Vâlcov cu puterea, Stănescu şi cu averea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Completarea declaraţiilor de avere de către demnitari fie a ajuns o bagatelă, fie cei în cauză ştiu cum să îşi ascundă bunăstarea.

Dacă este să arunci o ocheadă asupra averilor aleşilor din judeţul Olt, mai-mai că îţi vine să îţi rupi din veniturile tale pentru a-i ajuta şi pe ei. Deşi majoritatea dintre ei au respectat ultimatumul impus de Legea nr. 176/2010 pentru depunerea declaraţiilor de avere şi interese (15 iunie, n.a.), mari diferenţe faţă de situaţia lor financiar-patrimonială de anul trecut nu vei descoperi.

Lider în acest sens rămâne şi în acest an edilul municipiului Slatina, Darius Vâlcov. Aflat la cel de-al doilea mandat consecutiv, acesta "afirmă" în declaraţia de avere că nu deţine încă o locuinţă personală, în vreme ce preşedintele Consiliului Judeţean, Paul Stănescu, se mândreşte cu şase terenuri şi nu numai.

Aflat la cel de-al doilea mandat consecutiv, Darius Vâlcov pare a trăi doar din salariul de edil - 35.367 lei, şi cel de profesor la filiala locală a Universităţii Agronomice şi de Medicină Veterinară Bucureşti, de unde anul trecut a obţinut încă 5.360 lei. Deşi are permis de conducere, oficial el nu deţine un autoturism propriu, dar conduce des maşina instituţiei, o limuzină Skoda Superb. Paradoxal, nu are nici locuinţă, preferând să locuiască cu părinţii sau pe la prieteni, dacă este să ne luăm după declaraţia de avere. În familie există însă o mică comoară strânsă în intervalul 2002-2005 şi estimată la 55.000 de lei. Singura investiţie este la o firmă de leasing, unde soţia sa, Lavinia Şandru, deţine 50% din acţiuni estimate la 25.000 lei. În rest, spaţii goale pe declaraţie.
În aceeaşi categorie intră şi prefectul Leonid Moisiu, care, în ciuda poziţiei oficiale înalte în societate, deţine doar un banal apartament cu două camere în Slatina şi o maşină Skoda din 2007. Trăieşte doar din salariu, care anul trecut a fost de 64.300 lei, şi trebuie să achite un credit până în 2017 de 7.109 euro.

Patron cu maşină câştigată la Loto

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Ioan Ciugulea, pare a avea o avere decentă dacă este să ne luăm după actele oficiale. Patron de firmă de construcţii până să ocupe în 2008 postul de acum, acesta şi-a trecut pe numele său trei terenuri: Slătioara - 3.116 mp, Slatina – 256 mp şi unul primit moştenire la Vladimir-Gorj – 15.000 mp. Mai deţine o vilă de 482 mp la Slatina şi un spaţiu comercial. Deşi nu a mai circulat cu o maşină autohtonă de ani de zile datorită limuzinelor trecute pe firmă sau a celei de serviciu, Ciugulea are înregistrată pe numele său o Dacia Solenza şi aceea câştigată la Loto în anul 2005. Mult mai avut este însă şeful său pe linie administrativă, respectiv Paul Stănescu.
Preşedintele CJ Olt este ceea ce un istoric probabil ar numi “moşier”. Nu mai puţin de şase terenuri, toate achiziţionate până la vină “pe foncţie”, sunt trecute în declaraţia de avere. De asemenea, pe numele său şi al soţiei mai figurează o casă şi un magazin în localitatea natală Vişina, iar în Corabia mai deţine un apartament şi un spaţiu comercial. Oficial mai are în proprietate un autoturism Daewoo Nubira din 2002, salariul cumulat de anul trecut fiind de 58.000 lei.

Parlamentari fără maşină

Dintre parlamentarii judeţului, Florin Iordache se distanţează net. Potrivit declaraţiei de avere, acesta pare a fi avut în 2010 un an îmbelşugat comparativ cu cel anterior. Alături de soţia sa, judecător din 2010 la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, acesta a adunat anul trecut 337.114 lei, cu 71.000 lei mai mult ca în 2009. Demn de menţionat este că bunăstarea familiei deputatului reiese şi din achiziţionarea în 2005 a unui teren intravilan de 450 mp în comuna Bragadiru de lângă Bucureşti, unde în 2009 a fost ridicată o viluţă de 238 mp. Rămâne un mister ce mijloace de transport folosesc soţii Iordache deoarece din declaraţia de avere lipsesc autoturismele, deşi el a fost văzut în dese rânduri conducând un autoturism de teren marca BMW.
Un alt parlamentar înstărit al judeţului este senatorul Ion Toma. Posesor a două terenuri intravilane la Slatina cu o suprafaţă totală de aproape 3.300 mp, acesta mai deţine tot în municipiu un apartament cu garaj şi o vilă de 287 mp într-un cartier select. Toma nu o duce deloc rău nici cu banii “cash”: are un cont curent de cheltuieli la o sucursală bancară din Bucureşti de aproape 3.000 euro, plus două depozite la o bancă din Slatina în valoare cumulată de 153.000 de euro. La acestea se adaugă acţiunile deţinute la firma sa de construcţii, firmă plasată fiului, acţiuni estimate la 178.700 de lei. Tot de la aceeaşi firmă acesta a încasat anul trecut dividende de 136.000 de lei. Alţi 35.000 de euro trebuie să îi parvină în viitorul apropiat de la un prieten pe care l-a împrumutat relativ recent. Nici el nu are trecut pe numele său vreun autoturism, fiindu-i mai mult decât suficiente maşina de serviciu de la Parlament şi limuzinele de la firmă.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite