Centrul de evaluare şi tratament antiviral COVID de la Slatina este funcţional. Primeşte şi pacienţi neasiguraţi VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primul pacient a fost evaluat miercuri, 19 ianuarie FOTOGRAFII: SJU Slatina
Primul pacient a fost evaluat miercuri, 19 ianuarie FOTOGRAFII: SJU Slatina

Centrul de evaluare şi tratament antiviral COVID-19 din cadrul SJU Slatina a devenit operaţional miercuri, 19 ianuarie 2022.

Pacienţii care au rezultat pozitiv COVID-19, înregistrat în platforma dedicată, se află în primele zile de boală şi au simptome minime se pot prezenta, începând de miercuri, 19 ianuarie 2022, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina pentru a fi evaluaţi şi a li se prescrie tratament în centrul de evaluare şi tratament antiviral. 

Centrul a fost amenajat în clădirea în care sunt trataţi pacienţii cu COVID-19, la etajul 1, în zona roşie. Aici se află o sală de tratamente şi două saloane unde pacienţii vor putea fi trataţi în regim de spitalizare de zi. Centrul va fi deservit de doi medici specialişti - un medic infecţionist şi un medic internist - şi de personal mediu sanitar.

Se pot prezenta şi pacienţii neasiguraţi

„Centrele au fost înfiinţate cu scopul de a reduce presiunea pe unităţile sanitare şi pentru a determina pacientul să se prezinte la spital încă de la primele simptome pentru a evita spitalizarea sau evoluţia severă a bolii“,a explicat managerul SJU Slatina, Angela Nicolae. 

Aceasta a precizat că pentru prezentarea în centru nu este necesar nici biletul de trimitere şi nici calitatea de asigurat. Medicii de familie, în schimb, vor avea un rol deosebit de important, aceştia fiind cei care îi îndrumă pe pacienţi către centru. De asemenea, pacienţii care sunt diagnosticaţi în UPU cu COVID-19 vor putea fi redirecţionaţi către acelaşi centru dacă pacienţii au o formă uşoară de boală şi se află în primele zile de la debut. Pacienţii vor putea veni şi de acasă către centru, în acest caz recomandarea fiind aceea de a evita mijloacele de transport în comun, sau pot fi aduşi cu ambulanţa. Important este, în schimb, faptul că în centru nu se ajunge decât după confirmarea bolii printr-un rezultat al unei test antigen rapid sau PCR efectuat în centre/farmacii/medic de familie care raportează acest rezultat în platforma oficială.

Ce servicii se oferă 

Pacienţii vor fi evaluaţi în centru, beneficiind, înainte de a li se prescrie medicaţia, de următorul pachet de servicii: evaluarea clinică a pacientului, simptome, evaluare puls arterial, saturaţia sângelui cu oxigen, tensiunea arterială, puls, greutate, identificarea factorilor de risc, evaluarea antecedentelor medicale patologice, medicaţie pentru afecţiuni cronice - dacă este cazul, interpretarea rezultatelor de laborator şi rezultate imagistice.

„În funcţie de forma de boală şi de pacient medicii pot prescrie tratament antiviral. Tratamentul antiviral cu regim de administrare orală poate fi prescris de către medicul specialist şi este eliberat din farmacia cu circuit închis a spitalului nostru. Facem precizarea că avem stocuri de Favipiravir, un antiviral care poate fi administrat oral şi se administrează gratuit. Pacientul va pleca cu tratamentul pentru a-l urma acasă. În funcţie de stocurile existente se pot administra şi anticorpi monoclonali, care se administrează parenteral, sunt anticorpi administraţi perfuzabil“, a mai precizat managerul Angela Nicolae. 

Foto SJU Slatina

centrul de evaluare şi tratament antiviral sju slatina

Spitalul are 20 doze de anticorpi monoclonali, distribuiţi către spital încă din valul precedent al pandemiei, atunci nefiind administraţi pentru că, au motivat reprezentanţii spitalului, la unitatea sanitară ajungeau pacienţi cu forme medii şi grave de boală şi la peste 5-7 zile de la debutul simptomelor. Nu există, în schimb, celelalte două antivirale care pot fi de asemenea prescrise (Molnupiravir şi Paxlovid), reprezentanţii SJU Slatina precizând că în funcţie de adresabilitate spitalul s-ar putea aproviziona şi cu aceste medicamente care au un preţ destul de mare.

Care sunt criteriile pentru administrarea antiviralelor

„Pentru a avea rezultate palpabile avem nevoie de implicarea nemijlocită a medicilor de familie. De ce a medicilor de familie? Pentru că practic sunt interfaţa între spital şi pacienţi. Medicii de familie au datele legate de starea de sănătate a pacienţilor, pentru că într-un final aceste centre îşi propun să administreze o medicaţie astfel încât să prevenim apariţia formelor severe de boală. Şi dacă ne uităm pe criteriile de acces pentru tratamentul antiviral şi cu anticorpi monoclonali, vreau să vă spun că se adresează în special pacienţilor în vârstă de peste 65 ani şi care au comorbidităţi importante şi care sunt potenţial dezvoltatori de forme severe de boală.

Foto SJU Slatina

centrul de evaluare şi tratament antiviral sju slatina

Aceste patologii care se încadrează în criteriile de eligibilitate pentru tratamentul antiviral sunt: diabetul zaharat de tip1, insuficienţele cardiace clasa IV NIKA, indicele de masă corporeală peste 30 - adică obezităţile morbide, pacienţii cu neoplazii sau aflaţi în tratament cu imunosupresooare. Pacienţii trebuie să aibă stare de sănătate bună, să nu necesite tratament cu oxigen, să aibă o saturaţie a oxigenului de cel puţin 93% şi simptomatologie cu debut recent - 5-7 zile“, a precizat şi directorul medical al SJU, dr. Radu Ene.

Centrul funcţionează de luni până vineri, în intervalul 8,00 - 16,00. Informaţii suplimentare pot fi solicitate la numerele de telefon: 0249/418962 interior 159, mobil 0788236241.

Vă recomandăm să citiţi şi:

14 întrebări şi răspunsuri despre antiviralele folosite în COVID-19. „Am o hepatită cronică. Îmi pot afecta ficatul?“

Vaccinarea copiilor între 5 şi 11 ani. Valeriu Gheorghiţă: Doar 4 la un milion riscă să facă miocardită după vaccin, faţă de 1 la 1.600 în cazul infectării cu COVID

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite