Slatina: Schitu-Deleni, o incursiune în istorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Slatina: Schitu-Deleni, o incursiune în istorie
Slatina: Schitu-Deleni, o incursiune în istorie

Este mândria sătenilor din Comăniţa şi este acolo de mai bine de două secole şi jumătate. Mulţi oameni însă nu ştiu de acest loc unde timpul parcă s-a oprit.

Dintre frumuseţile judeţului Olt stă uitat de lume, într-un loc plin de istorie „Schitu-Deleni”. Foarte puţină lume ştie de acest loc frumos aşezat pe malul Oltului care veghează peste satul Comăniţa de aproape două secole şi jumătate. Vizitatorii care trec prin zona Moşteni şi ajung în comuna Teslui, satul Comăniţa rămân uluiţi de priveliştea oferită de această zonă, parcă desprinsă din poveşti. În acest peisaj mirific se încadrează perfect schitul, care este vizitat de turiştii care ajung în zonă sau pur şi simplu de cei care văd clopotniţa impunătoare şi merg acolo. „Am fost de mai multe ori în Comăniţa, la un prieten. Este o zonă superbă cu o privelişte de-ţi taie respiraţia. De abia acum câteva săptămâni am aflat de schit şi m-am dus să-l vizitez. Mi-a plăcut foarte mult schitul şi mai ales clopotniţa care este construită şi cu rolul de apărare, cu ziduri groase  şi creneluri pentru puşti. Locul acesta pur şi simplu te transpune în acele timpuri.”, a spus Valentin Grecu, de 28 de ani din Slatina.

Primul schit a fost luat de apele Oltului

În 1644, Drăguşin Deleanu (rudă cu Matei Basarab) a ridicat „Schitu-Deleni”. Construcţia a stat în picioare numai patru ani, ea fiind surpată în 1648 de râul Olt. A fost reconstruit un secol mai târziu, în 1767, de către strănepotul lui Drăguşin Deleanu, Grigore Deleanu şi a fost mutat în locaţia actuală mai departe de malul Oltului, care odinioară l-a dărâmat din temelii.
Sătenii îngrijesc schitul cum pot mai bine, unii dintre ei făcând acest lucru de peste 23 de ani. „Ştiu schitul de când eram copil şi mă jucam pe lângă el. În „67” am participat chiar la renovarea lui, am schimbat acoperişul din şindrilă pentru că ploua, cu unul din tablă. De atunci mă ocup de el. Am grijă să nu crească buruienile şi să fac curat”, ne-a mărturisit Zamfir Dumitru, de 67 ani, din sat.
Schitul este declarat monument istoric şi este pus pe lista de aşteptare pentru recondiţionare. Aici se mai ţin duminica slujbe religioase, iar credincioşii vin, aprind lumânări şi se roagă.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite