Darius Vâlcov petrece Paştele la “Beciul Domnesc”. Fostul primar slătinean a recunoscut că a fost ajutat în afaceri de actualul edil suspendat, Minel Prina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Darius Vâlcov (stg.) ar fi recunoscut în faţa anchetatorilor că cel care i-a urmat "la tron", Minel Prina (dr), l-a ajutat în "afaceri"  (FOTO: Mugurel Manea)
Darius Vâlcov (stg.) ar fi recunoscut în faţa anchetatorilor că cel care i-a urmat "la tron", Minel Prina (dr), l-a ajutat în "afaceri"  (FOTO: Mugurel Manea)

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au respins, marţi – 7 aprilie, solicitarea lui Darius Vâlcov, fost primar de Slatina şi ex-ministru de Finanţe, de a fi eliberat din arest şi a fi cercetat în arest la domiciliu. Tot marţi, aceeaşi instanţă a respins a doua solicitare a Direcţiei Naţionale Anticorupţie de arestare preventivă a lui Vâlcov, acuzat de trafic de influenţă şi folosire de informaţii oficiale în folosul propriu.

Speranţele lui Darius Vâlcov de a scăpa din spatele gratiilor unde se află de cinci zile s-au năruit, marţi – 7 aprilie, după ce magistraţii Înaltei Curţii de Casaţie şi Justiţie au decis că motivele invocate pentru a fi eliberat de către fostul edil al Slatinei, ajuns ulterior ministru de Finanţe, nu stau în picioare. Vâlcov a cerut să fie eliberat din arest, unde se află din 2 aprilie (pentru 23 de zile), şi să fie cercetat fie în stare de arest la domiciliu, fie sub control judiciar. Judecătorii nu au fost însă impresionaţi nici de faptul că acesta şi-a recunoscut în faţa anchetatorilor DNA o parte din faptele imputate (inclusiv că a primit mită 1,5 milioane de euro), dar nici de dovada acestuia de “mărinimie” de a preda autorităţilor o serie de tablouri care nu fuseseră descoperite iniţial cu ocazia percheziţiilor la domiciliile apropiaţilor unde senatorul îşi ascunsese “pasiunea”.

Vâlcov a încercat şi anterior să ajungă la o înţelegere cu anchetatorii şi să rămână în arest la domiciliu, dar planurile i-au fost date peste cap de procurori. El a încercat, potrivit unor surse judiciare, să semneze cu reprezentanţii DNA un acord de recunoaştere a vinovăţiei, însă sfatul avocatei acestuia a fost refuzat de anchetatori. Procurorul de caz nu a considerat că poate fi aplicat articolul 478 din Codul de Procedură Penală potrivit căruia, în cursul urmăririi penale, după începerea acţiunii penale, inculpatul şi procurorul pot încheia un acord ca urmare a recunoaşterii vinovăţiei de către inculpate - „Acordul de recunoaştere a vinovăţiei se poate încheia numai cu privire la infracţiunile pentru care legea prevede pedeapsa amenzii sau a închisorii de cel mult şapte ani”, precizează art. 480 din Codul de Procedură Penală.

Vâlcov & Prina, afaceri împreună

Anchetatorii DNA susţin că Vâlcov a recunoscut o parte din acuzaţiile care îi sunt aduse în acest dosar în sensul că "societăţile pe care eu le-am împrumut şi la care urma să fiu beneficiar al unei cote părţi din profit au desfăşurat activităţi comerciale, calitate în care eu eram incompatibil conform statului pe care îl aveam”.

De asemenea, Vâlcov a recunoscut, în parte, anumite discuţii pe care le-a avut cu deputatul PSD Daniel Bărbulescu, la locuinţa căruia a fost găsit seiful în care Darius Vâlcov ascunsese lingourile, banii şi parte din tablourile pe care le-ar fi primit mită, Andra Bărbulescu şi cu Lucian Şuşală, dar le-a plasat în contextul unor sfaturi „prieteneşti” pe care le-a dat celor trei în legătură cu înfiinţarea şi dezvoltarea unor afaceri. Mai mult, fostul ministru a mărturisit că a primit suma de 1,5 milioane euro de la Theodor Berna atât cash, cât şi prin intermediul unor societăţi, "în scopul de a-şi exercita influenţa asupra persoanelor însărcinate cu atribuirea lucrărilor în situaţia în care S.C. Tehnologica Radion S.R.L. nu ar fi câştigat licitaţia”.



Vâlcov ar fi primit suma de 1,5 milioane de euro începând cu anul 2011 prin intermediul lui Minel Florin Prina, administrator public la Primăria Slatina la acel moment (ajuns ulterior primar în locul lui Vâlcov - în februarie 2013, n.r.), acesta stabilind şi modalitatea de plată, mai spun anchetatorii. În referatul DNA apar şi informaţii conform cărora fostul ministru şi-ar fi împrumutat cu bani mai mulţi apropiaţi, printre care şi familia deputatului traseist Daniel Bărbulescu (PSDR, PSD, PD/PDL, PSD).

Darius Vâlcov, primar al Slatinei din anul 2004, alături de Minel Prina, acum viceprimar şi ajuns "mâna dreaptă" a edilului - în prezent

Reamintim că Vâlcov se află în spatele gratiilor fiind acuzat într-un dosar de trafic de influenţă, anchetatorii afirmând că au dovezi potrivit cărora fostul ministru al visteriei ţării ar fi profitat la maximum de avantajele poziţiei sale din perioada cât a fost primar al municipiului Slatina (2004-2012). Anchetatorii îl acuză pe senatorul PSD de Olt de săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi trafic de influenţă după ce ar fi intervenit constant în atribuirea unor contracte către un om de afaceri din Bucureşti, Theodor Barna, care i-ar fi promis 20% din sumele încasate. În plus, el mai este acuzat de favorizarea a trei unor firme din Slatina în adjudecarea unor licitaţii. Drept urmare, Vâlcov ar fi primit sume importante de bani.

“Salbă” de acuzaţii pentru Vâlcov

Tot marţi – 7 aprilie, Curtea Supremă a respins a doua cerere de arestare preventivă pentru 30 de zile formulată de DNA pentru Vâlcov, acuzat de noi fapte în acelaşi dosar de corupţie menţionat sus.

image

“Începând cu anul 2011 şi până în prezent, inculpatul Vâlcov Bogdan Darius a efectuat operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţia de primar, senator şi ministru, utilizând informaţii deţinute în virtutea acestora, în legătură cu o firmă de cadastru, una de contabilitate şi un birou de avocatură din Slatina, firme pe care le deţine în fapt şi pe care le administrează, prin interpuşi. Produsul infracţional obţinut în urma săvârşirii infracţiunilor faţă de care se efectuează cercetări (trafic de influenţă şi efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale) a fost depozitat într-un seif, lăsat spre păstrare unei persoane apropiate”, se arată într-un comunicat al DNA.

Potrivit procurorilor anticorupţie, Darius Vâlcov ar fi obţinut, astfel, mai multe bunuri, respectiv: 90.000 dolari, 1.323.850 lei, 3 lingouri de aur în greutate totală de 3 kilograme, plus mai multe tablouri semnate de nume mari de artişti.

Decizia ÎCCJ privind al doilea mandat de arestare preventivă a fostului edil slătinean nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs. Tot marţi – 5 aprilie, avocatul acestuia, Lucia Furtună, a anunţat că Vâlcov şi-ar fi dat demisia din Parlament. Până la ora redactării acestui articol, reprezentanţii Senatului nu au primit niciun document oficial din partea senatorului de Olt aflat după gratii.

Nu în ultimul rând, instanţa supremă a decis, tot marţi, ca Lucian Şuşală, arestat preventiv în acelaşi dosar cu Vâlcov, să fie plasat în arest la domiciliu. ÎCCJ a prelungit, totodată, arestul la domiciliu pentru edilul suspendat al Slatinei, Minel Prina, aşa cum solicitase DNA.
 

Vă mai recomandăm pe acelaşi subiect:

Fostul ministru Darius Vâlcov a recunoscut în faţa procurorilor că a primit 1,5 milioane de euro

Fostul primar al Slatinei, Darius Vâlcov, audiat iarăşi de procurorii anticorupţie. Colecţia sa de tablouri, confiscată

Edilul Slatinei, Minel Prina, suspendat pe perioada arestării la domiciliu

Minel Prina, edilul Slatinei, arestat la domiciliu

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite