Ultima lună cu hârtiile la Fisc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Formularul 112 - „Declaraţie privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate” este un singur document ceînlocuieşte datele care anterior făceau obiectul completării a patru declaraţii distincte şi depunerea lor de către angajatori la Direcţia Generală a Finanţelor Publice, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Casa de Pensii şi Casa de

Angajatorii scapă de corvoada cozilor lunare pentru depunerea documentelor la Fisc. Firmele oltene care, după data de 1 iulie, nu vor depune online “Declaraţia 112” riscă amenzi care pot fi cuprinse între 100 şi 500 de lei. Luna iunie a fost ultima lună în care documentele au mai putut fi depuse în paralel - la ghişeu şi în sistem electronic.

Formular “4în1”

Începând cu 1 iulie, declaraţia 112 privind plata contribuţiilor sociale, a impozitului pe venit şi evidenţa angajaţilor asiguraţi se va depune numai online. Pentru aceasta este necesară obţinerea certificatului digital calificat pentru semnătura electronică. După data menţionată, patronii riscă să fie amendaţi dacă nu îşi înregistrează online declaraţia unică. Ultima declaraţie care s-a mai putut depune la ghişee a fost cea aferentă lunii mai, cu termen de depunere 25 iunie. Formularul 112 - „Declaraţie privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate”, cuprinde datele care anterior făceau obiectul completării a patru declaraţii distincte şi depunerea lor de către angajatori la Direcţia Generală a Finanţelor Publice, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Casa de Pensii şi Casa de Asigurări de Sănătate.
“Începând din luna iulie, depunerea declaraţiei unice 112 se va face exclusiv în sistem electronic pentru obligaţiile aferente lunii precedente. Până acum au apelat la această metodă doar 7-8% din numărul total de angajatori câţi au această obligaţie, dar, de la jumătatea anului acesta, ei trebuie să se obişnuiască cu sistemul electronic. La apariţia formularului - respectiv în luna februarie, a fost fixat un termen de graţie de şase luni în care actele au putut fi depuse atât on-line, cât şi la ghişeu. Dar acest termen a expirat acum“, a declarat Mihaela Marinescu, purtător de cuvânt al Direcţiei de Finanţe Olt.

Trucuri pentru cheltuieli mici

În medie, în fiecare lună, aproximativ 5.000 de angajatori din judeţ - firme si instituţii publice, au obligaţia de a depune declaraţia unică menţionată. Faptul că doar foarte puţini s-au aliniat noilor norme este explicabil prin taxele necesare obţinerii certificatului digital şi a semnăturii electronice fără de care sistemul informatic nu poate fi accesat.
De reţinut este că posesorul semnăturii electronice şi a certificatului digital poate depune un număr nelimitat de declaraţii pentru tot atâtea firme, în acest sens fiind nevoie doar de o simplă împuternicire din partea celui pe care-l reprezintă. Astfel, costurile scad semnificativ.




Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite