Calificare istorică pentru România la tir cu arcul. Un militar rănit în Afganistan merge la Jocurile Paralimpice de la Tokyo

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Caporalul Valentin Eugen Pătru va reprezenta România la Tokyo, la Jocurile Paralimpice FOTO: Invictus Romania
Caporalul Valentin Eugen Pătru va reprezenta România la Tokyo, la Jocurile Paralimpice FOTO: Invictus Romania

Caporalul Eugen Pătru, rănit grav cu şapte ani în urmă în teatrul de operaţii din Afganistan, va reprezenta România la Jocurile Paralimpice de la Tokyo, calificarea sa fiind o premieră.

Militarul arcaş, originar din Slatina, a obţinut calificarea în cadrul competiţiei Para-Archery World Ranking Event 2021 – Tokyo Paralympic FQT, competiţie de tir cu arcul care se desfăşoară în Cehia. Pătru a luat aurul, câştigând astfel un loc din cele două pentru Tokyo puse la bătaie în cadrul competiţiei.

„Militarul rănit - caporal Eugen Pătru va reprezenta România la Tokyo 2020 Paralympic Games! 

🔺Astăzi, 08 iulie 2021, caporalul Eugen Pătru a câştigat aurul la proba de arc olimpic, în cadrul Para-Archery World Ranking Event 2021 – Tokyo Paralympic FQT, competiţie de tir cu arcul ce se desfăşoară în Cehia. 

🔺Astfel, România obţine prima calificare la jocurile paralimpice a unui sportiv paralimpic la tir cu arcul. (...) 🤗Mult succes în continuare Lotului Paralimpic al României format din sportivii: Radu Mihaela Monica, plutonier major Butoi Ionuţ şi Butoi Georgeta, Priporeanu Nicolae, Soare Sabin, caporalii Neagu Marcel şi Pătru Eugen, şi antrenorii Doru Dan Danileţ şi Ştefan Albu.

Hai, România!    

Go Invictus!“, a anunţat Invictus România pe pagina de Facebook, menţionând de asemenea palmaresul de invidiat al sportivului. 

Rănit grav, şi-a găsit motivaţia în sport

Povestea caporalului Eugen Pătru este una despre curaj. A plecat în prima misiune în Afganistan la 21 ani, era cel mai tânăr dintre camarazii de arme plecaţi în acea miisiune. În a doua, însă, a fost foarte aproape de a-şi pierde viaţa. A fost grav rănit, suferind în lunile care au urmat 26 intervenţii chirurgicale şi un şir nesfârşit de proceduri de recuperare. Sportul a fost cel care l-a ajutat să meargă mai departe, în 2016, la doi ani de la accident, intrând în programul de recuperare fizică şi psihică prin sport Invictus România. Chiar dacă nu mai poate face fotbal (sportul preferat în adolescenţă, pe care l-a practicat vreme de 5 ani), astăzi obţine medalii la aproape toate concursurile la care participă la tir cu arcul. Întreaga poveste a militarului o puteţi citi AICI.

Iată, conform Invictus România, câteva dintre performanţele de top ale sportivului paralimpic legitimat la Clubul Sportiv al Armatei „Steaua“ Bucureşti:  

- dublu medaliat cu aur (individual şi echipă) la Campionatul Mondial Militar desfăşurat în Fontainebleau, Franţa, (17 Iul. - 22 Iul. 2017); 

- medaliat cu aur (individual) şi medaliat cu argint (echipa) la Invictus Games Sydney 2018 desfăşurat în Sydney, Australia (20 Oct. - 27 Oct. 2018); 

- dublu medaliat cu aur (individual şi echipă) la Campionatul European Militar desfăşurat în Thermopylae - Lamia, Grecia (27 Aug. - 2 Sept. 2019); 

- medaliat cu bronz (individual) la cea de-a 7-a ediţie a Jocurilor Mondiale Militare desfăşurate în oraşul Wuhan, China (18 Oct. - 27 Oct. 2019); 

 

Vă recomandăm şi:

 

Militarul-erou rănit grav în Afganistan, ajuns apoi campion mondial la tir: „Am văzut prea multă durere în război, copiii m-au impresionat cel mai mult“

 

Militarul rănit în luptele din Afganistan de care autorităţile locale aud după 10 ani: „Depărtarea de casă a fost cel mai greu de îndurat“

 

Viaţa unui militar român după drama din Afganistan: „După 14 operaţii, scaun cu rotile, cârje, pot să mă sprijin în picior. Nu-l mai simt“

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite