Slatina: Vasile Dincă face modele de nave şi avioane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Îi învaţă pe copii să aibă grijă de flori şi să construiască nave şi avioane în miniatură. A înfiinţat cercul de modelism de la Palatul Copiilor.

Vasile Dincă a fost pasionat de avioane şi nave din copilărie, când a început să studieze modelismul şi să pună în practică tot ceea ce vedea în reviste şi lucrări de specialitate. Imediat ce a terminat studiile, şi-a văzut visul împlinit. A înfiinţat un cerc de modelism la Palatul Copiilor din Slatina şi le-a insuflat celor mici bucuria de a construi aero şi navomodele. Dragostea pentru biologie, disciplină pe care a studiat-o în facultate l-a făcut să predea şi lecţii de agrobiologie pentru cei mici.

Elevii săi sunt marinari peste hotare

Au trecut 34 de ani de atunci, însă pasiunea pentru aceste miniaturi este în continuare la fel de mare. „Am elevi care au învăţat modelismul la mine la cerc şi au ajuns marinari în străinătate. Mă vizitează în fiecare an, stăm de vorbă şi schimbăm păreri. Şi acum am un elev foarte talentat, care construieşte în fiecare zi câte ceva“, spune cu mândrie Vasile Dincă.
Alături de copiii de la Palat face aeromodele din lemn de palsa, adus tocmai din Africa, navomodele din baghete de brad, dar şi bărcuţe sau planoare. Toate miniaturile care ies din mâinile sale sunt fucţionale. „Toate au motoare electrice, iar unele sunt acţionate din telecomandă. Cel mai drag îmi este un model de navă cilivă care se manevrează prin staţie radio. Doi ani am lucrat la ea“, povesteşte profesorul.
A făcut această meserie cu atâta pasiune încât elevii săi au devenit campioni la modelism. La toate concursurile naţionale la csre au participat au luat de fiecare dată locurile I sau II. Printre elevi şi concureţi s-au numărat şi cei doi copii săi, care au fost fascinaţi de îndeletnicirile tatălui lor.

Îi învaţă pe copii să aibă grijă de flori

Atunci când nu face modele de nave şi avioane, Vasile Dincă se ocupă de plante. Le predă copiilor agrobiologia şi îi învaţă să îngrijească florile, viţa de vie sau plantele din grădină. „Cei mici sunt atraşi în special de partea practică a acestei discipline. Eu caut să fac tot timpul ceva care să îi atragă, altceva decât la şcoală. În învăţ să planteze flori, pomi, trandafiri, viţă de vie“, spune dascălul de la Palat. Elevii sun încăntaţi că pot discuta liber despre  plante şi participă cu bucurie la cercul de agrobiologie. Profesorul îi lasă să folosească microscopul şi să disece animale sau insecte. Copii îi rsăplăteasc eforturile cu numeroase premii câştigate la concursurile de profil din întreaga ţară. „Lucrăm în grupe mici, de 10, cel mult 15 elevi, astfel încât fiecare copil să înveţe ceva folositor de la aceste cursuri. Încerc să mă pliez după dorinţele lor şi să îi ajut să îşi petreacă timpul liber într-un mod util“, măsturiseşte Vasile Dincă.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite