Peste 1.300 de cadre ale Ministerului de Interne vor asigura liniştea în timpul campaniei electorale la Olt

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oficialii Ministerului de Interne din judeţul Olt au dat, joi - 15 noiembrie, startul campaniei de informare şi conştientizare a cetăţenilor „Tu decizi! Votează legal!”, ce vizează desfăşurarea alegerilor parlamentare din 9 decembrie. În acest sens, la sediul Inspectoratului Judeţean de Poliţiei a fost organizată o conferinţă de presă unde au participat reprezentanţi ai tuturor structurilor ministerului de resort. Aceştia au

Reprezentanţii structurilor Ministerului Administraţiei şi Internelor din judeţ au anunţat că a fost pus la punct planul de măsuri anterioare datei alegerilor parlamentare, dar şi după această perioadă în scopul asigurării ordinii şi liniştii publice. Aproximativ 1.300 de cadre ale IPJ Olt, Poliţia de Frontieră, Inspectoratul de Jandarmi, Şcoala de Poliţie “Nicolae Golescu”, Serviciul Paşapoarte sau Permise de Conducere şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă vor fi angrenaţi în această amplă acţiune. Aceştia vor avea grijă de toate cele 376 secţii de vot amenajate pe raza judeţului pentru evitarea oricăror incidente electorale.

“Acum, noi suntem pregătiţi. Oamenii noştri au fost instruiţi, fiecare ştie ce are de făcut. Trebuie să menţionez că, de la un ciclu electoral la altul, numărul incidentelor electorale din judeţ s-au redus semnificativ. Noi credem că acest lucru se datorează faptului că cetăţenii au conştientizat ce înseamnă, de fapt, să votezi. În plus, credem că şi numărul creşterii patrulelor de intervenţie a contribuit la această scădere a problemelor electorale. Vom vedea ce va fi şi de data aceasta, dar, pe baza experienţei ultimelor alegeri, sperăm să nu avem situaţii problematice”, a declarat comandantul IPJ Olt, comisar şef Ion Voicu.

Atenţie la neatenţie !

Pentru informarea eficientă a populaţiei despre riscurile la care se supun dacă vor încălca legea, angajaţii M.A.I. din judeţ vor distribui în următoarele zile, în localităţi, târguri şi alte adunări publice, 10.000 de fluturaşi şi 1.200 de afişe electorale cu mesajul „Tu decizi! Votează legal!”. Printre contravenţiile dur amendate de legislaţia în domeniu de care cetăţenii trebuie să ştie se numără: distrugerea, deteriorarea, murdărirea, acoperirea prin scriere sau în orice alt mod a listelor electorale, a platformelor-program afişate sau a oricăror alte afişe/anunţuri de propagandă electorală tipărite constituie amendă între 1.000 – 2.500 lei. Tot aici intră şi semnarea listei de susţinători cu încălcarea dispoziţiilor legii: amendă 1.500 - 4.500 lei.

image

CLICK pe poze pentru GALERIE FOTO !!!

Şi reprezentanţii statului în secţiile de vot şi nu numai trebuie să fie extrem de atenţi la comportamentul lor faţă de cetăţenii-alegători. Astfel, refuzul de a primi/înregistra o sesizare scrisă înaintată conform legii se amendează cu 1.000 – 2.500 lei. Refuzul nejustificat de a înmâna buletinul de vot şi ştampila unui alegător care a semnat în lista electorală sau înmânarea buletinului de vot unui alegător care nu prezintă actul de identitate ori refuză să demneze pentru primirea acestora în lista electorală unde este înscris: 4.500 – 10.000 lei.

Continuarea propagandei electorale după încheierea acesteia, precum şi sfătuirea, în ziua votării, a alegătorilor la sediul secţiilor de vot să voteze sau să nu voteze un anumit partid politic, alianţă politică, alianţă electoralăm ori un candidat independent: 1.000 – 2.500 lei.

Închisoare pentru tentaţii !

Reprezentanţii M.A.I. în judeţ au avertizat, totodată, că promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze ori să nu voteze un anumit competitor electoral sau un anumit candidat, precum şi primirea acestora de către alegător - în acelaşi scop, reprezintă infracţiuni care se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni, la 5 ani. Tentativa se pedepseşte şi ea !

Prin “bunuri” interzise se înţelege acele obiecte care au valoare economică semnificativă, precum şi mărfuri de utilitate alimentară precum: alimente, băuturi alcoolice sau nealcoolice, produse din tutun sau nealimentare. Nu intră aici materialele şi obiectele de propagandă electorală, gen: afişe, pliante, cărţi poştale, calendare, caiete, ilustrate, pixuri, brichete, insigne, ecusoane, dvd-uri, fanioane, steaguri, căni, pungi, tricouri, şepci, eşarfe, fulare, veste, fesuri, mănuşi, pelerine, jachete – inscripţionate cu însemnele electorale ale formaţiunilor politice sau ale candidaţilor ce participă la alegeri. De asemenea, sunt exceptate din această categorie şi alte obiecte inscripţionate cu însemnele electorale ale partidelor/candidaţilor ce participă la alegeri a căror valoare nu depăşeşte 10 lei fără TVA/produs.

Tentativa, la fel de gravă ca şi fapta în sine

Alte infracţiuni pentru care cetăţenii trebuie să ştie că riscă să ajungă la închisoare se numără:
--- împiedicarea prin orice mijloace a liberului exerciţiu al dreptului de vot sau de a fi ales se pedepseşte cu închisoare între 6 luni şi 5 ani;
--- fapta unei persoane de a vota fără a avea drept de vot sau de a vota de două sau mai multe ori în ziua alegerilor se pedepseşte cu închisoare între 6 luni şi 5 ani;
--- introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine de vot decât cele la care are dreptul un alegător: închisoare între 2-7 ani;
--- atacul prin orice mijloace asupra localului secţiei de votare, furtul urnei sau al documentelor electorale constituie şi ele infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare între 2 – 7 ani, dacă fapta nu reprezintă o infracţiune mai gravă.
Demn de menţionat este şi faptul că tentativa se pedepseşte şi ea.

La ultimele alegeri, respectiv cele locale din această vară, poliţiştii olteni au instrumentat 14 dosare penale unui număr similar de persoane care au încălcat legislaţia electorală.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite