Baronii de la Olt, ajunşi de braţul DNA. Vâlcov are la activ cinci dosare, Stănescu e la primul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oltul nu face notă discordantă cu restul ţării, deşi mult a trecut până când „baronii roşii“ să ajungă  pe mâna DNA. Darius Vâlcov, fostul primar al Slatinei, fost senator, fost ministru al Finanţelor, este deja trimis în judecată în două dosare şi cercetat în alte trei, două redeschise de curând, iar preşedintele Paul Stănescu va da în continuare relaţii la DNA despre cum a alocat bani publici echipei private de fotbal FC Olt Slatina.


 

Le-a mers bine ani de zile, în timp ce până şi oamenii din subordine se întrebau cât de oarbe pot fi instituţiile statului. Când i-a ajuns însă tăvălugul, n-a mai fost cale de întors, sau cel puţin aşa se speră, neexistând, deocamdată, un verdict final.

Primul a simţit-o pe pielea sa fostul primar al Slatinei, Darius Vâlcov, care în câteva luni a ajuns din vârful carierei direct în arest.
Pentru Darius Vâlcov, aflat în prezent sub control judiciar, încep problemele cu DNA în martie 2015, când ocupa funcţia de ministru al Finanţelor şi calitatea de senator. Este reţinut în 25 martie 2015, chiar de ziua lui, fiind acuzat de trafic de influenţă. România se scandalizează când procurorii anunţă că au găsit la percheziţii peste 100 de tablouri, iar din interceptări apar informaţii despre întâlniri conspirative prin cimitire şi firme controlate prin interpuşi.

În 21 mai este trimis în judecată în primul dosar (trafic de influenţă, spălare de bani, efectuarea de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia), în 3 iunie începe urmărirea penală în al doilea, în 23 iunie apare al treilea, în noiembrie este trimis în judecată în al doilea dosar (luare de mită şi trafic de influenţă).

Mita încasată şi contabilizată în cele două dosare trimise în judecată depăşeşte 6,5 milioane lei. E greu şi să ţii şirul şpăgilor despre care fac vorbire procurorii, aproape fiecare executant de lucrări în contract cu primăria sau cu societăţile de interes local controlate de primar fiind „vămuit“, de la 10% la 20%. De la anvelopare de blocuri la reabilitare de trotuare, de la modernizare centru vechi la înlocuire reţea de canalizare, de la asfaltări la panseluţe, toţi au dat comisionul, alţii au intermediat şpaga, alţii au primit indicaţii clare ce să se facă din ea. Slatina are astăzi, astfel, un hotel cochet care în vremurile bune chiar găzduia dezmăţuri pe bani publici, pe mobilierul căruia s-a pus sechestru, are firme de cadastru, de proiectare şi consultanţă şi casă de avocaţi a „grupului“. Şi câte altele despre care încă nu s-au publicat volumele întocmite de procurori.

„Baronaşul“ de Slatina n-a mai apucat să ajungă „baron“

Deşi condamnat penal definitiv, în decembrie 2012, la patru ani închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, pentru fapte comise pe vremea când ocupa funcţia de administrator public, Minel Prina (astăzi sub control judiciar) este ales în februarie 2013 primar al Slatinei, urmându-i lui Darius Vâlcov, ales senator.

Îl ajung din urmă aranjamentele puse la cale alături de Vâlcov încă de pe vremea când ocupa funcţia de şef al Investiţiilor în primărie şi în 14 martie 2015 este arestat preventiv, acuzat şi ulterior trimis în judecată pentru complicitate la trafic de influenţă şi complicitate la spălare de bani.
Demisionează din funcţia de primar, însă familia îşi păstrează privilegiile, soţia sa ocupând şi astăzi postul de manager al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Olt, în care a fost numită de PDL (şi susţinută, ulterior, de PSD).

Nu l-au ajuns mascaţii, dar dă declaraţii

Preşedintele Consiliului Judeţean, Paul Stănescu, ajuns celebru pentru frica de mascaţi, într-o şedinţă de partid mărturisindu-le membrilor PSD că se teme să nu-i bată mascaţii la uşă, la ora 6,00, dă declaraţii la DNA.

În septembrie anul trecut Tribunalul Olt a admis cererea procurorilor DNA de redeschidere a unui dosar în care se cercetează cum s-au alocat fonduri din bugetul judeţean pentru finanţarea unui club privat de fotbal, FC Olt Slatina, club care, şi sub aceasta, dar şi sub altă titulatură, a „mâncat“ bani şi de la Primăria Slatina. Stănescu este cercetat pentru abuz în serviciu şi conflict de interese. Dosarul a fost deschis în 2012 la sesizarea deputatului Nicolae Stan, dar închis ulterior, pentru ca în septembrie 2015 Tribunalul Olt să dea curs cererii DNA de reîncepere a cercetărilor.

Oltul se bucură deja de „dinastia“ Stănescu, tatăl preşedintelui conducând de trei mandate Primăria Vişina, iar fratele, Alexandru Stănescu, obţinând un fotoliu de deputat în 2012.

Citiţi şi: Coşmarurile penale ale ”Baronului roşu” de la Olt, Paul Stănescu

Noaptea minţii: Darius Vâlcov a încercat să se autodenunţe, dar „amicul” Daniel Bărbulescu i-a luat-o înainte
 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite