov şi Mâineşti, locuri care te aduc mai aproape de istorie şi credinţă

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite