Slatina: Tinerii îşi modernizează fermele cu bani europeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Slatina: Tinerii îşi modernizează fermele cu bani europeni
Slatina: Tinerii îşi modernizează fermele cu bani europeni

Tinerii din comunele judeţului care au vrut să îşi modernizeze sau să îşi înfiinţeze ferme au apelat la sprijinul Uniunii Europene şi au obţinut bani nerambursabili.

Posibilitatea de a pune pe picioare o afacere la sate a atras peste 20 de tineri fermieri olteni. Aceştia au realizat proiecte pe care le-au depus la Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit în această primăvară şi au reuşit să obţină finaţare pentru extinderea sau înfinţarea unor ferme. Uniunea Europeană (UE) le-a oferit între 10.000 şi 25.000 de euro, în funcţie de mărimea fermei, iar banii sunt nerambursabili. Fermierii au, în schimb, obligaţia de a menţine afacerea cel puţin 3 ani.

Apicultorii, cei mai interesaţi

Primii care s-au grăbit să ceară spirijin european au fost apicultorii olteni. Astfel, din cele 21 de proiecte declarate eligibile în Olt, aproape 10 sunt pentru dezvoltarea stupinelor. „În judeţul nostru s-au depus 22 de proiecte, dintre care au fost declarate eligibile 21. Cei mai muţi fermieri au solicitat finanţare pentru fermele apicole, însă au fost destui care au cerut bani pentru dezvolarea legumiculturii. Apreciem că documentaţia pe care tinerii au depus-o pentru obţinerea fondurilor nu a fost atât de stufoasă“, a explicat Emil Marinescu, directorul Oficiului Judeţean pentru Pescuit şi Dezvoltare Rurală (OJPDR).
Tinerii care au solicitat bani pentru dezvolatrea stupinei au minim 40 de familii de albine şi sunt din localităţile Vulpeni, Ianca, Cungrea, Caracal, Deveselu şi Optaşi-Măgura. Cu toţii se ocupau de apicultură, însă au dorit extinderea fermei. Cei mai mulţi au obţinut maxim 15.000 de euro de la UE şi doar doi au primit suma maximă de 25.000 euro, potrivit statisticilor OJPDR. Au profitat de oferta de finanţare şi câţiva legumicultori olteni, care îşi vor moderniza fermele de la Grădinari, Strejeşti şi Cilieni, iar trei tineri fermieri vor primi bani pentru extinderea plantaţiilor de pomi fructiferi la Pleşoiu şi Oboga.

Fermieri cu vechime

Toţi fermierii au vârste de până în 40 de ani, iar majoritatea deţineau deja ferme în comunele judeţului. Bani îi vor folosi pentru extinedere şi modernizare. O singură personă, din Bucinişu, a cerut aproape 25.000 euro pentru a înfiinţa o exploataţie agricolă. Fermierii care aşteaptă să primească banii europeni sunt obligaţi să se înscrie la cursuri de calificare în domeniul în care îşi vor desfăşura activitatea.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite