Slatina: Zeci de olteni învaţă italiana pentru a spăla vase la Veneţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

50 de olteni care vor să lucreze în Italia participă astăzi la selecţia Eures . Angajatorii cer experienţă şi cunoştinţe de  italiană chiar şi pentru românii care vor face curăţenie în camerele de hotel.

Un loc de muncă la Veneţia este un obiectiv greu de atins chiar şi de oltenii care sunt dispuşi să dea cu mătura sau să le servească masa turiştilor. Patronii italieni caută tineri cu exprienţă şi cunoştinţe de italiană şi engleză. Dintre miile de olteni care nu au un loc de muncă, doar 50 au fost acceptaţi la selecţia organizată de EURES, care are loc astăzi la Bucureşti. „Cele mai multe persoane au aplicat pentru posturile de hamal, spălător de vase şi cameriste. Pentru primele două s-au cerut cunoştinţe minime de limba italiană, iar pentru cameristele cerinţele au fost mai mari. Cei care au aplicat pentru posturile de recepţioner sau ospătar cunosc şi limba engleză, unii dintre ei au chiar studii superioare şi experienţă în domeniu. “, a spus Elena Ţane, consilierul Eures în Olt.

„Cerinţele sunt aberante“

Tinerii care vor să lucreze în străinătate spun că angajatorii impun condiţii prea dure. „Am cursuri de ospătar şi am lucrat în timpul vacanţei, la terase. Aş fi dispusă să învăţ şi limba italiană, dar tot nu este suficient, pentru că cer şi o altă limbă străină. Nici pentru posturile de cameristă nu am putut să aplic, pentru că cereau experienţă. Cerinţele sunt aberante“, a spus Elena Babuciu, de 23 de ani, din Slatina.
Din cei 50 de olteni care se întâlnesc astăzi cu angajatorii italieni 23 vor un post de spălător de vase, 11 unul de cameristă, 6 vor să lucreze ca hamali, 4 ca portari, 4 ca recepţioneri şi 2 ca ospătari. Pentru posturile de bucătari sau instalatori, nicio persoană nu a îndeplinit condiţiile impuse de patroni.

Salariu de 1000 euro pe lună

Oltenii care vor fi acceptaţi în urma interviului de astăzi vor câştiga între 750 şi 1000 euro pe lună, net. Lucrătorilor li se oferă cazare şi masă la locul de muncă, pentru aproximativ 150 euro pe lună. Reţeau Eures caută zugravi şi tâmplari pentru Danemrca, însă până acum nicio persoană din Olt nu a fost acceptată, pentru că nu ştie limba engleză.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite