Anchetă penală după ce Gheorghe Dincă, inculpat pentru crimele de la Caracal, a acordat un interviu din penitenciar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorghe Dincă va trebui să explice cum a reuşit să acorde interviul FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Gheorghe Dincă va trebui să explice cum a reuşit să acorde interviul FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Poliţiştii din Dolj au anunţat că au deschis un dosar penal pentru a se stabili cum a reuşit Gheorghe Dincă, bărbatul judecat pentru omor, şi care vineri, 12 august, ar fi trebuit să-şi afle pedepsa pronunţată în prima instanţă,  să acorde, din Penitenciarul de Maximă Siguranţă Craiova, un interviu unei publicaţii naţionale. Reprezentanţii penitenciarului au făcut precizări.

În ziua în care Tribunalul Olt ar fi trebuit să pronunţe sentinţa în dosarull de trafic de persoane, viol, omor şi profanare de cadavre, un interviu cu inculpatul Gheorghe Dincă a fost publicat de către o publicaţie naţională. 

În interviul audio, Gheorghe Dincă a susţinut, aşa cum, de altfel, a susţinut şi la ultimul termen al procesului aflat pe rolul Tribunalului Olt, că i se pun în cârcă fapte pe care nu le-a comis. Din cele opt infracţiuni reţinute în sarcina sa (trafic de persoane, viol, omor şi profanare de cadavre, victimele sale, spun procurorii, fiind Luiza Melencu şi Alexandra Măceşanu), Dincă recunoaşte doar violul asupra Alexandrei. La acesta a ajuns, a susţinut Dincă în interviu, dar şi în instanţă, „pentru că fata nu a vrut nici să-mi dea banii înapoi şi nici să presteze (n. red. - versiunea inculpatului fiind aceea că i-ar fi oferit Alexandrei Măceşanu bani, în maşină, în drum de la Dobrosloveni spre Caracal, pentru un act sexual, fata ar fi acceptat iniţial, după care a refuzat, el s-a enervat şi a decis să o ducă acasă la el cu forţa)“.

Dincă le-a mai spus jurnaliştilor că a recunoscut iniţial cele două omoruri doar pentru că „m-au rupt în bătaie 2 ore şi 45 minute“. Ar fi fost torturat, fiind bătut cu bocancii, ars cu bricheta şi strâns de picior cu patentul, ulterior promiţându-i-se, a spus Dincă, o pedeapsă mai blândă dacă va coopera, iar de frică ar fi acceptat. Dovezile pentru faptele de care este acuzat, însă, ar fi în fapt doar afirmaţii de tipul „este foarte posibil“ şi „sunt suspiciuni rezonabile“, nefiind susţinute de probe ştiinţifice.

În închisoare i s-ar încălca anumite drepturi, s-a mai plâns Dincă, pentru că nu i s-a permis să meargă la biserica ortodoxă decât de două ori, astfel acceptând să meargă la slujbele bisericii penticostale, nu pentru că s-ar fi „pocăit“, ci pentru că „am fost credincios din fire“, iar „Dumnezeu e unul, nu l-a văzut nimeni şi nu se ştie că e pocăit, că e ortodox, că e musulman, că e catolic“.

Pentru că interviul ar fi fost acordat fără încuviinţarea procurorului, s-a deschis un dosar de cercetare penală, au anunţat reprezentanţii IPJ Dolj.

„Având în vedere informaţiile apărute în spaţiul public, privind interviul acordat, din penitenciar, de o persoană privată de libertate şi încarcerată în Penitenciarul Craiova, Compartimentul de Relaţii Publice din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dolj este abilitat să comunice următoarele:

La data de 12 august a.c., poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dolj s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunii de introducerea în mod ilicit de telefoane mobile şi alte mijloace de comunicare la distanţă, faptă prevăzută de legea nr. 254 din 2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, fiind întocmit dosar penal sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova.

În fapt, un bărbat de 69 de ani, din judeţul Olt, încarcerat în Penitenciarul Craiova, ar fi beneficiat de un telefon mobil, introdus în mod ilicit, în spaţiul de deţinere“, se menţionează într-un comunicat al Poliţiei Dolj. Conform aceleiaşi surse, cercetările se desfăşoară sub supravegherea unui procuror pentru a se stabili împrejurările în care a avut loc evenimentul.

Parte din mister l-au spulberat reprezentanţii penitenciarului, care desfăşoară propria anchetă. „Conducerea penitenciarului Craiova aduce la cunoştinţa opiniei publice faptul că respectiva conversaţie s-a realizat prin intermediul avocatului, fiind invocat dreptul la convorbiri telefonice, dar şi confidenţialitatea interacţiunii cu apărătorul. În ceea ce priveşte aspectele prezentate, la nivelul instituţiei se defăşoară o cercetare administrativă pentru a se stabili dacă au existat încălcări ale cadrului legal în acest caz“, a transmis purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Craiova, comisarul de poliţie penitenciară Andreo Oţel.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Tribunalul Olt a amânat pronunţarea în dosarul crimelor de la Caracal. Care este motivul

Final de proces în Dosarul răpirilor de la Caracal. Ce pedeapsă s-a cerut pentru Dincă VIDEO

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite