Cum îşi revine industria de evenimente după pandemie. „Au acum copiii la botez şi 5-6 luni”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nunţile cu număr mare de invitaţi, atât de obişnuite înainte de pandemie, sunt greu de organizat FOTO: facebook/Articus Events
Nunţile cu număr mare de invitaţi, atât de obişnuite înainte de pandemie, sunt greu de organizat FOTO: facebook/Articus Events

Industria evenimentelor se dezgheaţă greu, pe de o parte din cauza condiţiilor pe care organizatorii încă le au de respectat, iar pe de alta, pentru că nimeni nu se încumetă să trimită invitaţiile de nuntă peste noapte.

Primul weekend în care s-au putut organiza, legal, evenimente cu zeci de persoane în sălile închise sau pe terasele restaurantelor n-a fost gura de oxigen pe care industria evenimentelor o aşteaptă. Încă nu există răspuns la toate întrebările, iar regulile se impun în continuare peste noapte, se plâng patronii localurilor. „Avem nunţi contractate din 2019, care se fac în 2023. Cei care nu s-au grăbit, au mai reprogramat. O mică parte au făcut câte o cununie civilă, ici-colea“, spune Alex, şeful unei formaţii care, până anul trecut, era în situaţia de a-şi alege la ce nunţi să cânte, însă acum primeşte pe bandă rulantă vestea că mirii se mai gândesc când vor face nunta, dacă rămân împreună.

„Aveam evenimente în iulie-august şi măcar speram ca cele din august să rămână. Şi m-au sunat mirii că vor să amâne pentru că le e frică să nu se revină cu alte reguli. Autorităţile cred că nunţile se pun de pe-o zi pe alta, nu înţeleg că omului îi trebuie cel puţin patru luni să se organizeze“, spune Adrian Cercel, care administrează 11 săli de evenimente în zona Olteniei.

„Mulţi în pandemie s-au despărţit”

Cu toate acestea, primul weekend l-a prins fără vreun eveniment, în principal pentru că avea programate petreceri cu sute de invitaţi, greu de organizat în noile condiţii în care se impune limita de 50 persoane la interior, de 70 la exterior, sau toată lumea vaccinată pentru a nu se mai ţine cont de numărul nuntaşilor (condiţie imposibil de realizat, cred cei implicaţi în organizare). „Mulţi în pandemie s-au despărţit. 27 de nunţi am pierdut aşa“, a mai spus Adrian Cercel, care descrie o situaţie foarte grea a lucrătorilor din domeniu. A rămas cu doar doi angajaţi şi i-a ajutat, atât cât i-a stat în puţinţă, pe foştii colaboratori. „Aveam 88 oameni pe care-i chemam weekend de weekend, poate şi pe săptămână“, a mai spus directorul firmei care organiza, înainte de pandemie, şi petreceri cu 1.300 invitaţi şi pentru care acum ajutorul promis de Guvern, care n-a mai ajuns, ar însemna enorm. Inexplicabil, crede acesta, cei din industrie nu doar că nu sunt ajutaţi, dar plătesc în continuare autorităţilor locale taxa de restaurant deşi n-au avut activitate.

„Au acum copiii la botez şi 5 luni, şi 6 luni…“

Pandemia i-a scos la iveală şi pe cei cu relaţii sus-puse, care şi-au permis să încalce legea fără  teama de repercusiuni, se plâng întreprinzătorii „de rând“. „S-au cam făcut pe naşpa, acum ar fi trebuit să fie bătaie pe botezuri, dar nu e, din acest motiv, că s-au ţinut, interdicţii au fost doar pentru unii“, se plânge patronul unui restaurant.

Alexia, fotograf de evenimente, a constatat, la rândul său, că industria îşi revine cu adevărat timid. „Petreceri restrânse, botezuri, în general. Am observat că au acum la botez şi 5 luni, şi 6 luni, copilaşii, înainte de pandemie erau botezaţi la 2-3 luni, semn că părinţii au aşteptat relaxarea condiţiilor. Însă de vaccinat, din ce am constatat, în continuare sunt puţini, în afară de noi (n.red. – cei implicaţi în această industrie) puţini dintre participanţi erau vaccinaţi“, a dezvăluit fotograful.

Cei din industria evenimentelor sunt convinşi că lucrurile nu vor mai sta ca înainte, aşa că încearcă să se adapteze. „Lucrăm la nişte săli de evenimente pentru pandemie, pentru anul viitor, cu acoperiş retractabil şi un perete retractabil, ne-am apucat vrând-nevrând“, a mai spus Adrian Cercel.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Angajări suplimentare pentru evaluarea dosarelor de pensii. Salariile pentru cei cu studii superioare depăşesc 4.000 de lei

DSP Călăraşi: În ce condiţii se pot organiza nunţi, botezuri şi mese festive
 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite