Slatina:Gheorghe Iorga a contribuit la restaurarea Teatrului Naţional Caracal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A lucrat în turism, a fost directorul Casei de Cultură a Tineretului din Slatina. De mai bine de 10 ani se ocupă de restaurarea monumentelor istorice din judeţul Olt.

Povestea vieţii lui începe după absolvirea facultăţii. După perioada de stagiatură pe care şi-a făcut-o în domeniul conctrucţiilor, acesta fiind şi profilul facultăţii pe care a absolvit-o, a ajuns, prin concurs, să lucreze în turism. „După terminarea Facultăţii de Construcţii am primit repartizare la Slatina, la Întreprinderea de Construcţii Montaj Olt. După 2 ani de stagiatură, am plecat, printr-un concurs, la Oficiul Judeţean de Turism ca şef compartiment tehnic, şi apoi ca director tehnic. După aceea am fost director la Casa de Cultură a Tineretului, timp de 3 ani“, îşi aminteşte Gheorghe Iorga, directorul Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional (DCCPCN) Olt.

De 12 ani luptă pentru restaurarea monumentelor istorice

În 1997 s-a angajat ca inspector monumente istorice şi de atunci s-a implicat în obţinerea de fonduri pentru restaurarea lor. „Începând din 97 am evaluat baza materială a monumentelor istorice din judeţul Olt, verificând starea de conservare şi modul de administrare. Observând că la majoritatea monumentelor nu se intervenise din lipsă de fonduri dar şi a preocupării administratorilor, am început să mă implic prin a-i determina să realizeze proiecte de restaurare şi obţinerea fondurilor necesare de la MCC şi de la sponsori“, povesteşte Gheorghe. Sunt mai bine de 10 ani de când lucrează la DCCPCN Olt, perioadă în care a contribuit la restaurarea mai multor monumente reprezentative pentru judeţul Olt. „Printre restaurările cele mai reprezentative la care am contribuit se numără Teatrul Naţional din Caracal, Mânăstirile Brâncoveni, Clocociov, monumente de importanţă naţională şi alte 50 de importanţă locală“, explică directorul.

Vrea să introducă biserica din Leleasca în patrimoniul UNESCO

Din luna august a acestui an a fost numit director al instituţiei la care a lucrat în ultimii 12 ani. În afară de funcţie nu s-a schimbat nimic însă, se preocupă la fel de mult de restaurare monumentelor de pe raza judeţului. Introducerea Bisericii de Lemn de la Leleasca în patrimoniul UNESCO este proiectul de suflet, pentru care se luptă acum. „Actualmente avem în lucru , la nivelul judeţului Olt, pictura la Mânăstirea Brâncoveni, urmând ca în 2010 să fie finalizată. O altă lucrare de mare importanţă este restaurarea în totalitate a Bisericii de Lemn de la Leleasca. Totodată am demarat acţiunea de întocmirea a documentaţiei pentru introducerea ei în patrimoniul UNESCO“, spune Gheorghe Iorga. Are câteva proiecte, pe care vrea să le materializeze anul viitor. „Pentru viitor mi-am propus să contribui la restaurarea tutoror monumentelor istorice din judeţ de importanţă naţională. Pentru anul viitor îmi propun să deschid un şantier arhologic la săpăturile din situl Sucidava“, încheie directorul.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite