Slatina: Se verifică veniturile declarate pentru ajutoarele de încălzire

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Slatina: Se verifică veniturile declarate pentru ajutoarele de încălzire
Slatina: Se verifică veniturile declarate pentru ajutoarele de încălzire

Reducerea plafonului de venituri pentru ajutorul de căldură îi enervează pe slătineni. Oamenii pleacă înjurând de la ghişeele unde erau obişnuiţi să depună cererile. Unii dintre ei sunt îmbrăcaţi în haine de firmă, poartă bijiterii din aur şi miros a parfumuri scumpe. Primăria va verifica dacă veniturile declarate de solicitanţi sunt reale.

Mioara Ciobanu are doi copii şi un salariu de 500 lei, însă venitul soţului este ceva mai mare. Anul acesta, familia ei nu mai poate primi ajutor pentru încălzirea locuinţei. „Venisem pregătită cu factura de la gaze, cu buletin, cu tot ce trebuie. Am auzit că nu ne mai dau subvenţie anul acesta, că avem 487 lei pe membru de familie şi îmi pare rău. Am doi copii de 17 şi 14 ani, avem chletuieli mari cu ei pentru şcoală şi orice ajutor era binevenit“, se plânge femeia. Îşi adună hărtiile de pe birou şi pleacă dezamăgită spre casă.
În faţa uşii pe care scrie cu litere mari „Venitul minim pe persoană pentru ajutorul de încălzire este de până la 425 lei“ se aşează, pe rând, zeci de oameni. Aşteaptă să li se înregistreze dosarele apoi pleacă bucuroşi spre casă. „Este foarte rău că au redus plafonul, mai ales anul ăsta, când trăim mai rău. Eu tot mă încadrez, că am venituri mici şi am doi copii, ne descurcăm greu cu banii şi ne bucurăm pentru ajutorul primit“, spune Valentina Moanţă.

image



Adidaşi scumpi, cercei din aur şi ajutor de la stat

Printre solicitaţi, oameni bine îmbărcaţi, cu haine de firmă şi multe bijuterii din aur. O tânără cu cercei mari, îmbrăcată modern şi încălţată în adidaşi „Nike“ vrea şi ea să depună cerere de subvenţie. Refuză orice dialog şi aşteaptă să îi vină rândul. Din biroul în care se depun cereri ies două doamne îmbrăcate elegant. „Avem 380 de lei pe membru de familie şi ne încadrăm, trebuie să depun dosarul. Acest ajutor este foarte bun, pentru că avem venituri mici. Norocul nostru e că muncim la ţară în timpul liber şi mai luăm de acolo mâncare. Iarna e greu, că facturile la gaze sunt mari şi trebuie plătite“, spune Maria Văle, una dintre ele.

image

Aproape 4000 de cereri

Slătinenii s-au înghesuit să aduncă cerei pentru subvenţie încă de la 1 octombrie, fără să ştie despre noile limite de venituri. „Modificările legistalive au fost publicate pe 9 octombrie, iar cererile au început să se depună de pe 1 octombrie. Cei care au venituri mai mari de 425 lei nu vor mai primi subvenţie. Până acum avem 3200 de cereri pentru gaze şi 500 cereri pentru lemne. Se mai primesc şi astăzi cereri şi probabil vom ajunge la aproap 4000“, a spus Mihaela Bâscoveanu, director adjunct la Direcţia de Asistenţă Socială de la Primăria Slatina.

Se verifică veniturile

Întrucât ajutorul se acordă doar în baza unei decaraţii pe propria răspundere privind venitul înregistrat de familia solicitantului, reprezentnaţii primăriei vor trece la verificări, zilele acestea. Ei vor să vadă dacă nu cumva slătineniii au declarat venituri mai mici, doar ca să se încadreze în noile limite prevăzute de lege. „Anul acesta, limita maximă de venit pentru ajutorul la încălzire este de 425 lei pe membru de familie, în timp ce anul trecut aceasta era de 615 lei. Întrucât solicitanţii sprijinului financiar nu au fost obligaţi să aducă adeverinţe de venituri, pentru a putea primi ajutorul, noi vom efectua nişte verificări, prin sondaj. Vrem să ne convingem că oamenii au dat declaraţii corecte şi le vom cere să aducă documentel din care să rezulte veniturile familiei. Cei cae nu vor putea dovedi suma declarată, vor returna ajutorul pentru încălzire şi vor suporta consecinţele legale“, a mai spus Mihaela Bâscoveanu.

image
image
Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite