Sute de şomeri cu facultate, în Olt

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape 550 de şomeri cu diplomă de facultate sunt în Olt, judeţul fiind plasat pe locul 25 într-un top realizat de econtext.ro.

Dacă ai absolvit o facultate dar nu îţi găseşti un job, află că nu eşti singurul în situaţia asta. Studiile superioare nu reprezintă un avantaj la angajare pentru alte câteva sute de olteni care au diplomă de facultate dar nu îşi găsesc de lucru. În topul judeţelor după ponderea şomerilor cu studii superioare în rata şomajului, Oltul (4,6%) surclasează judeţe precum Doljul (4,2%). Potrivit econtext.ro, judeţul Olt are aproape 550 de şomeri cu facultate, cifra reprezentând 4,6 la sută din numărul total al persoanelor care îşi caută un loc de muncă. Ionela Voicu (23 ani) este din Slatina şi a absolvit recent Facultatea de Drept din cadrul Universităţii din Craiova. Tânăra se numără printre sutele de persoane cu studii superioare din Olt aflate în căutarea unui loc de muncă. „Pentru că am studiat Dreptul îmi doresc să susţin concurs la Institutul Naţional al Magistraturii. Între timp am încercat să-mi găsesc un job, dar fără rezultat. Am o colaborare, dar atât. Toţi angajatorii cer experienţă, pe care nu o am pentru că abia am terminat facultatea şi nu am lucrat pe perioada studiilor, pentru că mergeam zi de zi la cursuri. Eu îmi doresc să lucrez în magistratură, ăsta e visul meu, dacă nu o să reuşesc trebuie să-mi găsesc altceva de făcut. Cunosc foarte mulţi şomeri cu studii superioare şi mă sperie asta, nu mi se pare normal ca după patru ani de facultate să lucrăm ca barman, vânzător sau chiar deloc. Salariile sunt şi ele foarte mici“, spune tânăra de 23 ani. 

Două joburi pentru şomerii cu facultate

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Olt pune la dispoziţia persoanelor aflate în căutarea unui job, circa 100 de locuri de muncă. Numai două joburi vacante în Olt sunt destinate şomerilor cu diplomă de facultate, respectiv un post de farmacist şi unul de inginer. Majoritatea locurilor de muncă vacante anunţate de angajatori la AJOFM Olt sunt în confecţii şi construcţii. Până la urmă, cele mai multe şanse la angajare le au oltenii fără studii superioare. Se pare că absolvenţii de liceu care au susţinut examenul de maturitate în această vară au învăţat ceva din experienţele cunoscuţilor. Tinerii absolvenţi de azi din Olt nu se mai înghesuie să se înscrie la facultate, ci au luat cu asalt AJOFM Olt, pentru indemnizaţia de şomaj. „Nu m-am înscris la nicio facultate până acum pentru că ar fi o cheltuială prea mare şi am văzut că nu aduce prea multe satisfacţii. Absolvenţii de facultăţi stau acasă sau pleacă la muncă în afară. Mai bine stau în şomaj şi în perioada asta încerc să mă angajez pe undeva“, spune Andrei Popa, de 19 ani.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite