Slatina : Cinematograful Victoria, primul « radio » local de unde se anunţau evenimentele urbei va fi un obiectiv turistic din centrul istoric

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria Slatina a intrat în posesia unui nou imobil din centrul istoric al oraşului, fostul cinematograf Victoria pe care autorităţile locale vor să îl reabiliteze şi să îl transforme în sală de spectacole.

Autorităţile locale au convins Ministerul Culturii să le dea în administrare clădirea unde a funcţionat cinematograful Victoria. Clădirea monument istoric este situată pe strada Lipscani şi are o suprafaţă de 289,18 mp şi o capacitate de 150 de locuri, valoarea ei pe piaţă fiind de 2 409 lei. Pe lângă imobil şi terenul de 448 mp, suprafaţa de 158 fiind liberă de construcţii, autorităţile locale au preluat şi datoriile pe care România Film le avea către Primărie, în valoare de 2 069 de lei. Inistituţia nu şi-a mai plătit taxele şi impozitele de câţiva ani. « Am preluat şi datoriile pe care RADEF le avea către noi. Vrem să refacem şi acest imobil care face parte din centrul istoric. Zona va fi reabilitată în următorii doi ani. Vom face aici o sală de spectacole pentru că această zonă istorică va intra în circuitul turistic al oraşului », a explicat primarul Darius Vâlcov.

Două foste cinematografe au fost luate de primărie

Clădirea este închiriată unor avocaţi din Slatina, autorităţile locale putând intra în posesia clădirii de la 1 octombrie, atunci când va expira contractul de închiriere. Fostul cinematograf Victoria este al doilea pe care Primăria Slatina îl primeşte de la Ministerul Culturii. În urmă cu doi ani şi fostul cinematograf Alutus a trecut în administrarea autorităţilor locale. Acesta s-a transformat în Centrul Cultural Eugen Ionescu unde va funcţiona o sală de teatru şi două săli de cinema 3D, investiţia fiind de 2,5 milioane de euro. Centrul va fi inaugurat în noiembrie de Zilele Eugen Ionescu. Clădirea fostului Cinematograf Lumina este în proprietatea România Film şi este închiriată unei firme private.

Cinematograful Victoria a fost Club al Ofiţerilor

Clădirea unde a funcţionat Cinematograful Victoria a fost construit în 1933. Iniţial a fost Club al Ofiţerilor, apoi sală de spectacole. Este o construcţie în stil neoromânesc, bogat ornamentată, cu faţadă imaginativă şi balcon sprjinit de două coloane. Deasupra este un turn din lemn care se mai păstează şi astăzi, de unde se anunţau în trecut evenimentele locale.


Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite