Topul meseriilor căutate în vremuri de criză, în Olt

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şomerii s-au îmbulzit la bursa locurilor de muncă, sperând să-şi găsească o slujbă
Şomerii s-au îmbulzit la bursa locurilor de muncă, sperând să-şi găsească o slujbă

O mică parte dintre cei aproximativ 11.000 de şomeri din Olt au şanse să îşi găsească un job, oferta angajatorilor fiind foarte săracă.

Rodica Voicu, o tânără de 21 ani din Slatina se numără printre şomerii fericiţi care au avut şansa să îşi găsească un loc de muncă, chiar şi în vremuri de criză, atunci când numărul celor care fac angajări este redus. După ce a studiat piaţa şi a văzut ce se caută, tânăra a început să îşi depună CV-uri. S-a angajat de curând în domeniul confecţiilor. Deşi nu se simte împlinită pe plan profesional, Rodica este mulţumită totuşi că are unde să muncească. „Niciodată nu mi-am propus să lucrez într-o croitorie sau o fabrică de confecţii, dar am tot urmărit oferta Agenţiei de Şomaj atunci când stăteam acasă şi am văzut că în fiecare zi se căutau confecţionere sau muncitori necalificaţi în acest domeniu. Nu aveam pregătirea necesară, dar am zis că pot învăţa. Poate nu e cel mai bun loc de muncă, dar sunt fericită că am unde să muncesc, în aceste vremuri. Nu-mi permiteam să stau acasă“, povesteşte tânăra. Cazul ei nu este singular.

Şomeri mulţi, joburi puţine

Cu toate că numărul şomerilor este în creştere în Olt, la sfârşitul lunii august înregistrându-se aproximativ 11.000 de persoane fără loc de muncă, cu aproape 300 de olteni mai mult faţă de luna anterioară, angajatorii olteni pun la dispoziţia acestora prea puţine slujbe. Pentru a veni în sprijinul şomerilor, împreună cu reprezentanţii Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Olt am încercat să realizăm un top al celor mai căutate meserii în vremuri de criză. „Majoritatea locurilor de muncă vacante sunt în confecţii şi construcţii. Se mai caută şoferi, bucătari, ospătari, operator calculator. Dacă ar fi să facem un top pe primul loc s-ar situa confecţiile, pe locul doi construcţiile iar pe următoarea poziţie se află meseria de şofer“, a spus Elena Iordache, purtătoarea de cuvânt a AJOFM Olt. Analizând oferta locurilor de muncă din judeţ, postată zilnic pe site-ul AJOFM Olt, am constatat că, de regulă, sunt vacante 60 de joburi, iar în cele mai bune zile ale lunii, mai rar ce-i drept, numărul acestora depăşeşte 100.  Şi la Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi, organizată pe 23 septembrie la Slatina şi Caracal, oferta angajatorilor a fost prea săracă în raport cu numărul mare al celor veniţi să îşi caute o slujbă. Aproape 600 de olteni s-au luptat pentru cele 196 de locuri de muncă disponibile. Numai cinci s-au angajat pe loc, iar alţi 226 au fost selectaţi pentru interviu. Rata şomajului înregistrată în judeţ la sfârşitul lui august este de 6,35 la sută, iar AJOFM Olt are în evidenţe 11.215 persoane.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite