Slatina : Comuna Urzica, prima localitate din ţară unde se fac perdele de protecţie. Sătenii câştigă bani şi lemne

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sătenii din Urzica au găsit o modaliate bună de a face bani pe timp de criză. Au cedat o parte din terenul lor pentru împăduriri, iar în schimb primesc lemne şi bani dacă întreţin pădurea de pe pământul lor.

Comuna Urzica-Olt este prima localitate din ţară unde Ministerul Mediului va crea perdele forestiere de protecţie. Sute de săteni au fost de acord să doneze o parte din terenurile lor pentru împădurire, iar acest lucru a uşurat accesarea fondurilor de la minister. « Peste patru sute de cetăţeni au acceptat să cedeze o porţiune din proprietatea lor pentru crearea perdelelor forestiere de protecţie – 2.600 ha de teren arabil protejat. La nivel naţional, s-au făcut studii de fezabilitate pentru 15.000 de hectare de astfel de perdele, dintre care 5.000 sunt în Olt. Pot să spun că Urzica este punctul zero de unde vom reporni această acţiune pentru care vom aloca bani din bugetul ministerului. . Acolo unde proprietarii nu vor accepta să plantăm perdele forestiere, se va merge până la expropriere. Oamenii trebuie însă să înţeleagă că plantările se fac în beneficiul lor”, a explicat ministrul Laszlo Borbely, prezent la Slatina zilele trecute pentru o întâlnire cu primarii olteni.

10 metri cubi de lemne de an

Primarul comunei a spus că oamenii au înţeles importanţa împăduririlor după ce în Urzica s-au plantat în urma câţiva ani copaci care să apere terenurile agricole de intemperii. « Este şi în avantajul lor pentru că au văzut că putem opri deşertificarea dacă facem aceste perdele de protecţie. Ei vor fi proprietari de păduri, iar dacă le şi întreţin vor câştiga bani. Cam 70 de lei pe zi Anul primesc 10 metri cubi de lemne. Noi vrem să continuăm aceste împăduriri şi sunt convins că tot mai mulţi oameni vor lua exemplul celor 400 care au cedat dreptul de folosinţă asupra unei suprafeţe de teren arabil », a spus Ion Spiridon, primarul comunei Urzica. Împăduririle vor începe în primăvară.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite