Terapie ocupaţională la Drăgăneşti-Olt. Tineri şi adulţi cu handicap se vor trata prin munca la fermă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

50 de persoane cu handicap vor fi ocrotite într-un centru ocupaţional, terapia constând în creşterea animalelor şi cultivarea plantelor. Proiectul cu finanţare europeană va fi derulat în colaborare cu DGASPC Prahova.

Tineri cu handicap care nu mai pot sta în centrele de plasament pentru că au depăşit vârsta majoratului, cât şi persoane adulte care nu pot fi îngrijite în sânul familiei, vor fi găzduiţi de la anul într-un centru în care terapia se va face prin muncă. Realizarea unui Centru de Terapie Ocupaţională în oraşul Drăgăneşti- Olt reprezintă un proiect demarat de către Consiliul Judeţean Olt în partenerait cu Consiliul Judeţean Prahova şi Consiliul Local Drăgăneşti în urmă cu trei ani de zile pe Programul Operaţional Regional.
Proiectul a fost aprobat pentru finanţare şi se află în etapa precontractuală, consilierii judeţeni aprobând la sfârşitul săptămânii trecute modificarea bugetului proiectului de la 3,33 milioane lei la 3,60 milioane lei şi valoarea contribuţiei proprii ce-i revine ca lider de proiect, în valoare de 160.616,36 lei. Cosiliul Local Drăgăneşti va pune la dispoziţie imobilul, centrul urmând să funcţioneze în subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi  Protecţia Copilului Olt. Rolul DGASPC Prahova este acela de a pune la dispoziţia CJ Olt certificatul de acreditare  pentru serviciul social similar  furnizat la o altă localizare, de a acorda asistenţă tehnică cu privire la realizarea de parteneriate şi de a efectua schimburi de experienţă între asistenţii sociali şi personalul de specialitate din cele două judeţe care asigură activităţile de terapie ocupaţională.

Centru rezidenţial, cu specific de mini-fermă 

Noul centru va fi unul de tip rezidenţial, în care vor locui 50 de persoane cu handicap mediu. Pe lângă serviciile de îngrijire şi asistenţă, beneficiarilor li se va oferi posibilitatea să îşi găsească o modalitate eficientă de ocupare a timpului liber, sub îndrumarea unor specialişti în ergoterapie, urmând astfel să-şi trateze afecţiunile prin muncă. Activităţile derulate vor fi în domeniul creşterii animalelor şi cultivării plantelor. Este vorba de activităţi uşoare, o comisie de specialişti urmând să decidă, în funcţie de gradul de handicap al fiecărei persoane ce urmează să fie integrată în acest centru şi abilităţile acesteia, ce fel de ateliere vor fi amplasate în cadrul centrului. Dat fiind specificul unităţii tip cămin-fermă, activitatea din instituţie va fi menită să ducă la crearea unei independenţe de tip gospodăresc familiar, în care asistaţii sunt implicaţi direct.
„Este primul centru ocupaţional de stat înfiinţat în Olt. Pot spune că judeţul avea mare nevoie de el. La ora aceasta, nu mai avem niciun loc disponibil persoanelor adulte cu handicap la centrele de îngrijire şi asistenţă din judeţ care funcţionează la capacitate maximă, chiar peste. Se găseşte astfel şi o rezolvare pentru acei tineri cu handicap ieşiţi din plasament în Balş care, deşi au depăşit vârsta majoratului şi au până la 22 de ani, sunt găzduiţi în centrele de minori deoarece nu se pot integra în societate şi nici reîntoarce în familie. Unii nu au familii, alţii nu sunt doriţi, aşa că pot învăţa în acest centru unele deprinderi necesare întreţinerii şi se pot face utili.”, spune Emil Moţ, director DGASPC Olt.
Dacă se va semna contractul de finanţare curând, se prognozează că în anul 2012 centrul va fi pus în funcţiune şi va oferi 12 noi locuri de muncă.
În judeţ mai există un centru de terapie ocupaţională, înfiinţat şi administrat de către Organizaţia pentru copii şi adulţi cu nevoi speciale „Trebuie”. Centrul „Justin” Slatina are în îngrijire 20 de adolescenţi cu dizabilităţi psiho- motorii, cu care desfăşoară activităţi de terapie ocupaţională, pedagogie şi educaţie specială, kinetoterapie, logopedie şi activităţi de club. Prin aceste activităţi se urmăreşte independenţa personală şi recuperarea prin exersarea unor abilităţi de manualitate fină ale fiecărui adolescent în parte.



Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite