Ţepele prin SMS, o escrocherie care stoarce bani grei de la olteni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un mesaj primit pe telefonul mobil prin care ţi se comunică vestea că eşti fericitul câştigător al unei tombole organizată de o foarte cunoscută firmă şi ai ajuns în al nouălea cer. Faptul că ţi se cere să suni pentru confirmare la un anumit număr unde tariful este unul modic sau că trebuie să depui o anumită sumă într-un cont nu mai contează aproape deloc atunci când eşti ademenit cu un premiu constând într-o maşină

Aceasta este metoda devenită, din păcate, tradiţională pentru mulţi şmecheri care au găsit o modalitate perfectă de a stoarce bani de la cetăţenii creduli, fără a intra în contact direct cu victimele şi care le permite totodată să-şi piardă uşor urma. Totul este posibil din cauza cartelelor cu sute de SMS-uri incluse.
Premii de 20.000 de euro

În perioada 2010-2011, pe raza judeţului Olt au fost înregistrate 17 sesizări ale unor cetăţeni care, în urma primirii unor SMS-uri, au fost păgubiţi de diverse sume de bani. De asemenea, în primele şapte luni ale anului în curs, la Poliţia municipiului Slatina au fost înregistrate opt lucrări penale în care au fost efectuate cercetări pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune prin “Metoda SMS”.
Dintre acestea, una priveşte fapte săvârşite de autori cunoscuţi, iar şapte, se referă la autori necunoscuţi. În şapte dintre cazuri, autorii - sub pretextul că sunt reprezentanţi ai unei companii de telefonie mobilă, au determinat părţile vătămate ca să încarce cartele telefonice cu diverse sume de bani, prejudiciul cauzat fiind de 390 euro. Într-un alt caz, sub pretextul câştigării unor premii, “operatorul” a determinat-o pe partea vătămată să trimită on-line prin mandat poştal suma de 2.500 lei, spunându-i că este operator al unei companii de telefonie mobilă.
Radu Claudia, purtător de cuvânt al IPJ Olt, a explicat că, la un astfel de mod de operare, pentru a intra în posesia unor premii câştigate, victimelor li se cere să încarce mai multe cartele telefonice, după care să transmită codurile acestora.
“Ulterior, victimelor li se spune că o parte dintre cartele nu sunt bune şi le cer să le mai încarce încă o dată. Astfel de SMS–uri sau apeluri sunt trimise de pe cartele reîncărcabile, ceea ce îi face foarte greu de identificat pe aceia care le-au transmis, de aceea cetăţenii nu trebuie să se lase înşelaţi. Dacă au primit un astfel de S.M.S. sau chiar apel, cetăţenii trebuie să sune la firma de telefonie respectivă pe numerele la care clienţii pot obţine informaţii şi să întrebe dacă mesajul sau apelul sunt reale”, a avertizat cms-şef Claudia Radu.

Şmecherii derulate… de după gratii

Autorii unor astfel de înşelăciuni sunt deţinuţi. Poliţiştii au descoperit că aceştia trimiteau direct din penitenciar sute de mesaje zilnic în toată ţara în care victimele erau anunţate că au câştigat premii la diverse concursuri. Pentru a obţine “premiul cel mare”, victimele erau ademenite ca depună diferite sume de bani în conturile indicate de ei.
În acest fel a fost înşelată o persoană din municipiul Slatina, prejudiciul total ridicându-se la suma de 479.000 de lei. Păgubitul, la data de 4 ianuarie 2010, a primit un mesaj pe telefonul mobil în care era anunţat că numărul său de telefon a fost desemnat câştigător al sumei de 20.000 de euro în urma unei extrageri la o tombolă organizată de un post naţional de televiziune. În plus, la această fabuloasă sumă se adăugau alte bunuri în valoare de 4.000 de euro, precum şi un autoturism. Fericit nevoie mare, fericitul “câştigător” a sunat la numărul de telefon menţionat în mesaj şi a luat legătura cu „domnul director de la departamentul Câştiguri”. Acesta l-a îndrumat pe om să depună suma de 5.000 lei, prin intermediul unei companii specializate în transfer de bani, pentru validarea premiului. “Norocosul” s-a conformat, iar a doua zi a fost sunat din nou de către o altă persoană care s-a recomandat ca fiind “director adjunct la departamentul Câştiguri”, acesta solicitându-i ca, pentru încheierea şi perfectarea actelor, să depună o nouă sumă (tot 5.000 lei, n.a.), sumă pe care partea vătămată a plătit-o. Povestea s-a tot repetat, iar victima a depus în mai multe rânduri diverse sume de bani. Ultima dată a fost sunată de la alt număr de telefon în care persoanele de la celălalt fir s-au recomandat ca fiind ofiţeri de poliţie care îi cunosc pe cei ce au înşelat-o. Aceştia i-au solicitat victimei ca să mai depună încă 5.000 de lei pentru a-i putea prinde în flagrant pe “suspecţi” în momentul retragerii banilor.
La data de 4 noiembrie 2010, cei doi autori ai păcălelii au fost depistaţi. Aceştia se aflau la data săvârşirii faptei - dar şi în prezent, într-o închisoare. Ei erau arestaţi pentru alt gen de infracţiuni. În acest dosar, poliţiştii olteni anchetează penal alte şase persoane.

Atenţie la neatenţie !

De asemenea, o persoană din oraşul Drăgăneşti-Olt a sesizat anul acesta poliţia despre faptul că a primit pe telefonul mobil un mesaj prin care i se comunica că o firmă de telefonie mobilă a extras numărul său de telefon ca fiind câştigătorul sumei de 20.000 de euro. Victima a sunat la numărul de telefon transmis în mesaj şi a discutat cu o persoană care s-a prezentat ca fiind “operator” al firmei de telefonie respective. Acesta i-a solicitat să depună la un oficiu poştal din Ploieşti, pe numele lui Marian I., suma de 2.413 lei pentru a putea intra în posesia premiului. După ce victima a expediat suma solicitată, persoana care se prezentase ca fiind operator al firmei de telefonie mobilă nu a mai răspuns la telefon. În urma verificărilor, poliţiştii au stabilit că banii expediaţi au fost ridicaţi imediat după depunere de către Marian I., originar din localitatea Blejoi, judeţul Prahova.
O experienţă similară, cu acelaşi mod de operare, au păţit-o alte două persoane, tată şi fiu, din comuna Sprâncenata. Aceştia s-au prezentat la poşta din Drăgăneşti-Olt pentru a depune suma de 2.400 lei pe numele unei anume Roxana V., pe care aceasta urma să o ridice de la un oficiu poştal din Ploieşti. Angajatul poştal de la Poşta Drăgăneşti-Olt a sesizat poliţia locală, care a luat legătura cu poliţia municipiului Ploieşti, aceasta din urmă realizând un flagrant în urma căruia a fost identificată persoana care trebuia să ridice banii depuşi de părţile vătămate. Anchetatorii au descoperit în timpul cercetărilor că Roxana V., din comuna Izvoarele, judeţul Giurgiu, era chiar concubina lui Marian I., cei doi locuind împreună în localitatea Blejoi din judeţul Prahova.
Poliţiştii au întocmit dosare penale în toate cazurile enumerate mai sus pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune, prejudiciile neputând fi recuperate.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite