Boala limbii albastre, identificată şi în judeţul Olt

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cinci localităţi din judeţul Olt au fost identificate până acum ca prezentând cazuri de animale infectate cu virusul ce provoacă “boala limbii albastre”. Analizele au fost confirmate în acest sens de mai multe instituţii cu atribuţii în domeniu. Autorităţile judeţene sunt acum în alertă şi monitorizează situaţia din cele cinci localităţi, dar nu numai.

Reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare (DSV) Olt au confirmat existenţa a cinci focare de boala limbii albastre în judeţ, cu un număr de 14 animale bolnave - şase ovine şi opt bovine. Localităţile unde au fost descoperite cazurile sunt: Dobreţu (sat Horezu), Găvăneşti, Leleasca, Valea Mare şi Spineni. Pentru a fi siguri că nu greşesc, veterinarii de la Olt au prelevat probe din toate localităţile anterior menţionate, probe pe care le-au analizat în cadrul laboratorului propriu de la Slatina, dar din care au trimis mostre şi la de Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală din Capitală. Alte probe au fost prelevate din teritoriu în cursul zilei de marţi – 2 septembrie şi urmează să fie analizate în zilele ce urmează.

Până acum, judeţele cel mai afectate de boala limbii albastre sunt Buzău (82 de animale din 18 comune, cinci decese), Prahova (60 de animale din 11 comune; 13 decese), Gorj (30 de animale din nouă comune; 1 animal mort).

Autorităţile oltene au activat Centrul local de combatere a bolilor şi au pus în aplicare planul de măsuri pentru prevenirea apariţiei de noi focare. În acest sens s-a instituit o zonă de protecţie pe o rază de 150 de kilometri în jurul focarelor confirmate până acum şi, de asemenea, s-a dispus efectuarea unui recensământ al animalelor ce ar putea fi afectate de această boală - oi, capre şi bovine.

Reprezentanţii DSV Olt au precizat că “boala limbii albastre” este produsă de un virus care afectează rumegătoarele şi se transmite doar prin înţepătura unor insecte hematofage, şi nu prin contact direct între animale. "Afecţiunea nu se transmite la om prin contactul direct cu animalul bolnav. De asemenea, nici laptele sau carnea provenite de la animalele bolnave nu constituie un pericol pentru sănătatea omului. Prevenirea bolii se face prin dezinsecţii periodice pentru a distruge insectele hematofage care transmit boala", a declarat Veronel Bolborea, director DSV Olt.

Oficialii DSV Olt recomandă proprietarilor de animale să anunţe imediat medicul veterinar de apariţia unor semne de boală la animale, a cazurilor de moarte suspectă sau despre tăierile de necesitate.

Mai puteţi citi:

Animale moarte de boala limbii albastre în Dolj. Unde sunt focarele de infecţie

Ovinele mor pe capete la Prunişor din cauza bolii limbii albastre

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite