Concurs de filme anti-şpagă lansat de Direcţia Generală Anticorupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Instituţiile cu atribuţii pe linia combaterii fenomenului corupţiei au lansat, în aceste zile, un concurs inedit adresat exclusiv elevilor de liceu şi studenţilor din întreaga ţară. Astfel, până la finele acestei luni, cei care pot participa la concurs trebuie să realizeze un filmuleţ de 3-15 minute care să aibă ca mesaj determinarea adoptării unui comportament integru de către cetăţenii şi funcţionarii statului. Premiile sunt semnificative.

Iniţiatorii proiectului sunt Direcţia Generală Anticorupţie, Ministerul Afacerilor Interne, Asociaţia Pro Democraţia, Fundaţia Hanns Seidel România, în parteneriat cu Ministerul Tineretului şi Sportului, toţi alături de o mare firmă de prodfuse electrice şi electronice din ţară – Flanco, care au lansat “TIFF Anti-corruption Festival 2015”, primul proiect cu tema „Educaţie anticorupţie prin film” asociat Festivalul Internaţional de Film (TIFF) Transilvania ce are loc anual în ţara noastră.

Proiectul îşi propune să participe la promovarea transparenţei, integrităţii, responsabilităţii şi bunei guvernări prin atingerea a trei dimensiuni ale prevenirii corupţiei: informarea privind efectele negative ale corupţiei, încurajarea unei atitudini de intoleranţă şi stimularea celor afectaţi în semnalarea cazurilor de corupţie către organele competente. Un alt scop constă în conştientizarea tinerilor de azi asupra fenomenului corupţiei şi a combaterii acestuia, ei fiind  sunt încurajaţi să ia atitudine împotriva corupţiei, ducând, astfel, la dezvoltarea societăţii civile româneşti în sens larg.

Acţiunile proiectului constau în organizarea unor seminarii de informare în liceele şi universităţile din cele 41 de judeţe din ţară şi din Bucureşti, campania de promovare şi înscriere în competiţia de filme de scurt-metraj, organizarea de dezbateri – discuţiile se vor axa pe subiectul filmelor câştigătoare cu scopul de a înţelege mai bine mesajul şi acţiunea filmului. Principala acţiune a proiectului constă în organizarea unei competiţii de filme de scurt-metraj adresată deopotrivă cineaştilor amatori şi profesioniştilor din ţară.

Reguli de înscriere în concurs

Filmele înscrise în Competiţia “TIFF Anti-corruption Festival 2015”, ce se va desfăşura la Cluj-Napoca în perioada 29 mai – 7 iunie a.c., trebuie să îndeplinească cumulativ regulile şi condiţiile de participare conform Regulamentului concursului.

Reguli de înscriere: regizorul sau producătorul care deţine drepturile de difuzare ale filmului trebuie să completeze în întregime formularul online pe site-ul www.apd.ro, apoi să trimită formularul de înscriere, listat şi semnat, împreună cu un dvs, la Asociaţia Pro Democraţia,b-dul Mareşal Alexandru Averescu, nr. 17, pavilion F, etaj 3, sector 1, Bucureşti, până la data de 30 aprilie 2015.  Fiecare colet trebuie să aibă următoarea menţiune „Competiţia Anti-corruption Film Festival 2015”. Filmele înscrise după această dată nu vor fi luate în considerare!

Reguli referitoare la conţinutul filmului:
1. Nu vor fi acceptate filme care conţin mesaje cu conţinut injurios sau obscen la adresa unor persoane publice, instituţii publice sau ale partenerilor şi sponsorilor.
2. Nu este permis conţinutul explicit sau sugestiv sexual/nuditate/pornografic/ sau defăimător despre vreun grup etnic, rasial, de gen, religios, profesional sau de vârstă ori despre persoanele cu dizabilităţi;
3. Nu vor fi acceptate scenariile care promovează alcoolul, drogurile, tutunul, armele (folosirea acestora) sau alte activităţi care pot părea periculoase şi anumite mesaje politice;
4. Nu este permisă utilizarea de mărci, logo-uri sau însemne comerciale (ambalaje sau interioare/exterioare de clădiri) private, precum şi utilizarea informaţiilor de identificare, nume de persoane, adrese de e-mail sau adrese de străzi;
5. Nu este permisă utilizarea de cadre care includ nume, fotografii sau alte indicii ce permit identificarea unor persoane fără un acord scris în prealabil;
6. Nu este permisă transmiterea de mesaje sau imagini care nu corespund imaginilor pozitive cu care DGA şi APD doreşte să se asocieze;
7. Nu este permisă în niciun fel prezentarea sau identificarea minorilor, cu excepţia cazului în care participantul este părintele sau tutorele legal al acestuia.
8. Elevii vor respecta prevederile art. 139 din Regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar aprobat prin OMEN nr. 5115/ 15.12.2014.

Jurizare şi premii

Un juriu format din trei membri din cadrul Asociaţiei Pro Democraţia, Direcţiei Generale Anticorupţie şi Fundaţiei Hanns Seidel vor stabili filmele câştigătoare, iar sponsorul proiectului – FLANCO - va acorda următoarele premii:
Premiul I – valoare de 2000 euro (produse electro-IT oferite de sponsor);
Premiul II – valoare de 1.000 euro (produse electro-IT oferite de sponsor);
Premiul III – valoare de 500 euro (produse electro-IT oferite de sponsor);
Menţiuni (locurile IV - X).

Reguli în vederea selecţiei finale:
Organizatorii vor nominaliza şi publica pe site-ul de concurs cele 10 filme care intră în Competiţia finală până la data de 22 mai 2015. Filmele desemnate câştigătoare pentru locurile I, II şi III vor fi anunţate la data de 30 mai 2015 în cadrul unei conferinţe de presă. Cele zece filme nominalizate în Competiţie vor fi proiectate în timpul Festivalului în perioada 30 mai – 7 iunie 2015 în cadrul Atelierelor de dezbateri. Festivalul nu îşi asumă obligativitatea proiecţiei tuturor filmelor înscrise în competiţie.

Programul şi locaţia proiecţiei speciale destinată filmelor clasate pe locurile I, II şi III va fi stabilită în timp util de către organizatorii festivalului şi va fi precedată de o dezbatere publică. Pentru “Competiţia Anti-corruption Film Festival 2015”, regizorul / producătorul filmului selectat se obligă să acorde dreptul de difuzare, gratuit, atât în cadrul festivalului, cât şi după finalizarea acestuia în cadrul altor proiecte educaţionale şi activităţi preventive specifice. Regizorul / producătorul / distribuitorul filmului înscris îşi asumă întreaga responsabilitate pentru datele completate în formularul de înscriere.

Condiţii de participare:
1. Producţiile trebuie să fie subtitrate sau dublate în limba română sau engleză.
2. Durata filmului va fi cuprinsă între 3 - 15 minute.
3. Formatul de proiecţie este digital, format Quick time, FullHD - 1920 x 1080, Codec h264 sau mpeg2, Data rate 15 - 30 mbs, Stereo aac. Nu se acceptă alt tip de format.
4. Filmele câştigătoare trebuie să conţină mesaje care să contribuie la determinarea adoptării unui comportament integru de către cetăţenii şi funcţionarii statului român.
5. Persoana care trimite filmul va fi considerată participant la concurs şi va fi singura eligibilă pentru premiu.
6. Angajaţii DGA si APD şi membrii familiilor acestora nu pot participa la acest concurs.
 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite