Slatina: Emilia Stanciu, învăţătoarea pasionată de muzică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Slatina: Emilia Stanciu, învăţătoarea pasionată de muzică
Slatina: Emilia Stanciu, învăţătoarea pasionată de muzică

A fost învăţătoare timp de 35 de ani. 8 serii de elevi i-au trecut prin mâini, de care vorbeşte cu drag. Acum, după o viaţă de muncă, se va ocupa de marea sa pasiune, muzica.

Pasiunea pentru meseria de dascăl i-a insuflat-o învăţătoarea sa. Dragostea pentru copii a fost şi ea unul dintre ingredientele care au ajutat-o să se decidă în viitor. „În clasa I am avut un învăţător, dar din clasa a II-a până în clasa a IV-a am făcut cu o învăţătoare, Ana Beleanu, care m-a impresionat şi mi-a insuflat pasiunea pentru meseria de dascăl. Copiii mi-au plăcut dintotdeauna, iar dânsa mi-a prezis că o să mă fac învăţătoare“, îşi aminteşte învăţătoarea Emilia Stanciu. La sfârşitul gimnaziului, vestea înfiinţării Liceului Pedagogic din Slatina a bucurat-o foarte mult. „În clasa a VIII-a tatăl meu mi-a zis că trebuie să merg la Slatina să dau nişte probe pentru că s-a înfiinţat Liceul Pedagogic. După liceu, doi ani de zile am fost educatoare. Mi-a prins bine că nu m-am dus direct la catedră, unde răspunderea era mai mare“, povesteşte Emilia Stanciu. Au trecut 35 de ani de când a predat prima lecţie elevilor de la Şcoala Nr. 3. „35 de ani am lucrat ca învăţătoare la Şcoala cu clasele I-VIII Nr. 3 din Slatina. Am avut 8 serii de elevi“, explică Emilia. Chiar şi după atâţia ani de muncă, învăţătoarea vorbeşte cu multă plăcere despre meseria de dascăl. Îi sfătuieşte pe cei care iubesc copiii să intre în sistem. „E frumos dar trebuie să ai răbdare şi timp să-i asculţi pe fiecare dintre ei, să nu-i repezi. Privind partea financiară şi celelalte probleme cu care se confruntă învăţământul românesc nu se merită să intri în sistem, dar dacă ai afinitate pentru copii, se merită. Trebuie să ai chemare pentru asta“, mărturiseşte Emilia.

Coautor la Abecedarul muzical

Anul acesta, va fi primul 15 septembrie pe care-l va petrece acasă. A decis să se pensioneze. Se gândeşte cu nostalgie la cum îşi petrecea prima zi de şcoală şi la elevii ei. „Nu ştiu cum o să mă simt. Cu siguranţă o să-mi fie destul de greu, având în vedere că este primul 15 septembrie pe care-l petrec acasă, departe de şcoală. Cred că o să fiu nostalgică“, spune învăţătoarea. În afară de dragostea sa pentru munca la catedră, Emilia este pasionată de mică de muzică. Sunt mai bine de 30 de ani de când şi-a descoperit talentul muzical, iar în toţi aceşti ani a cântat şi a scris articole şi cărţi muzicale. „Cânt din clasele mici. Am cântat la toate serbările şcolare, am fost în corul liceului, în grupul vocal, în orchestra de muzică populară şi de cameră dar şi în corul de cameră. Am publicat articole pe teme muzicale în revistele noastre de specialitate şi am fost coautor la Abecedarul muzical pentru clasa I şi a II-a“, încheie Emilia.


Profil
NĂSCUTĂ. 22 septembrie 1954, comuna Radomireşti, judeţul Olt
STUDII. Liceul Pedagogic din Slatina
FAMILIE. Căsătorită, are 5 fete şi 5 nepoţi

Ce-i place
•• „Să lucrez, vara în grădină şi în curte, şi iarna croşetez sau fac goblenuri. Îmi place să şi lucrez şi să mă joc pe calculator. Apreciez oamenii corecţi, dar nu prea mai putem vorbi de corectitudine în zilele noastre“.

Ce nu-i place
•• „Nu-mi place să stau toată ziua în bucătărie. Nu vreau să am de-a face cu oamenii cu două feţe, care vor să pară ceea ce nu sunt“.

Întrebări şi răspunsuri
•• Ce trebuie să ştie un copil care intră în clasa I?
E.S.: În primul rând trebuie să ştie să numere şi să recunoască literele. Toate aceste lucruri se învaţă la grădiniţă dar o parte din educatoarele din ziua de azi se mulţumesc să le dea copiilor jucăriile. Noi, învăţătorii continuăm ce încep ei la grădiniţă.

•• Cât timp trebuie să acorde elevii studiului acasă?
E.S.: În afară de orele petrecute la şcoală, un copil trebuie să mai lucreze cel puţin două ore. Însă, dacă vorbim despre un copil isteţ o jumătate de oră este suficient. Niciodată părinţii nu trebuie să se mulţumească cu ce face dascălul la şcoală. De aceea în primii ani de şcoală se fac şi şedinţe cu părinţii destul de des, pentru a-i învăţa pe părinţi ce trebuie să facă.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite