Aer irespirabil în Slatina: „Murim cu zile în cartierul Eugen Ionescu... “. Ce spune Agenţia pentru Protecţia Mediului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cel mai nou cartier al Slatinei este situat foarte aproape de zona industrială FOTO: Alina Mitran
Cel mai nou cartier al Slatinei este situat foarte aproape de zona industrială FOTO: Alina Mitran

Zeci de slătineni au sesizat pe o reţea de socializare că de câteva zile în cel puţin un cartier din oraş aerul e de nerespirat, în special seara. „Murim cu zile în cartierul Eugen Ionescu“, spun slătinenii, care au ajuns şi la instituţiile cu atribuţii în domeniu.

„Murim cu zile în cartierul Eugen Ionescu... De două zile, un miros greu ne intră în apartamente. Domnule prefect de Olt, mai există instituţii în acest judeţ care sa verifice acest aspect? Mai sunt verificate topitoriile care sunt peste stradă de blocuri?“, a fost postarea la care s-au adăugat în câteva ore zeci de comentarii. „Locuiesc in acelasi bloc si sunt total de acord cu dumneavoastră, azi am crezut că mă intoxic în casă...“, a comentat un alt slătinean. „ Garda de Mediu Olt nu exista. Este mare prietenie între “topitori” şi “organe““, a comentat altcineva, alăturându-se discuţiei pe Facebook şi medicul-şef al UPU Slatina, dr. Ecaterina Buzău, care a semnalat o problemă asemănătoare.

postare poluare slatina

„Aceeaşi situaţie şi în cartierul de pe str Marin Andreian unde suntem poluati mai ales noaptea de la o topitorie din apropiere☹️☹️“, a scris medicul, discuţia continuând în aceeaşi notă.
„Fă o plimbare pe la 11 seara de la intrare în Slatina până la Posta Mare, să vezi tot oraşul în ceaţă şi miros. Ba nu, fă plimbarea pe la 3 dimineaţa.... Să nu-l mai vezi deloc de Fum. 🙂“, a adăugat altcineva.

În 6 zile din ianuarie 2020 s-au înregistrat depăşiri

Suspiciunile slătinenilor sunt confirmate şi de Agenţia pentru Protecţia Mediului Olt, care monitorizează calitatea aerului în municipiul Slatina continuu, 24 de ore din 24, cu o staţie automată ce face parte din reţeaua naţională de monitorizare a calităţii aerului (RNMCA). Conform măsurătorilor zilnice, în primele 12 zile din ianuarie s-au înregistrat, în 6 zile, depăşiri la pulberile în suspensie. Pe panoul de afişaj din centrul oraşului aceste valori au determinat afişarea indicatorului „5“, ceea ce reprezintă „aer rău“, tradus prin cod roşu (după acesta existând doar codul portocaliu, adică „aer foarte rău“)
„În perioada 01-12.01.2020, respectiv în zilele de 3,4,8,9,10 şi 11 au fost înregistrate depăşiri ale valorii limită zilnice la particule în suspensie PM 10 ( valoarea limită zilnică fiind de 50 µg/m3, medie pe 24 ore) stabilită prin Legea nr. 104 / 2011 privind calitatea aerului înconjurător, iar pentru ceilalţi indicatori monitorizaţi: dioxid de sulf (SO2), oxizi de azot (NO, NOx, NO2), monoxid de carbon (CO), ozon (O3), valorile înregistrate s-au situat sub limitele maxime admise stabilite prin Legea nr. 104 / 2011 privind calitatea aerului înconjurător.
Indicele general zilnic de calitate a aerului a fost 5, calificativ calitatea aer-rău (cod roşu) dat de indicele specific 5 pentru PM10“, a transmis APM Olt, ca urmare a unei solicitări scrise transmise de reporterul Adevărul.

Cât despre ziua de 12 ianuarie 2020, în care au şi apărut comentariile, reprezentanţii APM spun că valorile măsurate au fost în limitele permise.
„În data de 12.01.2020, valorile înregistrate pentru indicatorii monitorizaţi PM 10, dioxid de sulf (SO2), oxizi de azot (NO, NOx, NO2), monoxid de carbon (CO), ozon (O3), s-au situat sub limitele maxime admise stabilite prin Legea nr. 104 / 2011 privind calitatea aerului înconjurător. Indicele general zilnic de calitate a aerului a fost 4, calificativ calitatea aer-mediu (cod galben) dat de indicele specific 4 pentru PM10“, a mai transmis APM Olt.

Depăşiri şi în 2019

Tot particulele în suspensie au fost problema şi în 2019, în şlapte zile înregistrându-se depăşiri. „În anul 2019 în zilele de 13 ianuarie, 21,22,23,28 şi 29 octombrie şi 21 decembrie, au fost înregistrate depăşiri ale valorii limite zilnice la particule în suspensie PM 10 ( valoarea limită zilnică fiind de 50 µg/m3, medie pe 24 ore) stabilită prin Legea nr. 104 / 2011 privind calitatea aerului înconjurător, iar pentru ceilalţi indicatori monitorizaţi: dioxid de sulf (SO2), oxizi de azot (NO, NOx, NO2), monoxid de carbon (CO), ozon (O3), valorile înregistrate s-au situat sub limitele maxime admise stabilite prin Legea nr. 104 / 2011 privind calitatea aerului înconjurător“, se mai precizează în comunicatul APM, specialiştii agenţiei explicând ce reprezintă parametrul depăşit.
„Particulele în suspensie PM 10 reprezintă un amestec complex de particule foarte mici şi picături de lichid, cu diametrul mai mic de 10 microni (µm). Sursele de provenienţă pot  fi surse naturale (erupţii vulcanice, eroziunea rocilor, furtuni de nisip şi dispersia polenului ) sau surse antropice ( activitatea industrială, sistemul de încălzire a populaţiei, centralele termoelectrice, traficul rutier).

Dimensiunea particulelor este direct legată de potenţialul de a cauza efecte. O problemă importantă o reprezintă particulele cu diametrul aerodinamic mai mic de 10 micrometri, care trec prin nas şi gât şi pătrund în alveolele pulmonare provocând inflamaţii şi intoxicări“, a mai transmis APM. 

Pentru a se putea trage la răspundere factorii de decizie şi, eventual, a se gândi planuri de reducere a poluării în municipiu ar trebui ca într-un an să se înregistreze depăşiri în cel puţin 35 de zile, ceea ce nu s-a întâmplat.

Pentru cei interesaţi, mai informează reprezentanţii agenţiei de mediu, există şi un site unde informaţiile privind parametrii monitorizaţi sunt disponibili în timp real. Acesta este www.calitateaer.ro, şi este dedicat informării publicului în timp real, monitorizaţi în cele peste 100 staţii de pe toată suprafaţa României care alcătuiesc Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului (RNMCA).

Şeful Gărzii de Mediu Olt, Gheoghe Neacşa, a precizat la rândul său că un cetăţean care locuieşte în zona respectivă s-a adresat luni, 13 ianuarie 2020, instituţiei cu o sesizare, urmând ca această instituţie să solicite la rândul său Agenţiei pentru Protecţia Mediului, care are posibilitatea tehnică să realizeze măsurători, să deplaseze un laborator mobil în zonă, pentru o anumită perioadă de timp, pentru a face măsurători şi pentru a ajuta la depistarea eventualei surse de poluare. Asta pentru că staţia fixă de monitorizare a calităţii aerului , care generează şi mesajul de pe panoul amplasat în centrul Slatinei, în zona Poştei, este amplasată pe Dealul Grădişte, respectivele depăşiri fiind cele înregistrate din acea zonă.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite