Firmele de la Olt se feresc ca dracu' de tămâie să angajeze absolvenţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tot mai mulţi absolvenţi de facultate sau liceu îşi găsesc cu greu un loc de muncă... (Foto: Mugurel Manea)
Tot mai mulţi absolvenţi de facultate sau liceu îşi găsesc cu greu un loc de muncă... (Foto: Mugurel Manea)

Categoric, să fii posesorul unei diplome de facultate sau liceu nu mai este ce a fost. Luna trecută, potrivit evidenţelor Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Olt, numai doi absolvenţi aflaţi în catastifele instituţiei au beneficiat de primele speciale de încadrare oferite de stat pentru că au reuşit să îşi găsească un loc de muncă înainte de expirarea perioadei de şomaj.

La începutul lunii februarie, în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Olt se aflau un număr de 14.432 şomeri, dintre care 4.996 încă mai primeau şomaj, iar restul ieşiseră din plată. Din cifra şomerilor, nu mai puţin de 703 suntpersoane cu studii superioare. Alte 3.546 persoane figurează ca având studii medii, iar restul de 10.183 persoane – muncitori.

Absolvenţii de liceu sau facultate şomeri nu au avut o soartă prea bună luna trecută, deşi statul oferă unele facilităţi firmelor dacă îi angajează în perioada în care aceştia se află în şomaj. Reprezentanţii AJOFM Olt reamintesc angajatorilor care încadrează în muncă pe durată nedeterminată absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ promoţia 2012 că pot beneficia de scutirea de la plata contribuţiei datorate la bugetul asigurărilor pentru şomaj aferentă absolvenţilor încadraţi pe o perioadă de 12 luni.

“Reamintim firmelor că, dacă angajează absolvenţi ai promoţiei 2012, pot primi lunar pe această perioadă pentru fiecare absolvent: o sumă egală cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare - 500 de lei pentru absolvenţii ciclului inferior al liceului sau ai şcolilor de arte şi meserii; o sumă egală cu de 1,2 ori valoarea indicatorului social de referinţă - 600 lei pentru absolvenţii de învăţământ secundar superior sau învăţământ postliceal; respectiv o sumă egală cu de 1,5 ori valoarea indicatorului social de referinţă, respectiv 750 lei pentru absolvenţii de învăţământ superior. În prezent, indicatorul social de referinţă este de 500 lei, valoarea acestuia putându-se modifica prin Hotărâre a Guvernului. Pentru a beneficia de facilităţile şi stimulentele fiscale menţionate este necesar ca angajatorul să încheie o convenţie cu AJOFM”, a precizat Elena Iordache, responsabil relaţii mass-media AJOFM Olt.

De menţionat că absolvenţii care primesc indemnizaţie de şomaj şi reuşesc să se angajeze, în perioada de acordare a indemnizaţiei beneficiază de o sumă egală cu indemnizaţia de şomaj la care ar fi avut dreptul, până la expirarea perioadei de acordare a acesteia, dacă nu s-ar fi angajat.
 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite