Consilierii slătineni nu mai vor echipă de fotbal de frica DNA. Proiectul de hotărâre privind finanţarea echipei Inter Olt, un cartof fierbinte de care toţi vor să scape

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oficialii din Primăria Slatina vor să poată controla cum se cheltuiesc banii. (Foto: Alina Mitran)
Oficialii din Primăria Slatina vor să poată controla cum se cheltuiesc banii. (Foto: Alina Mitran)

Consiliul Judeţean nu le mai dă bani, aşa că oficialii clubului de fotbal Inter Olt şi-au îndreptat demersurile către Consiliul Local Slatina. Niciun consilier nu-şi asumă, însă, iniţierea unui proiect de hotărâre: „Vreau să-mi cresc copilul, nu să stau în puşcărie!“, a încheiat discuţiile primarul interimar Emil Popa.

Şedinţa ordinară a Consiliului local Slatina, care a avut loc miercuri după-amiază, nu anunţa nimic deosebit, maşina de vot făcându-şi treaba în nota obişnuită, adică în doar câteva minute pentru toate cele peste 20 de proiecte. Neobişnuită, e drept, a fost asistenţa în număr mare, lucrurile fiind lămurite la final.

Ce s-a întâmplat: oficialii ACS Inter Olt, club construit din „cenuşa“ FC Olt Slatina, au venit cu toţi fotbaliştii, juniori şi jucători la echipa mare, pentru a-i determina pe consilierii locali să iniţieze un proiect de hotărâre privind finanţarea clubului ajuns în situaţia să nu-şi mai plătească jucătorii şi antrenorii. Discuţiile nu sunt noi, de mai bine de o lună purtându-se negocieri cu reprezentanţii partidelor politice cu putere de decizie în CL Slatina. Ceea ce nu s-a reuşit este să se cadă de acord asupra formulei de finanţare. Oficialii Inter Olt, club exclusiv privat, vor bani în baza legii 69/2000  a educaţiei fizice şi sportului, cei ai Primăriei Slatina sunt de acord doar cu finanţarea în baza Legii 350/2005 privind regimul finanţărilor nerambursabile pentru entităţile non-profit. De aici, o serie de replici între sportivi şi aleşii locali. În cele din urmă, primii au recurs la artileria grea: „Ce vreţi să le facem acestor copii, dacă nu mai avem bani? Să-i trimitem să fure, să-i lăsăm să consume droguri, sau să luptăm să facă sport?“.

Ce n-au vrut însă să pună în discuţie oficialii clubului privat a fost oferta pe care municipalitatea le-a făcut-o în vară, anume să preia sportivii în cadrul Clubului Municipal Sportiv.

Istoria de care se tem aleşii

Finanţarea fotbalului slătinean are o istorie aproape cu iz de cătuşe. Sub o formă sau alta, clubul de fotbal, care a fost mai întâi public, după care în asociere, pentru ca în cele din urmă să devină privat, şi care a funcţionat sub diverse denumiri, a primit numai de-a lungul ultimilor cinci ani aproape 20 milioane lei, bani publici, de la Consiliul local Slatina şi de la Consiliul Judeţean Olt. În cazul ultimei instituţii a existat şi un raport al Curţii de Conturi în care se spunea negru pe alb că banii au fost alocaţi cu nerespectarea legii, singura consecinţă fiind perfecţionarea metodei în anii următori, când s-a trecut de la finanţare directă, la o pseudo-selecţie de proiecte. Cert este că acum cei puşi să ridice mâna pentru alocarea de noi sume se gândesc de zece ori, mai mult decât oricând, de frica legii. Primarul interimar Emil Popa s-a exprimat în timpul discuţiilor exact în aceşti termeni: „Vreau să-mi cresc copilul, acasă, nu vreau să stau prin puşcării!“.

Cine să fie alesul

Deşi nu s-a convenit în ce bază legislativă să fie înaintată cererea, aleşii prezenţi în sală au fost testaţi pe rând cu privire la disponibilitatea de a iniţia proiectul de hotărâre. La fel, rând pe rând, au venit răspunsurile: „Nu pot, vărul meu are legătură cu echipa!“, „Sunt femeie, nu mă pricep la fotbal“, „Nu pot, nici eu nu mă pricep!“, „Mie îmi place handbalul!“, pentru ca în cele din urmă, ajungându-se la consilierul PSD Adrian Iordache, să se audă în sală: „Îl iniţiez eu!“. Acelaşi consilier însă, „au dat din casă“ reprezentanţii primăriei, a mai iniţiat un proiect pe fix aceeaşi temă, pentru ca în cele din urmă să-l anuleze.

700.000 lei necesari până la sfârşitul anului

ACS Inter Olt, care în această vară a preluat activitatea defunctului club FC Olt, retrăgând echipa din Liga a II-a cu şase etape înainte de sfârşitul de campionat, pentru a o reînscrie în Liga a III-a, are nevoie până în decembrie de 700.000 lei să-şi poată plăti jucătorii şi să organizeze participarea în competiţie. Deşi la înfiinţarea noului club, în această vară (când a fost aleasă varianta falimentului vechiului club, din cauza datoriilor imputate de fisc, datorii de aproximativ 1,2 milioane euro care făceau imposibilă solicitarea de fonduri publice de la orice instituţie) se anunţa că va funcţiona exclusiv din finanţare privată, banii promişi fie n-au mai venit, fie s-au dus repede. Cert este că jucătorii îşi aşteaptă de trei luni salariile, salarii pe care, şi dacă ar obţine bani de la primărie, nu le pot plăti din aceste fonduri.

„Trebuie să luaţi în calcul că nu se fac plăţi retroactiv!“, i-a avertizat managerul public al oraşului, Cristian Cismaru. Mai mult decât atât, aleşii locali şi-au motivat rezerva finanţării în baza legii 69/2000 tocmai pentru că n-ar putea exercita un control strict al cheltuirii banilor. „Tocmai de-aia vrei, băi Ioane (Ionuţ Ivan, fostul preşedinte al clubului şi acţionar la Inter Olt – n.r.), tu bani pe legea 69, că-i iei şi nu justifici nimic! Ţi-am cerut să ne-aduci contractele, ai adus trei rânduri, cu trei sume diferite, ţi-am cerut să prezinţi un buget, să faci un proiect, iar voi aţi venit c-o foaie, uite-o! N-aţi văzut la televizor ce se-ntâmplă pe fotbal?!“, a izbucnit primarul interimar Popa.

Politica, parte din joc

La discuţiile din Consiliul local, purtate, e drept, după ce şedinţa se sfârşise, au lipsit reprezentanţii PNL şi o parte dintre UNPR-işti. Lupte se dau, în schimb, pe această temă, atât în primărie, cât şi prin sediile de partid. Primarul interimar, deşi aparţine PSD, susţine finanţarea în formula neagreată de club. La fel şi viceprimarul Cristian Bircea, aparţinând ALDE. Ce-ar mai fi de spus decât că antrenorul echipei, acelaşi de ani buni, Dan Oprescu, este fratele preşedintelui executiv al PSD Olt, Marius Oprescu. Şi că Marius Oprescu este vicepreşedintele Consiliului Judeţean, instituţia care a finanţat în ultimii ani, alături de Primăria Slatina, echipa de fotbal.
 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite