Vreţi un copil? Puneţi bani de şpagă la ciorap!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce slătinencele spun că nu se pot baza pe asigurarea de sănătate, preşedintele Colegiului Medicilor declară că doar pacienţii pot opri circuitul şpăgii. Între 1.000 şi 2.000 lei pun tinerele în buzunarele medicilor, asistentelor şi infirmierelor pentru a naşte la Maternitatea Spitalului Judeţean de Urgenţă din Slatina.

Naşterea unui copil este un motiv de bucurie pentru părinţi, însă şi o mare cheltuială, chiar dacă mămicile aduc pe lume bebeluşul în spitalele de stat din România. Maternitatea Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Slatina nu face notă discordantă, intrând şi ea în categoria unităţilor sanitare în care trebuie să dai şpagă pentru a naşte, după cum susţin chiar tinerele mămici. Deşi ar trebui să fie gratuită, naşterea într-un spital de stat poate ajunge să coste aproape cât o naştere într-o clinică privată de nivel mediu. Pentru ca mămica şi bebeluşul să fie bine îngrijiţi, medicul ginecolog, neonatologul, anestezistul, asistentele şi infirmierele trebuie să îşi primească partea. Aşa cum se întâmplă şi în maternităţile private, şi în spitalele de stat tarifele diferă în funcţie de modalitatea prin care vine copilul pe lume.

„Dacă le dai bani, sunt foarte atenţi“

Dacă medicul recomandă sau însăşi gravida alege să nască prin cezariană, femeia va cheltui mai mult. „Eu am născut prin cezariană şi am cheltuit aproximativ 1.500 lei. Am dat la prima mână 600 lei, 200 lei la a doua mână, 150 lei la anestezist, neonatologul nu a vrut să ia niciun ban. Am mai dat apoi câte 20 lei la asistente şi 10 lei la infirmere. Am fost mulţumită de cum am fost tratată chiar dacă condiţiile din spital sunt jalnice. Cred că dacă le dai bani, sunt foarte atenţi cu tine“, spune Violeta Puiu, de 28 ani. Prietena ei, Teodora Văduva a suferit tot o operaţie de cezariană dar a cheltuit mai mulţi bani. „Eu ştiu din proprie experienţă dar şi de la alte mămici că se dau între 800 şi 1.000 lei la prima mână de la cezariană, între 200 şi 300 de lei la a doua mână, anestezistului între 100 şi 150 lei. Am fost atentă şi cu asistentele, le-am dat cel puţin la 10 lei. Le-am dat şi infirmierelor, dar mai puţin“, explică femeia de 27 ani.

Materialele sanitare, altă cheltuială

Dacă pentru o naştere prin cezariană se cheltuiesc între 1.500 şi 2.000 lei, femeile care aduc pe lume un bebeluş pe cale naturală plătesc mai puţin. Un obstetrician care ajută o femeie să nască normal primeşte de regulă minim 300 şi maxim 500 lei. „Am născut normal şi cei mai mulţi bani i-am dat la doctor, 500 lei. Apoi trebuie să ai grijă de asistente şi infirmiere pentru că ai nevoie de ele mai târziu. Ştiu de la prietene de-ale mele că au dat şi 300 lei la naşteri normale. Oricum, le sfătuiesc pe gravide să nu meargă să nască aici fără să dea bani, pentru că nu se uită nimeni la tine dacă nu dai“, precizează o altă mămica. Pe lângă şpagă, cuplurile trebuie să aibă fonduri şi pentru a cumpăra materialele sanitare necesare mămicii şi nou-născutului pe durata şederii în spital. Auzind toate aceste istorii tinerele gravide se tem să nască aici. „Eu am născut primul copil la Spitalul Caritas din Bucureşti, dar acum sunt din nou însărcinată. Am un doctor bun, dar nu ştiu dacă o să nasc la spital aici pentru că mi-e frică. Am auzit multe lucruri urâte despre acest spital, ştiu că nut e bagă nimeni în seamă dacă nu dai bani. Şi eu am dat bani când am născut anul trecut la Bucureşti, dar am cheltuit în jur de 1.000 lei cu naşterea, aici se dă foarte mult din ce am înţeles“, spune Elena Ciobanu, de 34 ani. Conducerea Colegiului Medicilor Olt sfătuieşte pacientele să nu mai plătească medicii, întrucât aceste tarife sunt ilegale. „Colegiul Medicilor nu militează pentru legiferarea şpăgii. Cine primeşte şpagă, trebuie să îşi primească răsplata. Stă în puterea pacienţilor să nu mai dea bani medicilor, să vedem ce se întâmplă“, spune preşedintele Costache Marinache.














Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite