Stelian Mosor – un designer slătinean care concepe haine exclusiviste la Milano

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stelian Mosor, în mijlocul fotomodelelor care îi poartă creaţiile la una dintre prezentările de modă de la Milano
Stelian Mosor, în mijlocul fotomodelelor care îi poartă creaţiile la una dintre prezentările de modă de la Milano

Tânărul slătinean de 29 de ani a părăsit plaiurile natale în urmă cu nouă ani şi a ajuns acum să conceapă haine pentru vedete în “capitala modei” - cum este denumit oraşul italian Milano, urbe care i-a devenit şi oraş adoptiv. Anul viitor, Stelian ar putea reveni la Slatina cu o prezentare de modă personală.

Stelian Mosor se numără printre acei români care au avut ambiţia de a reuşi în viaţă prin a face ceea ce şi-au dorit. În cazul de faţă, pasiunea care l-a făcut celebru pe tânărul slătinean de 29 de ani este designul vestimentar. Se ocupă de tot ce ţine de conceperea hainelor – de la desen, şablon şi până la realizarea propriu-zisă a produsului finit. A plecat de la nimic şi, acum, a ajuns să deţină un atelier şi un magazin în centrul “capitalei modei” Milano din Italia, lucrează la o colecţie proprie de haine pentru copii şi, în paralel, se pregăteşte să lanseze şi un parfum care îi va purta numele – “Soire di Mosor”.

“Pasiunea pentru modă a fost una cu care m-am născut”

Stelian a avut o pasiune pentru haine încă de când era copil. Hăinuţele pe care le făcea pentru păpuşile surorii lui pe când avea şapte ani l-au făcut să aprofundeze în timp arta designului vestimentar. Astfel a ajuns să studieze moda chiar la Slatina.
“Eu cred că pasiunea pentru modă a fost una cu care m-am născut. Mi-am dat seama că vroiam să îmi fac o carieră în modă şi am încercat să învăţ cât mai multe lucruri am putut de peste tot: de la televizor, urmăream toate emisiunile de modă. Din acelaşi motiv am urmat şcoala profesională de industrie uşoară de la Colegiul Economic “P.S. Aurelian” din Slatina - profilul confecţii haine. În vacanţele de vară lucram la o croitorie din oraş tocmai pentru a aprofunda din tainele meseriei. După liceu am plecat în Croaţia unde am făcut un curs de perfecţionare în piele pentru haine, apoi am ajuns în Italia, în 2002, unde iniţial am lucrat ca ospătar în diverse oraşe precum Bergamo, Firenze, Torino ş.a. La un moment dat am cunoscut pe cineva care mi-a făcut cunoştinţă cu un stilist din Milano, care mi-a propus să îi realizez desene-şablon pentru 20 de euro pe zi. Eu m-am bucurat enorm pentru că mi-am dat seama că aceea era şansa mea de a reuşi şi de cunoaşte persoane din domeniul modei. Şi am avut dreptate: în scurt timp am început să primesc diverse propuneri de colaborare în domeniu, lucru care mi-a permis să pot să trec să îmi organizez singur propriile prezentări oficiale de modă”, povesteşte Stelian Mosor.

Haine unicat, la comandă

Slătineanul are acum un atelier de modă în Milano împreună cu o asociată cu care a deschis chiar şi un magazin “Veronica & Stelian - Fashion designer uomo-donna”. Participă la diferite prezentări de modă şi îmbracă vedete din show-biz-ul italian. Hainele sale se adresează atât bărbaţilor, dar şi femeilor. Mai nou, lucrează la o colecţie de haine pentru copii care se va numi “La Famiglia” (Familia).
“Îmi place să mă joc, să creez lucruri noi. Acum lucrez la o colecţie de haine care va cuprinde în special haine pentru copii pentru că am văzut că sunt la mare căutare. Lucrez în special rochii de seară şi rochii de mireasă, iar pentru bărbaţi lenjerie intimă. Cred însă că mă voi ocupa exclusiv de rochii deoarece această latură a modei care sunt hainele pentru femei îmi permite să mă joc mai mult şi am o mai mare arie de lucru decât la bărbaţi”, spune Stelian.
Ca materiale, tânărul slătinean foloseşte în special mătase, tafta, în general materiale elegante, care dau valoare produsului final. Şi, pentru că tot am ajuns aici, poate trebuie menţionat că Stelian preferă să realizeze haine exclusiviste. De aceea tinde să se ocupe tot mai mult de realizarea de haine unicat. În acest sens merită precizat că lucrează în această perioadă la o rochie pe comandă din 15.000 de cristale Swarovski, clientă fiind nimeni alta decât Tiziana Rocca, numită “regina evenimentelor mondene” din Italia, care deţine una din cele mai cunoscute firme PR. Anul viitor, slătineanul a fost contactat pentru a fi cooptat în echipa care se va ocupa de organizarea turului Italiei cu concursul Miss Italia 2012, românul urmând să conceapă toate hainele pe care le vor purta frumuseţile feminine din Peninsulă ce vor lua parte la această manifestare.

PROFIL:
Născut: 19 august 1982, municipiul Slatina, judeţ Olt
Studii: Şcoala profesională de industrie uşoară - Colegiul Economic „P.S. Aurelian” Slatina

ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI:
--- Admiri pe cineva în domeniul modei ? Ai un idol ?
„Am creatori de modă pe care îi admir şi sper să le calc pe urme. Mă refer aici la Christian Dior, Carl Lagerfeld sau Cătălin Botezatu. Visez să fiu şi mai cunoscut decât sunt acum şi pentru aceasta lucrez din greu”.
--- Ce planuri de viitor ai ?
„În viitorul apropiat o să termin colecţia de haine <Famiglia> la care lucrez acum, iar anul viitor am deja planul făcut în sensul că mă voi ocupa de crearea hainelor pe care le vor purta fetele ce vor participa la turul Miss Italia 2012. Tot anul viitor aş vrea să revin la Slatina cu o prezentare de modă, dar nu ştiu dacă autorităţile locale vor fi de acord, sper să fiu ajutat cu un spaţiu de prezentare sau altceva”.
--- Crezi că, dacă ai fi rămas în ţară, ai fi reuşit să îţi atingi visul ?
„Nu, în niciun caz. La noi, tinerii nu au nicio şansă de a-şi face un viitor, este foarte greu să îţi găseşti un loc de muncă. Cât despre un viitor, nu mai vorbesc. În plus, ca să revin la cazul meu, rromii sunt încă defavorizaţi”.

CE ÎI PLACE:
--- „Îmi plac tenisul de masă şi de câmp, muzica comercială şi house, dansul modern, călătoriile”.
 CE NU ÎI PLACE:
---  „Urăsc minciuna şi falsitatea. Până acum am trecut prin multe experienţe şi am avut parte de multe uşi închise, mi-a fost extrem de greu să câştig încrederea celor din jur din cauză că sunt român şi am o culoare a pielii care nu place tuturor. Dar am trecut peste toate, deşi, repet, nu mi-a fost uşor”.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite