Slatina: Victor Gavra prepară leacuri din plante pentru olteni
0
De când era copil aduna plante medicinale din păduri sau de pe dealuri, din zona Bihorului. A păstrat tradiţia familiei sale care, de 30 de ani, aduce plante şi preparate din plante în pieţele din Slatina.
Nu este om din oraş care să nu îi cunoască pe Victor Gavra şi pe tatăl său. În fiecare lună vin, timp de câteva zile, în pieţele Zahana şi Fraţii Bureşti cu zeci de ceaiuri şi tincturi din plante. Slătinenii îi cunosc drept oameni serioşi, iar leacurile preparate de familia Gavra ţin loc de medicamente pentru sute de olteni.
Au trecut mai bine 30 de ani de când a păşit pentru prima dată în oraş, cu sticluţele şi pungile de amestecuri de plante. „În zona noastră, această preocupare pentru perapararea tincutrilor şi diverselor preparate din plante este o tradiţie moştenită de la o generaţie la alta. Noi venim cu produsele numai în zona Olteniei, de peste 30 de ani. Aoemnii ne cunosc şi au încredere în preparatele noastre. Avem deja foarte mulţi clienţi fideli în rândul slătinenilor“, povesteşte Victor Gavra.
Laborator modern pentru plante
Pe masa întinsă la intrarea în Piaţa Zahana stau sute de ceaiuri, siropuri, alifii sau tincturi, pentru toate afecţiunile. „Plantele sunt culese din pădure sau de pe dealuri, sunt alese cu grijă şi puse la uscat la umbră. Avem grijă să le întoarcem periodic, să nu se opărească. La Nucet avem un laborator modern, autorizat, în care realizăm prepapratele din plante“, spune bărbatul.
Atât el cât şi soţia şi cei doi copii au studiat mult despre plantele emdcinale şi ştiu exact în ce perioadă a anului trebuie culese, astfel încât să îşi păstreze proprietăţile tămăduitoare. „Acum, toamna, culegem rădăcinoasele, primăvara păducelul şi păpădia. Trebuie să ştii ce proprietăţi are fiecare plată şi când să o culegi. În ultima perioadă am început să preparăm mai mult tincturi şi alifii, pentru că îşi fac efectul mai repede, în comparaţie cu ceaiurile“, explică Victor.
Afacere de familie
Chiar dacă anul acesta mica afacere de famlie nu mai merge atât de bine, Victor gavra nici nu se gândeşte să reunţe la ea. El, soţia, fiica şi fiul au făcut studii în acest domeniu şi s-au ocupat din copilărie doar de prepararea leacurlor din plante. „Este o tradiţie la care nu vm renunţa, chiar dacă nu am făcut avere din vânzarea preparatelor noastre. Copiii lucrează cu noi, fata se pregăteşte să devină farmacistă, iar băiatul face studii tot în acest domeniu. Anul acesta vânzările merg mai slab decât în anii trecuţi, dar noi vom continua să lucărm în acest domeniu pentru că ne place foarte mult ceea ce facem“, mărturiseşte Victor Gavra.
Pe lama sa din piaţă, în spatele preperatelor, stă un teanc de foi cu indcaţiile terapeutice ale fiecărui preparat. Niciun client nu pleacă acasă înainte să afle de la Victor cum trebuie să utilizeze produsul respectiv şi ce efecte terapeutice are preperatul.