Spitalul din Scorniceşti s-a desfiinţat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consilierii judeţeni au hotărât, ieri, ca Spitalul de Pneumoftiziologie (TBC) din Scorniceşti să devină secţie a Spitalului de Urgenţă Slatina. Anterior acestei decizii, unitatea a redus numărul de posturi la începutul lunii, sporul de risc şi a eliminat tichetele de masă în urma unui plan strict de reducere a cheltuielilor.

Consilierii judeţeni au decis ieri ca singura unitate din Olt destinată bolnavilor de TBC să fie desfiinţată şi să se reorganizeze ca secţie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina. Hotărârea radicală vine după ce pe 8 august cosilierii au aprobat reducerea personalului cu 49 de posturi, parte a unei strategii de redresare iniţiată de conducerea spitalului, alături de înjumătăţirea sporului de risc şi eliminarea tichetelor de masă. Primele rezultate ale planului erau estimate a se observa în luna octombrie, aşteptându-se redresarea în termen de şase luni.
Decizia de desfiinţare înainte de a aştepta rezultatele strategiei a fost luată de către preşedintele Paul Stănescu, motivată de faptul că unitatea se confruntă cu dificultăţi financiare ce vor face imposibilă funcţionarea. „Hotărârea s-a luat din raţiuni pur economice. Nu vom lăsa noua secţie de izbelişte, ci vom căuta să îmbunătăţim actul medical acolo. Nu ne puteam permite ca un spital din judeţ să intre în faliment şi avea mari şanse să păţească aşa. Actul medical nu va fi afectat şi estimăm o economie de aproape 100.000 de lei. Făcând o analiză economico-financiară amănunţită, ne-am dat seama că nu se poate altfel”, a declarat preşedintele.

Decizie controversată


Vicepreşedintele CJ Olt Ioan Ciugulea, susţinut de consilierii liberali, s-a declarat împotriva acestei măsuri, considerând că ar fi trebuit să se aştepte rezultatele strategiei care, potrivit managerului Tiberiu Mateescu, deja s-au înregistrat. „Eu sper ca hotărârea de guvern privind desfiinţarea să apară mult mai târziu, pentru a se vedea că strategia de redresare avea efecte. Dar va fi prea târziu, s-a votat. Spitalul arată bine. Pentru prima dată, luna aceasta, datoriile scad sub un milion de lei, dar mai avem 2,8 milioane de lei servicii peste contract, pe care spitalul slătinean le va prelua sub formă de arierate. Este prima lună pe plus datorită planului, care va uşura sarcina noii conduceri”, spune Mateescu.
Situaţia financiară grea a spitalului a survenit în urma clasificării ministeriale în funcţie de competenţă, unitatea fiind catalogată drept una de nonspecialitate. Încadrarea în gradul V a dus la o scădere cu 23% a fondurilor posibil de contractat. Cum ministerul a redus şi numărul paturilor cu 24, valoarea contractului de furnizare servicii medicale pentru acest an a ajuns la jumătate din valoare celui din 2010.
Structura organizatorică a Spitalului Scorniceşti fusese completată în iunie şi cu Dispensarul TBC Drăgăneşti-Olt. Potrivit conducerii CJ Olt, o altă unitate ce ar putea deveni secţie a SJU Slatina este Spitalul de Psihiatrie Cronici Schitu Greci, dacă va întâmpina probleme financiare.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite