Avertismentul fermierilor cu privire la problemele programului „Tomata“: riscăm să cumpărăm roşii maturate cu stimulenţi chimici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fermierii spun că nu au cum să recolteze trei tone de roşii până în 10 iunie, pentru a putea primi sprijinul, din cauza vremii reci FOTO: arhiva
Fermierii spun că nu au cum să recolteze trei tone de roşii până în 10 iunie, pentru a putea primi sprijinul, din cauza vremii reci FOTO: arhiva

Uniunea „Salvaţi Ţăranul Român“ cere Ministerului Agriculturii să prelungească perioada de recoltare în programul „Tomata“ până la 15 iulie, pentru că vremea rece din acest an a dat peste cap planurile micilor fermieri.

Programul „Tomata“ le aduce fermierilor un spijin nerambursabil de 3.000 euro dacă reuşesc să valorifice cel puţin 3.000 kg tomate până la 10 iunie. 

Suprafaţa minimă cultivată în spaţii protejate pentru a primi acest ajutor este de 1.000 m.p., însă fermierii spun că în acest an, din cauza condiţiilor meteo, recoltarea a întârziat cu 50 de zile. Aproximativ 70% dintre cei 17.000 fermieri înscrişi în acest an în program, estimează Ion Păunel, reprezentantul Uniunii Salvaţi Ţăranul Român, care au cultivat tomate în solarii neîncălzite, mizând pe tomate cu creştere nedeterminată, vor începe recoltarea de-abia la începutul lunii iunie, prin urmare nu vor putea culege cantitatea impusă până în 10 iunie, aşa cum spun normele. 

Din acest motiv USŢR solicită Ministerului Agriculturii prelungirea perioadei de recoltare în program până la mijlocul verii. 

„USŢR face un apel public la Guvernul României, Preşedintele României, Parlamentului României şi la toţi decidenţii politici ai acestei ţări pentru a prelungi perioada de recoltare a tomatelor din Programul Tomata 2022, până la data data de 15.07.2022, pentru a acorda o şansă reală de a beneficia de sprijinul de 3.000 euro/1.000 de metri pătraţi tuturor fermierilor înscrişi în program şi care la această dată se văd în imposibilitatea de a fi eligibili deoarece condiţiile meteo ale acestui an au decalat perioada de recoltare cu cel puţin 50 zile“, au trasmis regumicultorii printr-un comunicat de presă.

Păstrarea termenului actual îi va face pe mulţi fermieri să forţeze coacerea tomatelor astfel încât să  poată recolta 3 tone până în 10 iunie. „Producţia de tomate sănătoase, gustuose, produse conform tehnologiei de cultură şi cu respectarea normelor de siguranţă alimentară, impuse de legislaţia naţională şi europeană în vigoare, fără a apela la diverse metode de supramaturare şi stimulare a coacerii, nu va putea fi realizabilă pînă la data de 10 Iunie aşa cum este stabilit acum termenul. 3.000 kg tomate/1.000 metri pătraţi produse şi comercializate până la această dată este imposibil de realizat de peste 80% din fermierii înscrişi în program“, se mai menţionează în comunicat.          

Legumicultorii spun că au făcut aceste observaţii şi în perioada în care hotărârea de guvern prin care s-a aprobat programul era în faza de consultare publică, însă amendamentele fermierilor nu au fost luate în calcul. Mai mult, observaţiile lor sunt susţinute şi de specialiştii  Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti“ din Bucureşti.     

Vă recomandăm să citiţi şi:

Ministerul Agriculturii: Cultivatorii de sfeclă de zahăr, determinaţi să poarte negocieri pentru preluarea fabricii de zahăr de la Luduş

Polenizarea cu bondari importaţi, tot mai folosită. Cei autohtoni evită florile tomatelor. „Au nectarul amărui” 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite