Slatina: Ion Sârbu a descoperit Valul lui Traian

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ion Sârbu este profesor de geografie de 39 de ani, iar de curând a făcut o descoperire uluitoare. În apropierea locurilor unde a copilărit, în pădurea Piscupia din comuna Voineasa se mai află un zid de apărare construit din argilă, numit Vaul lui Traian.

De când era copil şi cutreiera pădurile şi câmpurile, a ştiut că această ridicătură de pământ are o însemnătate aparte. După ani de căutări şi lecturi, Ion Sârbu a desluşit misterul locului din pădurea Piscupia care îl fascinase atât ân copilărie, acela era Valul lui Traian sau cum i se spune în popor, Brazda lui Novac. „În judeţul nostru se mai pătrează un singur sector pentru că restul au fost distrus de lucrările agricole. Cât ţine pădurea Piscupia din comuna Voineasa, atît este şi această ridicătură de pământ. Singurul care a scris ceva despre acest fost zid de apărare a fost Nicolaescu Plopşor care în 1922 a spus că se întindea de la Turnu Severin până la Mizil . Şi Miron Costin a scris că l-a văzut la Nipru”, a explicat Ion Sârbu.

Valul lui Traian asemănător Zidului Chinezesc

Acest zid de apărare a fost făcut, se pare, de romani ca să oprească invaziile popoarelor nordice. „A fost făcut din argilă ca să reziste şi avea scopul de apăra cetăţile de la Dunăre. Era probabil păzit şi arata ca Zidul Chinezesc. Acum se mai păstrează 9 kilometri din el. Şanţul  are un metru înălţime şi 3 metri lăţime”, a spus profesorul.
Ion Sârbu a şi publicat un articol pe această temă şi a fost invitat la o emisiune de televiziune, dar nimeni nu s-a gândit până acum să conserve acest loc. „Eu îl ştiu de când eram mic. Auzeam oamenii în sat vorbind despre el şi despre istoria lui. Poate cineva se va gândi să îl conserve, să devină un loc unde să poţi duce copiii, să le arăţi istoria pe viu”, a spus Ion Sârbu.

Scrie monografia comunei Osica de Sus

Acum profesorul lucrează la monografia comunei Osica de Sus, locul unde locuieşte şi îşi petrece timpul studiid prin arhive documentele vechi. A descoprit lucruri interesante pentru lucrarea sa. „Prima dată s-a vorbit de originea osicenilor într-un document din 1601. Erau numiţi osleni pentru că au fost aduşi în zonă de la poalele Muntelui Oslea din judeţul Mehedinţi, pentru a popula această regiune. În 1610 apare în documente un loc numit Siliştea Oslenilor, adică Osica de astăzi”, a explicat Ion Sârbu.
Profesorul de geografie de la şcoala din satul Greci al comunei Osica de Sus a mai făcut prima ediţie a monografiei în 1989, iar exemplarele de pe care le-a legat şi le-a făcut cadou.

 NĂSCUT
12 noiembrie 1947, sat Blaj, comuna Voineasa, judeţul Olt

STUDII
Facultatea de Geografie, Universitatea Bucureşti

FAMILIE
 Căsătorit, o fată, 2 nepoţi

CE-I PLACE
Istoria, arheologia, istoria veche, geografia, lectura

CE NU-I PLACE
Parşivia, făţărnicia, falsitatea şi nesinceritatea

Ce credeţi că se va întâmpla cu Valul lui Traian?
Va fi lăsat ca şi până acum. Nimeni nu îşi dă interes pentru astfel de lucruri. Sunt ele ziduri de cetăţi lăsate în paragină, dar un loc uitat de ani de zile.

Cum sunt elevii în ziua de azi?
Înainte parcă îşi găseau mai uşor vocaţia, erau dornici să înveţe o meserie. Acum vor să fie barmani, Dj şi fotomodele. Nu mai vor meserii grele unde trebuie să stai să înveţi, să te specializezi.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite