VIDEO  Eveniment literar la Biblioteca Judeţeană „Ion Minulescu” din Slatina: dublă lansare de carte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Biblioteca Judeţeană „Ion Minulescu” Olt din municipiul Slatina a găzduit, joi după-amiază, lansarea simultană a două cărţi. Este vorba despre scriitorii Dumitru Sârghie şi Ilorian Păunoiu care, având o vechime apreciabilă în branşă, au stabilit împreună să organizeze acest eveniment din viaţa lor. Un auditoriu numeros a ţinut să fie prezent la această dublă lansare de carte.

Evenimentul lansării celor trei două s-a derulat în foaierul Bibliotecii Judeţene „Ion Minulescu” din Slatina şi a început cu un moment de reculegere în memoria unui cunoscut interpret de muzică folk, Mihai Preda, care a fost înmormântat chiar în cursul acestei zile. Ulterior, cei doi scriitori - Dumitru Sârghie şi Ilorian Păunoiu – au luat cuvântul şi au spus câteva cuvinte despre cărţile lor. Amfitrion a fost directorul Bibliotecii, Florin Cârstea, care a făcut o scurtă prezentare a celor doi protagonişti ai evenimentului, dar şi a celor două cărţi lansate.

Dumitru Sârghie, ziarist şi scriitor, nu a vrut să vorbească despre cartea sa de poezie numită „ABCDETC...”, ci l-a lăsat pe criticul de artă Paul Areţu să o descrie. Iar acesta nu s-a lăsat rugat de două ori. El a declarat că s-a simţit onorat de rugămintea autorului de a vorbi despre cea mai nouă carte a acestuia deoarece lectura ei l-a surprins plăcut, criticul de artă ştiind despre Sârghie că este un scriitor de proză şi poezie serioasă, sentimentală şi mai puţin de poezie „amuzantă” şi uşor de citit cum s-a dovedit a fi cea din ultimul volum.

"Volumul de poeme al dlui Sârghie reprezintă o poezie care se scrie din îndrăzneală, din ingeniozitate, din fantezie, din libertate de a-ţi permite să te joci cu lexicul. De fapt, în această carte este vorba despre o poezie experimentală, aliterativă, s-a mai scris aşa ceva, dar foarte puţin, iar aici apare diferenţa notabilă dintre ce a fost până acum şi ce a reuşit poetul Sârghie: pe lângă faptul că fiecare poem din acest volum foloseşte aceeaşi literă pentru toate cuvintele parcugând întreg alfabetul. Poetul îşi îngreunează astfel misiunea şi anume rimează aceste poeme. Este uşor să scrii poezie aliterativă, adică să scrii un poem legat care să aibă un mesaj, o idee atunci când foloseşti litere <generoase> sau alte litere, dar este foarte greu să scrii un poem unde toate cuvintele încep cu litera u sau litera ţ sau j. De aceea, poezia dumnealui este foarte ingenioasă, este total diferit faţă de ce aţi citit până acum, este ca un joc, caracterizată prin umor şi ingeniozitate, este, dacă vreţi, o poezie care contestă poezia, contestă poezia aşa cum o gândim şi o ştim cu toţii, o contestă creând o altfel de poezie”, a afirmat criticul literar Paul Areţu.

Impresionantă a fost şi prezentarea celei de-a doua cărţi, unde autorul Ilorian Păunoiu (membru al Uniunii Scriitorilor, n.r.), imobilizat la pat de ani buni de o distrofie musculară, a ţinut să le spună celor prezenţi în număr mare la eveniment despre ceea ce a însemnat pentru el scrierea cărţii de eseuri „Agapologia – Logodna iubirii cu libertatea”.

"Eu sunt poet în esenţă şi am venit acum cu acest volum de eseuri deoarece, în anul 2000, am scris o carte şi am elaborat un concept numit <Agapologia>, care vine de la verbul grecesc <agapao>, aceştia fiind cei care au cinci trepte în ridicarea Omului către Dumnezeu prin iubire şi care pleacă de la iubirea faţă de aproapele său şi până la comunicarea cu întreg universul, ceea ce înseamnă că noi, prin iubire, putem intra în rezonanţă cu Universul, nu numai unii cu alţii. Noutatea acestui concept creat de mine nu înseamnă neapărat că eu am inventat ceva, ci eu doar am elaborat acest concept care să cuprindă un fel de ştiinţă a iubirii aproapelui. În anul 2000 a apărut deci cartea <Introducere în agapologie – Scrisori către aproape>, iar acum am venit cu continuarea. Dar ce înseamnă această ştiinţă a iubirii, vă veţi întreba. Eu nu refer la acea iubire în sensul pozitivist şi convenţional al termenului. Aşa cum spunea şi scriitorul Italian Giovanni Papini: <Iubindu-l pe aproapele - îl cunoşti mai mult, cunoscându-l mai mult, îl vei iubi mai mult>, deci, între iubire şi cunoaştere este o legătură ostmodică în care te topeşti, pur şi simplu. Spunea cineva despre mine că sunt aproape de teologie, dar eu vă spun că nemulţumirea mea este împotriva teoriei care a reuşit să îngroape şi să îngheţe iubirea. Noi ar trebui să fim în faza în care să putem să dăruim iubire, iar aceasta nu e vorbă goală, ci înseamnă că fiecare om este o fiinţă obligatorie pentru fiecare dintre noi, fiecărui om trebuie să-i răspundem deoarece Celălalt sunt Eu. Aparenţele acestea între noi cum că suntem separaţi în grup sunt doar aparenţe, este doar o iluzie pentru că noi suntem, în fapt, unul şi acelaşi”, a spus Ilorian Păunoiu.

Demn de meţionat este şi faptul că, pe parcursul lansării celor două cărţi, protagoniştii au pregătit şi alte surprize participanţilor, respectiv două momente muzicale oferite de rapsozii de muzică populară: Ion Creţeanu şi Cornel Popescu. Prestaţia interpreţilor a fost răsplătită de public cu aplauze.


 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite